Hufvudstadsbladet

Kronjuvele­r klarade kriget i kunglig kakburk

Var gömmer man kronjuvele­rna när kriget rasar? I en kakburk under slottet, så klart. Men säg inget till drottninge­n.

- TT/HENRIK SAMUELSSON

Den rafflande historien om några av Storbritan­niens mest omhuldade juveler under andra världskrig­et har varit så hemlig att inte ens drottning Elizabeth har känt till den. Men nu berättas den i BBC-dokumentär­en Kröningen (The Coronation).

För att försäkra sig om att kronjuvele­rna inte skulle hamna i nazisterna­s händer om kriget gick dåligt gav kung Georg VI order om en intrikat plan. Två kammare grävdes djupt nere under det medeltida slottet i Windsor. De förslöts medelst rejäla stålluckor. Och därinne förvarades de dyrbara stenarna – i en simpel kakburk.

”Lustigt udda”

Hela förloppet framgår av ”en laddad uppsättnin­g brev” från den kunglige biblioteka­rien Owen Morshead till Mary av Teck, kungens mor. Dessa har nu hittats av Oliver Urquhart Irvine, som arbetar i de kungliga brittiska arkiven, berättar hovreporte­rn Alastair Bruce för The Times. Under arbetet med dokumentär­en

■ blev det Bruce själv som tog upp ämnet med nu 91-åriga Elizabeth.

– Det som var så trevligt var att drottninge­n inte kände till detta alls, säger Bruce.

Och då tillbringa­de den nuvarande regenten ändå stora delar av kriget själv undangömd på slottet i Windsor, som ansågs relativt säkert.

– Att berätta för henne kändes lustigt udda.

För att värdesaker­na skulle få plats demonterad­es uppenbarli­gen större saker som Imperiesta­tskronan (Imperial State Crown), en av den brittiska monarkins kändaste symboler och med sina tusentals diamanter ett av världens dyrbaraste föremål. Bland stenarna från kronan som stoppades i kakburken finns den legendaris­ka Black Prince’s Ruby (”Svarta prinsens rubin”), som än i dag blänker i tv varje år när Elizabeth bär kronan vid parlamente­ts öppnande.

Bryter nacken

I dokumentär­en beklagar sig drottninge­n över hur tung kronan är.

– Man kan inte titta ner för att läsa ett tal, man måste hålla upp talet. Annars bryter man nacken, ler hon.

Och då väger Imperiesta­tskronan bara hälften av den över två kilo tunga Sankt Edvards krona. Den sistnämnda bärs dock bara en gång i livet, vid kröningen – i Elizabeths fall den 2 juni 1953.

Dokumentär­en sänds i BBC One på söndagskvä­llen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Under kriget gömdes kronjuvele­rna under det medeltida slottet Windsor. Inte ens drottning Elizabeth kände till detta förrän nyligen.
FOTO: MOSTPHOTOS Under kriget gömdes kronjuvele­rna under det medeltida slottet Windsor. Inte ens drottning Elizabeth kände till detta förrän nyligen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland