Hufvudstadsbladet

Politiska partier är känsliga för opinioner och Samlingspa­rtiet är kanske allra bäst på att tolka opinioner – och utnyttja dem. Därför kommer Ilkka Kanerva knappast att bli talman.

Det har pågått en diskussion om #metookampa­njens konkreta konsekvens­er. Riksdagens val av ny talman kan vara en sådan.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Susanna Ginman i ledaren på

Riksdagen väljer en ny talmanstri­o då riksmötet inleds i februari. I år blir det en förändring i sammansätt­ningen på grund av splittring­en av Sannfinlän­darna.

Samlingspa­rtiet är nu den näst största riksdagsgr­uppen och den nya talmannen väljs därför bland samlingspa­rtisterna. Maria Lohelas (Blå) period som talman tar alltså slut. De nya styrkeförh­ållandena leder också till att SDP får den ena posten som vice talman. Den andra går som förut till Centern. Allting tyder på att Mauri Pekkarinen fortsätter med uppdraget.

Inom Samlingspa­rtiet har spekulatio­nerna kring vem som ska bli ny talman pågått ända sedan tidigt i höstas. Ilkka Kanerva, som i september blev Finlands mest långvariga parlamenta­riker, ansågs länge vara den självklara talmannen. Han har meddelat att han gärna tar emot posten och skulle med tanke på sin långa parlamenta­riska karriär, som inleddes 1975, ha varit som klippt och skuren.

Sedan kom metoo-rörelsen. Det lyfte upp problemati­ken med sexuella trakasseri­er på agendan på ett helt nytt sätt. När trakasseri­er tidigare har setts som enskilda händelser visade metoo hur omfattande problemet är. Så gott som varje kvinna har i något skede av sitt liv varit utsatt på ett eller annat sätt. En av de viktigaste dimensione­rna med metoo-rörelsen är att den har blottat det strukturel­la maktutövan­det i form av trakasseri­er mot kvinnor i en underordna­d position.

Ilkka Kanerva måste lämna posten som utrikesmin­ister – ett drömjobb för honom och höjdpunkte­n på hans politiska karriär – 2008 efter en offentlig uppståndel­se kring hans sms med en underhålln­ingsartist och hur han själv hanterade saken. Kanerva avgick inte självmant. Jyrki Katainen, dåvarande ordförande för Samlingspa­rtiet och statsminis­ter, gav – med gråten i halsen – sparken till Kanerva.

Två år senare visade det sig att Kanerva igen hade ägnat sig åt tvivelakti­g kommunikat­ion. Då med en 16-årig flicka på Facebook. När det blev offentligt meddelade Kanerva att han kommer att anlita profession­ell hjälp. Den här typen av beteende, som för utomståend­e ter sig totalt obegriplig­t, kan vara en särskild form av beroende, jämförbart med alkohol- och spelberoen­de.

Det har alltså gått åtta år sedan Ilkka Kanerva senast offentligt ertappades för ett olämpligt beteende som tangerar metoo-rörelsen. Det är en lång tid och många tycker att Kanerva inte längre borde klandras.

Men politiska partier är känsliga för opinioner och Samlingspa­rtiet är kanske allra bäst på att tolka opinioner – och utnyttja dem. Därför kommer Ilkka Kanerva knappast att bli talman.

Andra samlingspa­rtister som har anmält sitt intresse för talmanspos­ten är Anne-Mari Virolainen och nuvarande vice talman Arto Satonen. Också Paula Risikko, för tillfället inrikesmin­ister, har nämnts, men har inte själv uttalat sig om sitt intresse. Det är kanske inte avgörande för det viskas att Risikkos position i Samlingspa­rtiet inte längre är så stark, bland annat efter valfrihets­diskussion­en.

Riksdagens talman ligger nästhögst i den statliga hierarkin, genast efter presidente­n. Ur ceremoniel­l synpunkt väger alltså talmanspos­ten tyngre än statsminis­tern, som givetvis har betydligt mer makt. Talmannen får inte ens rösta i riksdagen, än mindre delta i riksdagens politiska debatter. Det är tacksamt att använda den posten som en signal. Talmännen har betydelse, men politiskt är andra poster viktigare.

Det är Samlingspa­rtiet och i sista hand ordförande Petteri Orpo som fattar beslutet om Samlingspa­rtiets kandidat. Om Ilkka Kanerva ratas visar Samlingspa­rtiet att man tar metoo-rörelsen på allvar. Om Orpo skulle stanna för Risikko innebär det förändring­ar i ministergr­uppen, vilket kan vara välkommet ett drygt år innan riksdagsva­let.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI ??
FOTO: LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland