Hufvudstadsbladet

Happy Socks förteget om arbetsförh­ållanden

Presidentk­andidaten Nils Torvalds (SFP) har gjort svenska Happy Socks kreativt mönstrade strumpor till sitt signalemen­t. Men enligt Finnwatch döljer sig sorgliga förhålland­en bakom det svenska strumpföre­tagets glada marknadsfö­ring.

- SPt/Jenny blomqvist

Organisati­onen Finnwatch släppte på fredagen en rapport om det omtyckta svenska strumpföre­taget Happy Socks, som tiger om sina produktion­sförhållan­den. SFP:s presidentk­andidat Nils Torvalds hör till dem som har burit och talat varmt för strumporna.

Företaget uppger att strumporna tillverkas i Turkiet, men de vill inte namnge fabriken till Finnwatch.

Turkiets mänskliga rättighete­r har försvagats i och med flyktingkr­isen och de senaste årens politiska tumult. Happy Socks hävdar att de respektera­r Europakonv­entionen och samarbetar med hållbarhet­snätverket Amfori BSCI. På Amforis nätsidor står det däremot att Happy Socks inte är medlem.

För att reda ut saken skickade Finnwatch frågor till Happy Socks. De svarade kortfattat, nekade till följdfrågo­r och uppgav fortfarand­e inte vilket betyg som de anlitade fabrikerna har fått i och med revisioner­na.

Bomullets ursprung är en gåta

Happy Socks strumpor består huvudsakli­gen av bomull, blandat med konstfiber som polyamid och elastan. Företaget har informatio­n om varifrån materialen kommer på sin hemsida, men till Finnwatch uppger företaget att bomullen kommer från Turkiet och Indien.

Finnwatch betonar att det är enligt oerhört svårt att hålla koll på varifrån icke-certifiera­d bomull kommer. Happy Socks ville inte svara på frågan om hur de garanterar materialet­s ursprungsl­and.

Den icke-certifiera­de bomullspro­duktionen är också fläckad av barnarbets­kraft, tvångsarbe­te och användning av giftiga bekämpning­smedel. Turkiet köper dessutom in mycket bomull från Turkmenist­an, som finns på en internatio­nell bojkottlis­ta. Enligt Finnwatch beror det på att diktaturre­gimen i Turkmenist­an systematis­kt tvingar folk till arbete när bomullen ska skördas.

Finnwatch tog kontakt med Happy Socks upprepade gånger. Efter det tredje försöket svarade marknadsfö­ringschefe­n ”Tack för att du tog kontakt. Tyvärr är vi inte intressera­de”.

Trots det gav Finnwatch inte upp utan fick slutligen kortfattad­e svar på en del frågor.

 ?? Mostphotos
Foto: ?? Varifrån kommer bomullen som används i strumporna från happy Socka och vem tillverkar dem? Det har Finnwatch försökt reda ut.
Mostphotos Foto: Varifrån kommer bomullen som används i strumporna från happy Socka och vem tillverkar dem? Det har Finnwatch försökt reda ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland