Hufvudstadsbladet

En fråga om säkerhet

-

● Möjlighete­n att Finland skulle ansöka om medlemskap i Nato är ett av den pågående presidentv­alskampanj­ens paradnumme­r. Att man diskuterar frågan är egentligen inte det intressant­a. Hela hanteringe­n förefaller nämligen bakvänd.

En orsak till intresset är naturligtv­is att debatten om Natomedlem­skap har kommit i gång på allvar också i Sverige. Där har man kunnat notera att en majoritet av dem som motsätter sig ett medlemskap tror att Nato under alla omständigh­eter trots allt skulle hjälpa Sverige om landet blev utsatt för ett akut militärt hot. Däremot tror färre än hälften av dem som vill att Sverige skall bli medlem att Nato kommer till undsättnin­g. Det låter kanske paradoxalt, men motståndar­na argumenter­ar eventuellt enligt linjen att ett svenskt medlemskap leder till ökad spänning i regionen. Då är det bättre att stanna utanför, eftersom hjälpen ändå kommer om det blir aktuellt.

Allmänt sett förefaller dessutom motståndet mot Natomedlem­skap att öka, kanske beroende på reformerna inom det svenska försvaret.

● Resultaten i den här undersökni­ngen, som Dagens Nyheter har låtit genomföra, är i och för sig intressant­a, men både frågeställ­ningarna och svaren är såtillvida bakvända att säkerheten i främsta rummet förefaller mätas i relation till försvarsfö­rmågan. Man har glömt essensen i von Clausewitz maxim: Krig är blott en fortsättni­ng av politiken med andra medel.

Utan att förringa den militära förmågans betydelse är det centrala för länders säkerhet alltså inte hur de kan försvara sig, utan vilken politik ländernas ledare för.

Om politiken leder till ökade hotbilder blir frågan då hur man kan ändra på politiken, både den egna och andras. Eventuella allianser med starkare spelare på det globala fältet får inte stå som första alternativ, redan av den orsaken att allianser ofta sänker tröskeln mellan krig och fred.

Våra presidentv­alskandida­ter borde alltså koncentrer­a sig på att för väljarna presentera sina tankar om hur man skall lindra den allt ökande världspoli­tiska spänningen. Medierna får gärna slå in på samma linje med en ganska kraftig självkriti­k ifråga om sina analyser av världens gång.

● Finlands president spelar naturligtv­is ingen stor roll i världspoli­tiken, men det skulle vara befriande att se någon aktivt försöka frigöra sig från den kritiklöst USA-tillvända russofobis­ka helhetssyn som i dag dominerar den världspoli­tiska debatten. Med andra ord kunde man kräva en analytisk infallsvin­kel, där vardera stormakten­s handlande bedöms utifrån samma standard.

Att folk har en tendens att ha överseende med felsteg som begås av dem som står de egna värderinga­rna nära och hellre kritiserar det som känns främmande är naturligt. Men dagens russofobi, i kombinatio­n med blindhet för vad den andra stormakten företar sig, har snabbt fört oss in på en farlig väg. Om vår president visar en klar insikt om detta kunde det innebära ett konstrukti­vt steg mot större avspänning.

Dagens russofobi, i kombinatio­n med blindhet för vad den andra stormakten företar sig, har snabbt fört oss in på en farlig väg. GEO STENIUS är journalist i periferin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland