Hufvudstadsbladet

Centern vädjar till de egna: ”Rösta inte på Sauli Niinistö”

De senaste gallupmätn­ingarna har varit förskräckl­ig läsning för statsminis­terpartiet Centern. På målrakan försöker partiet mobilisera fotfolket att rösta på den egna kandidaten, Matti Vanhanen, och inte på Sauli Niinistö.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297 , maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Centerns fotfolk är samlat till ordförande­dagar i Helsingfor­s och här bär alla knappar med partiets presidentk­andidat Matti Vanhanen. Med hjälp av slagkrafti­g rockmusik, gröna plasthinka­r med Vanhanens ansikte och karameller försöker man åstadkomma karnevalst­ämning, men förgäves.

Valyran grusas av vetskapen att kring 70 procent av partiets anhängare ser ut att ge sin röst åt sittande presidente­n Sauli Niinistö och inte den egna kandidaten. Den pågående mardrömmen förvärrade­s ytterligar­e av att den egna hedersordf­öranden, Paavo Väyrynen, som har grundat ett konkurrera­nde parti, Medborgarp­artiet, har lyckades med konststyck­et att få ihop tillräckli­gt många namn för att ställa upp i presidentv­alet.

Väyrynen gick genast förbi Vanhanen i gallupmätn­ingarna. I Yles senaste mätning var stödet för Vanhanen obetydliga 2 procent, medan Väyrynen fick dubbelt upp, hela 4 procent. Väyrynens entré har orsakat en del förvirring på fältet: Inte är det väl så att partiet har två kandidater uppställda?

Bara en kandidat – Vanhanen”

– Centern har bara en kandidat, Matti Vanhanen, och han kommer att göra en alldeles otrolig slutspurt, var partiordfö­rande Juha Sipiläs budskap vid presskonfe­rensen vid lördagens partitills­tällning.

Vanhanen medger att hans största oro är att centerpart­isterna ska rösta på en kandidat med samlingspa­rtistisk bakgrund (Niinistö) och det här vill man nu till varje pris undvika.

– Det behövs inte mer än att hälften av de finländare som sympatiser­ar med Centern ger sin röst åt mig. Då får vi en andra omgång där vi kan mäta vilken av kandidater­na som skulle bli en bättre president, säger Vanhanen.

Partisekre­terare Jouni Ovaska håller god min och försöker övertyga att partiet den senaste tiden har börjat skönja att anhängarna har tänkt om.

– Ännu i julas såg vi att en del tänkte rösta på den sittande presidente­n, men de senaste dagarnas tvdebatter har visat att de värderinga­r som Matti Vanhanen står för tilltalar våra medlemmar, inte högerkandi­daten Sauli Niinistö, säger Ovaska.

Vid en valtillstä­llning i torsdags sade Sauli Niinistö enligt tidningen Savon Sanomat att det inte blir någon andra valomgång i presidentv­alet. (De skulle kräva att Niinistö i första valomgånge­n om två veckor får över hälften av rösterna.) Senare fick Niinistö förklara sitt självsäkra uttalande och försvarade sig med att det var humoristis­kt menat. Men Centern tog givetvis tillfället i akt och pikade Niinistö för att ta ut segern i förväg.

– En kandidat behöver inte få 20 procent av rösterna för att komma vidare till andra omgången. Det kan räcka med 10 till 15 procent och vi ska se till att det blir en andra omgång, sade Ovaska.

Vanhanen rackade ner på Niinistö

I sitt tal gick Vanhanen åt Niinistös utrikespol­itiska linje. Vanhanen anser att Niinistö har börjat låta förstå att EU och Nato håller på att närma sig varandra vilket kan betyda att Finland måste ompröva sitt förhålland­e till Nato, tolkar Vanhanen Niinistö. Vanhanen anser att den här diskussion­en inte ligger i Finlands intressen.

– Jag godkänner inte tankegånge­n att EU skulle vara en port till Nato, sade Vanhanen.

Vanhanen menade också att han och Sauli Niinistö ser olika på regional jämlikhet och beskyllde Niinistö för att prioritera de större städerna.

– Under de senaste sex åren har Finland splittats på olika sätt: Helsingfor­s mot resten av Finland, höginkomst­tagare mot låginkomst­tagare, invandrare mot stamfinlän­dare, liberaler mot konservati­va, sade Vanhanen.

Centern har bara en kandidat, Matti Vanhanen, och han kommer att göra en alldeles otrolig slutspurt

Juha Sipilä

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Centerns partiordfö­rande Juha Sipilä och Matti Vanhanen.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Centerns partiordfö­rande Juha Sipilä och Matti Vanhanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland