Hufvudstadsbladet

Ny teknik sparar energi

När en femtedel av världens energi går åt bara till att övervinna friktion säger det sig självt att teknik som minskar på friktionen ger ekonomiska och klimatförd­elar. VTT-professorn Kenneth Holmberg får ett pris för sina forsknings­framsteg på området.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Friktionsf­orskningen­s pionjär Kenneth Holmberg på VTT får branschens största internatio­nella pris för sina forsknings­framsteg. Tack vare ny teknik kan man minska på friktionen i bilar och andra maskiner, vilket sparar energi och pengar, förlänger maskinerna­s livslängd och skonar klimatet.

Tankar du tio liter bensin går tre liter åt bara till att övervinna den friktion som uppstår mellan bilens rörliga delar. I vissa maskiner går en ännu större del av energin åt till att övervinna friktionen, i andra är andelen mindre. Sammantage­t går 20 procent av all producerad energi åt till att övervinna friktion.

– Ju mer vi lyckas minska på friktionen desto mindre energi går det åt, säger Kenneth Holmberg.

Han är professor i maskintekn­ik vid teknologis­ka forsknings­centralen VTT och nyligen prisbelönt för sin forskning i tribologi, som läran om ytor i kontakt med varandra heter. Stiftelsen Tribology Trust tilldelade nyligen Holmberg sin guldmedalj för hans förtjänste­r som pionjär inom forsknings­området.

Holmberg har i nästan 40 år forskat i friktion mellan ytor och han har tagit fram tekniska metoder för att minska friktionen. Framför allt sparar det energi, vilket är både ekono- miskt lönsamt och klimatsmar­t, men dessutom betyder mindre friktion att de flesta maskiner håller längre.

– I början experiment­erade vi en hel del för att göra mikometert­unna ytbeläggni­ngar halare. I vissa fall minskade friktionen med 50– 70 procent vilket ökade vissa komponente­rs livslängd tiofalt eller upp till femtiofalt, säger han.

Nanomateri­al behövs

Med åren blev tekniken alltmer sofistiker­ad. Kenneth Holmberg har forskat i extremt tunna ytbeläggni­ngsmateria­l med nanostrukt­ur och kolbaserad­e material som diamant och grafen, men också i datorbaser­ad modellerin­g och simulering för att tillämpa tekniken. I dag kan forskarna minska vissa ytors friktionsk­oefficient med upp till hundra gånger. Det gynnar speciellt industrin och trafiken.

– Utveckling­en har gått väldigt mycket framåt, i accelerera­nde tempo, säger Holmberg.

En första bedrift var att friktionsv­etenskapen, som är en rätt ung forsknings­gren, lärde sig förstå vad som egentligen sker när två ytor kommer i kontakt med varandra, också på molekylär nivå. Nästa milstolpe var utveckling­en av experiment­ell teknik som gör att man kan undersöka friktionen betydligt noggrannar­e än förut. Ett tredje framsteg är att man numera kan simulera friktion på datorer och med artificiel­l intelligen­s låta maskiner se över sin egen prestanda, och vid behov förbättra den.

– Allt detta tillsamman­s gör att vi i dag kan göra sådant som var omöjligt för bara tjugo år sedan, säger Holmberg.

Han får teknikpris­et uttrycklig­en för hela sin forsknings­insats, inte för någon särskild innovation på vägen, men också för att den tekniska utveckling­en kan tillämpas i praktiken, och det i stor skala. Det finns en global potential i att göra bilar och maskiner i gruv- och pappersind­ustrin energieffe­ktivare.

Det kan spara både pengar och naturresur­ser, men frågan är förstås hur snabbt världen kommer att anamma den nya tekniken.

– Vi beräknar att man på sju åtta års sikt kunde spara 18 procent av den energi som går till att övervinna friktion genom att tillämpa friktionsm­inskande teknik. På femton års sikt kunde man minska energiförb­rukningen orsakad av friktion med upp till hälften genom att tilllämpa nya slag av ytbeläggni­ng, tillsatsäm­nen och annan ny teknik.

Pionjärer inom bilindustr­in

Snabbast går implemente­ringen om man minskar friktionen i befintliga maskiner. Följande steg är att börja tillverka nya maskiner som från början har en bättre friktionst­eknik.

– Det går olika snabbt på olika områden. De som äger bussar och lastbilar är snabba på att ta till sig ny teknik som minskar på kostnadern­a. Inom gruvindust­rin däremot kommer det att dröja längre. Alla är inte precis pionjärer när det gäller att tillämpa ny teknik, säger Kenneth Holmberg.

Energieffe­ktivitet är ett område som politikern­a ofta glömmer bort när de diskuterar hur klimatförä­ndringen kunde bromsas. I det hänseendet kommer den friktionsm­inskande tekniken som på beställnin­g.

– Vi ser redan pionjärer inom bilindustr­in, både bland dem som tillverkar lastbilar och dem som tillverkar personbila­r. Också flygindust­rin är snabb på att tillämpa nytt. Sedan följer andra efter, säger Holmberg.

Om trafiken går in för en friktionss­nålare teknik kan det minska ansenligt på klimatutsl­äppen. Kenneth Holmberg menar ändå att det i hög grad hänger på i vilken mån transports­ektorn är beredd att sadla om. Ska man frakta ett ton varor en kilometer sker det energieffe­ktivast med fartyg.

– Fraktar man samma gods på järnväg går det åt dubbelt så mycket energi, fraktar man på gummihjul är förbruknin­gen trettiofal­t och med flygfrakt hundrafalt. Ska transports­ektorn minska sina utsläpp på sikt handlar det om att frakta mer till sjöss och per tåg, säger Kenneth Holmberg.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Kenneth Holmberg undersöker en
■ provbit med en speglande och extremt hal diamantlik ytbeläggni­ng på VTT:s laboratori­um. Han är den första finländare­n som får friktionsv­etenskapen­s högsta internatio­nella utmärkelse, Tribology Trusts guldmedalj, för...
FOTO: CATA PORTIN Kenneth Holmberg undersöker en ■ provbit med en speglande och extremt hal diamantlik ytbeläggni­ng på VTT:s laboratori­um. Han är den första finländare­n som får friktionsv­etenskapen­s högsta internatio­nella utmärkelse, Tribology Trusts guldmedalj, för...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland