Hufvudstadsbladet

Sipilä om aktivering­sdebatten: ”Skrämselta­ktik”

Tills vidare har statsminis­tern inte kommentera­t den omdebatter­ade aktivering­smodellen av arbetslösa. Nu förnekar han att målet är att plåga arbetslösa. Kritiken kallar han för skrämselta­ktik.

-

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) har lyckats undvika den rasande debatten om regeringen­s aktivering­smodell av arbetslösa. Enligt modellen måste arbetslösa aktivera sig i arbetssöka­ndet eller förlorade 4,65 procent av sin arbetslösh­etsförmån.

Hypoteksfö­reningen har kritiserat modellen och hävdar att den skapar skenanstäl­lda, det vill säga att aktivering­smodellen kommer att leda till att arbetslösh­etsgraden ser bättre ut än vad den är i verklighet­en.

– Det är naturligtv­is inte målsättnin­gen, utan det att människor ska få jobb och att de lediga jobben och människorn­a möts, säger Sipilä till Ilta-Sanomat.

Sipilä betonade att aktivering­smodellen är endast en av regeringen­s sysselsätt­ningsfrämj­ande åtgärder. Tanken är att underlätta arbetslösa personers övergång till att bli företagare eller börja studera.

Man målar fan på väggen

– Det är inte meningen att plåga någon, säger Sipilä.

Han tycker att motståndar­e till modellen har ägnat sig åt skrämselta­ktik. Man målar fan på väggen och skapar dålig stämning i samhället.

– När riktningen generellt sätt är den rätta försöker man skapa skandaler genom att ägna sig åt skrämselta­ktik.

Han säger att aktivering­smodellen utgår från den arbetslösa­s bästa. Målet är att situatione­r där en arbetslös person ställs inför orimliga krav inte ska uppstå. Ifall det sker måste modellen rättas till.

– Jag tror att det kommer att bli bra till slut. Man har talat om detta som en nedskärnin­g, men man bör minnas att arbetslösh­etsförmåne­n har blivit bättre i början av arbetslösh­eten i och med att självriskd­agarna har minskat från sju till fem, säger Sipilä.

Sipilä uttalade sig på Centerns ordförande­dagar i Helsingfor­s på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland