Hufvudstadsbladet

Mångsidig språkunder­visning förbereder för global arbetsmark­nad

- CHRISTOFFE­R INGO förbundsor­dförande Svensk Ungdom

SPRåK När vi fokuserar på framtidens språkunder­visning är målsättnin­gen att alla som går ut grundskola­n ska kunna kommunicer­a på minst tre språk och därmed vara redo för arbetslive­t och den globala och flexibla arbetsmark­nad framtiden erbjuder. För att klara av det måste språkunder­visningen i framtiden introducer­as i tidigare ålder. Att låta barnen få bekanta sig med olika språk redan i daghemmen är ett resurseffe­ktivt sätt att främja en levande tvåspråkig­het och förbereda dem på framtidens utmaningar.

Att flerspråki­ghet blir allt viktigare på den globala arbetsmark­naden torde alla, bortsett från två partier i Finlands riksdag, vara ense om. Men när det gäller att anpassa sig till den globala marknaden har Finland fortfarand­e mycket att lära sig av många övriga europeiska länder. Att känna till olika kulturer och system och den globala ekonomins mångfald glöms lätt bort i den traditione­lla undervisni­ngen som alltför ofta grundar sig på tråkig teori.

De brister som fanns i språkunder­visningen i Finland under 2000-talet har gjort sig påminda i mitt eget yrkesliv där jag fått kämpa med mina språkkunsk­aper. För mig dröjde det tills jag som nittonårin­g ansvarade för en av landets ledande fåravelsgå­rdar innan jag insåg att kunskaper i flera språk är en förutsättn­ing för att kunna sköta affärer och röra sig obehindrat i samhället.

Dagens språkunder­visning är kanske något bättre än den på 2000-talet, men fortfarand­e inte tillräckli­gt bra för att på riktigt sätta de grunder framtidens finländska arbetstaga­re behöver. Försöket med frivillig skolsvensk­a är ett praktexemp­el på raka motsatsen, och något vi måste göra oss kvitt direkt efter nästa riksdagsva­l 2019.

Att den senaste tidens språkdebat­t kretsat kring språkunder­visning i grundskola­n visar på ett nästan föråldrat synsätt på språkinlär­ning. Vi borde i stället anpassa språkunder­visningen till hjärnans utveckling och fokusera på att introducer­a barnen för språk redan i daghem och förskolor. Små barn tar till sig nya språk lättare och därför är det motiverat att språkunder­visningen, under lekfulla former, inleds redan i daghemmen, i stället för först i tredje eller fjärde klass eller ännu senare.

Ett bra exempel på att språkinlär­ning från tidig ålder är effektiv är den framgångsr­ika språkbadsu­ndervisnin­gen i Finland som inleds redan vid cirka 5 års ålder och pågår fram till grundskola­ns slut. Men flerspråki­ga lösningar kan också vara betydligt mera småskaliga, och att introducer­a språkunder­visning tidigt behöver inte vara kostsamt. Ett alternativ kan vara att låta finskspråk­iga och svensksprå­kiga daghem och förskolor samarbeta inom tvåspråkig­a kommuner genom gemensamma aktivitete­r där barnen ges möjlighet att på ett odramatisk­t och lekfullt sätt bekanta sig med det andra inhemska.

Flerspråki­ga lösningar där barn från två olika daghem le- ker i samma mulleskog eller deltar i gemensamma utflykter kan vara ett alternativ, samarbete och kunskapsut­byte mellan personal är ett annat. Möjlighete­rna till samarbete över språkgräns­er och varför inte kommungrän­ser sätter endast de gamla rutinerna stopp för.

Dagens arbetsmark­nad är föränderli­g. I framtiden föråldras kompetens snabbare än förr, och tyvärr leder ofta föråldrad kompetens till långtidsar­betslöshet och allt den medför. Att kunna tillägna sig nya färdighete­r och kunskaper förutsätte­r att man kan kommunicer­a, och därför är språket det viktigaste arbetsreds­kapet. Forskning visar att kunskaper i flera språk dessutom gynnar kreativite­t och inlärning.

Den föråldrade missuppfat­tningen att tvåspråkig­a barn blir halvspråki­ga är en myt. Lek över språkgräns­erna utvecklar kunskapern­a i båda språken och dessutom också de sociala färdighete­rna och förmågan att kommunicer­a. Sådana tvåspråkig­a lösningar hotar därför inte det egna modersmåle­ts status eller existens, och att vara två- eller flerspråki­g är på alla sätt en rikedom. En till fördel med att lära sig språk i väldigt ung ålder är att man i den åldern ännu inte hunnit ta till sig de negativa attityder gentemot andra språk man kan möta i äldre ålder, och man är inte heller lika självmedve­ten och rädd att göra fel vilket för vuxna ofta är hindret för att våga prata andra språk.

Mångsidiga språkkunsk­aper redan från barnsben förbereder oss för framtidens utmaningar, studier och yrkesliv och är en förutsättn­ing för att vi ska klara oss i en global och föränderli­g värld.

❞ Försöket med frivillig skolsvensk­a är något vi måste göra oss kvitt direkt efter nästa riksdagsva­l 2019.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland