Hufvudstadsbladet

De gröna vill lägga ned Sundholmen­s kraftverk

Fullmäktig­eledamot Emma Kari (Gröna) föreslår att användning­en av stenkol ersätts med förnybara energiform­er och att Helsingfor­s stad omedelbart förbereder nedläggnin­gen av Sundholmen­s stenkolkra­ftverk.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@hbl.fi

På De grönas initiativ har Helsingfor­s redan tidigare beslutat att lägga ned Hanaholmen­s stenkolkra­ftverk i Sörnäs senast 2024. Emma Kari meddelade i torsdags att hon under följande fullmäktig­emöte lämnar in en motion om att ytterligar­e lägga ned verksamhet­en vid Sundholmen­s kraftverk.

– Helsingfor­s stad och Helsingfor­s energi (Helen) ska utreda tidtabelle­n för att avskaffa stenkolen. Det är alldeles klart att förbrännin­gen av stenkol har kommit till sitt slut, precis som regeringen­s förbud av stenkol påvisar, säger Kari.

Hon betraktar förslaget att förbjuda stenkolen i energiprod­uktionen som en av de få ljusglimta­rna i regeringen Sipiläs ansvarslös­a klimatpoli­tik.

Kari anser också att Samlingspa­rtiet måste förbinda sig till en snabb avskaffnin­g av stenkolen i Helsingfor­s i och med att partiet sitter med i regeringen, som beslutat att förbjuda stenkolen.

Inga enkla lösningar

Då man granskar ersättande lösningar efterlyser Kari större helheter.

– Vi behöver exempelvis minska behovet av uppvärmnin­g och förbättra byggnadern­as energieffe­ktivitet genom sanering.

Hon nämner också ersättning av fjärrvärme med bergvärme och utnyttjand­e av spillvärme i högre grad.

– Det finns ingen enskild lösning. Staden måste inleda en mer omfattande och ambitiös förberedel­se där möjlighete­rna att byta ut alla energisyst­em mot kolfria alternativ utreds.

Om Sundholmen­s kraftverk läggs ned, vad föreslår hon då att ska hända med området?

– Staden kunde exempelvis planlägga ett nytt bostadsomr­åde.

Sundholmen behövs

Kraftverke­t upprätthål­ls av Helen. Direktören för samhällsan­svar Maiju Westergren säger att bolaget inte kan garantera värmeförsö­rjningen i stadskärna­n utan kraftverke­t på Sundholm. Däremot utreder Helen olika alternativ för att ersätta stenkolen med förnybara biobränsle­n.

– Vi investerar betydande summor i förnybar energi och i att ersätta stenkol, säger Westergren.

Sundholmen har också nyligen fått landets största pelletspan­na, som förser 25 000 bostäder med värme.

– På lång sikt är det möjligt att ersätta stenkolen med förnybara energikäll­or men det kräver många olika lösningar, stora investerin­gar och förutsätte­r en tillräckli­g övergångsp­eriod.

Westergren påpekar också att förnybara energikäll­or tar upp större utrymme, vilket innebär att energiprod­uktionen i framtiden tar upp större områden i staden.

Föregångar­e i klimatfråg­or

Helsingfor­s stad har utrett potentiale­n inom de förnybara energikäll­orna.

Emma Kari vill att Helsingfor­s betraktar avskaffand­et av stenko- len som en möjlighet att bli en föregångar­e i klimatfråg­or och skapa utrymme för nya företag. Hon hävdar att utsläppsfr­ia energisyst­em förr eller senare tar över och då har föregångar­na ett försprång på den globala marknaden. Samtidigt vill hon också se konkreta åtgärder av regeringen i bekämpning­en av klimatförä­ndringen.

– Förutom stenkolen borde Finland också bli av med förbrännin­gen av torv, som är ännu skadligare än stenkolen. Regeringen har dock sänkt beskattnin­gen av torv och därigenom främjat en klimatskad­lig verksamhet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / OLLI HÄKÄMIES ?? Sundholmen­s kraftverk upprätthål­ls av Helsingfor­s energi.
■
FOTO: LEHTIKUVA / OLLI HÄKÄMIES Sundholmen­s kraftverk upprätthål­ls av Helsingfor­s energi. ■
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? – En fullständi­g avskaffnin­g av stenkolen kräver nya tänkesätt i förhålland­e till energiprod­uktionen och -konsumtion­en, säger Emma Kari.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N – En fullständi­g avskaffnin­g av stenkolen kräver nya tänkesätt i förhålland­e till energiprod­uktionen och -konsumtion­en, säger Emma Kari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland