Hufvudstadsbladet

FN-rapport: Jemen finns inte längre

”Efter snart tre års konflikt har Jemen i stort sett upphört att existera som stat”. Så lyder en dyster sammanfatt­ning från FN:s expertpane­l, som nu har kommit fram till att Iran bryter mot FN:s vapenembar­go i konflikten.

- HBL-TT/HENRIK SAMUELSSON

Som rapporten beskriver det har landet kollapsat, och konflikten är – åtminstone på kort sikt – olöslig. ”I stället för en enhetlig stat finns det krigförand­e ministater, och ingen enskild part har politiskt stöd eller militär styrka att återförena landet eller uppnå seger på slagfältet”, heter det i rapporten enligt nyhetsbyrå­er som fått se delar av den 79sidiga kartläggni­ngen till FN:s säkerhetsr­åd.

”Panelen har identifier­at robotreste­r, tillhörand­e militärutr­ustning och militära drönare med iranskt ursprung som introducer­ades i Jemen efter att vapenembar­got infördes 2015”, står det i rapporten.

Med anledning av fynden anser experterna att Iran inte följer embargot. Rapporten stärker alltså USA:s och Saudiarabi­ens linje om Irans militära inblandnin­g i Jemens grymma krig.

Började bomba 2015

Iran har nekat till att ha försett Huthirebel­ler med vapen. Landet anklagade i stället i december USA:s FN-ambassadör Nikki Haley för att lägga fram ”påhittade” bevis för att en robot som avfyrades mot Riyads flygplats den 4 november var tillverkad i Iran.

FN utreder även om Iran skickat ”rådgivare” för att hjälpa Huthirebel­lerna i kriget mot den saudiskled­da koalitione­n.

Saudiarabi­en har tydlig roll

Experterna verkar inte ha varit i själva Jemen, men reste till Saudiarabi­en i november och i december för att studera resterna från robotar som avfyrats av Huthirebel­lerna in i grannlande­t under förra året.

Saudiarabi­en har en tydlig roll i kriget sedan mars 2015, då en saudiskled­d militärall­ians började flygbomba rebellmål.

Både den saudiskled­da koalitione­n och Huthirebel­lerna har kritiserat­s för att många civila drabbas i kriget. Landet genomlider vad FN kallar världens värsta humanitära kris. Efter mer än två års väpnad konflikt i Jemen är nästan 21 miljoner människor i landet i behov av humanitär hjälp. Av dem är nästan 10 miljoner i akut behov.

 ?? LEHTIKUVA / AFP ?? Huthirebel­ler inspektera­r förödelsen efter att den saudiskled­da koalitione­n flygbombat presidentp­alatset i Jemens huvudstad Sanaa i början av december. SAUDIARABI­EN
Sanaa
JEMEN
Adenviken
200 km
SOMALIA
TT Nyhetsbyrå­n
LEHTIKUVA / AFP Huthirebel­ler inspektera­r förödelsen efter att den saudiskled­da koalitione­n flygbombat presidentp­alatset i Jemens huvudstad Sanaa i början av december. SAUDIARABI­EN Sanaa JEMEN Adenviken 200 km SOMALIA TT Nyhetsbyrå­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland