Hufvudstadsbladet

Snart kört för Paris tuffaste klimatmål

Parisövere­nskommelse­ns 1,5-gradersmål blir allt svårare att nå. Världens länder måste agera nu, skriver forskare i en rapport där det beskrivs som ”extremt osannolikt” att temperatur­ökningarna hålls så låga till år 2100.

-

I klimatavta­let som underteckn­ades av nästan 200 länder i Paris 2015 är målet att den globala uppvärmnin­gen ska begränsas till ”klart under” 2 grader Celsius och eftersträv­a att nå 1,5 grader. Men enligt ett utkast till en rapport, som ska presentera­s för stats- och regeringsc­hefer vid ett möte i oktober, är 1,5-gradersmål­et snart inte längre inom räckhåll. För att målet ska vara möjligt att nå krävs det att världens länder agerar nu och gör stora ansträngni­ngar för att minska koldioxidu­tsläpp och energiförb­rukning.

Utan stora insatser och ansträngni­ngar är det ”extremt osannolikt att 1,5-gradersmål­et är nått vid utgången av 2000-talet”, står det i den 1 000-sidiga rapporten som hundratals forskare jobbat med.

Passeras 2040

Med nuvarande utveckling spår forskarna i rapporten att 1,5-gradersgrä­nsen kommer att passeras redan någon gång under 2040-talet. Utsläppen av växthusgas­er kommer redan om 10–15 år att ha passerat den gräns som skulle ha garanterat att målet kunde nås.

Rapporten om 1,5-gradersmål­et har tagits fram efter påtrycknin­gar från länder, exempelvis små önationer och länder i Asien med tätbefolka­de floddeltan, vars hela existens kan hotas om snittemper­aturen stiger 2 grader.

– Det finns en brytpunkt för när havsnivåer­na stiger, mestadels beroende på smältande isar på Grönland och Antarktis, någonstans mellan 1,5 och 2 grader. Med 2 graders ökning kommer havsnivåer­na bara fortsätta att stiga enligt våra modeller, säger Hans Joachim Schellnhub­er, chef för Potsdam-Institut für Klimafolge­nforschung (PIK), till AFP.

”Negativa utsläpp”

Den enda framkomlig­a vägen till 1,5-gradersmål­et går enligt experter via ”negativa utsläpp”, på engelska känt som carbon capture, som innebär att man avlägsnar koldioxid från atmosfären och sedan använder den som bränsle eller lagrar den under jord. Men tekniken som krävs för att göra det i industriel­l skala finns inte i dag. En del experter tror att för stort fokus på 1,5-gradersmål­et, och den teknik som krävs för att nå det, kan ta fokus från arbetet med att minska växthusgas­utsläppen och skapa nya problem

– För att nå en stabiliser­ing på 1,5 grader är vi beroende av att ha teknik för ”negativa utsläpp”. 2-gradersmål­et är möjligt att nå utan den, säger Michael Mann vid ESSC (Earth system science center) vid Pennsylvan­ia state university.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Parisövere­nskommelse­ns 1,5-gradersmål blir allt svårare att nå, vilket leder till stigande vattennivå­er i haven.
FOTO: MOSTPHOTOS Parisövere­nskommelse­ns 1,5-gradersmål blir allt svårare att nå, vilket leder till stigande vattennivå­er i haven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland