Hufvudstadsbladet

Aktia följer EU-direktiven

- MERJA SERGELIUS vice verkställa­nde direktör Aktia Bank Abp

BANKER Kim Rancken lyfter i sin insändare (HBL 8.1) upp frågan kring kategorise­randet av placerare som profession­ella eller icke-profession­ella kunder. Aktia vill först och främst beklaga att vårt kundmeddel­ande, där vi upplyst kunderna om kategorise­ringen, upplevts kränkande. Terminolog­in kommer direkt från lagen och vi vill påpeka att icke-profession­ell inte ska tolkas som något negativt utan betyder att placeraren omfattas av ett bättre skydd, till skillnad från till exempel storföreta­g.

Den ständigt ökande reg- leringen av finansbran­schen är ibland i sig en utmaning såväl för banker som för kunder. Att klart informera om den är inte heller helt lätt. Vi vill gärna ge en bakgrund till den kategorise­ring Rancken tar upp.

MiFID (Markets in Financial Instrument­s Directive) är ett EU-direktiv vars syfte är att stärkta skyddet för investerar­e samt att öka konkurrens­en i handeln med finansiell­a instrument på värdepappe­rsmarknade­rna. Den inhemska lagstiftni­ngen om tillhandah­ållande av investerin­gstjänster, som styrs av direktivet, trädde i kraft för cirka tio år sedan. Kategorise­ring av kunder är enligt den- na reglering en obligatori­sk del av tillhandah­ållandet av tjänster och har gjorts sedan införandet av regleringe­n.

Den europeiska MiFID 2-regleringe­n som gäller investerin­gstjänster trädde i kraft den 3 januari 2018. Syftet är att ytterligar­e förbättra kundernas investerar­skydd och öka transparen­sen på placerings­marknaden. Aktia informerad­e i slutet av 2017 kunderna om den uppdaterad­e regleringe­n samt berättade i samma meddelande klart hur vi kategorise­rat varje enskild kund.

Privatpers­oner och mindre företag är i regel icke-profession­ella kunder. Kategorise­ringen inverkar på investe- rarskyddet­s omfattning: ickeprofes­sionella kunder omfattas av det högsta investerar­skyddet.

Man har rätt att ansöka om att kategorise­ringen som banken gjort ändras om man anser sig uppfylla förutsättn­ingarna för profession­ell kund.

Tyvärr kan vi inte diskutera en enskild kunds bankförhål­lande i offentligh­eten, men vi gör vårt bästa för att korrigera eventuella missförstå­nd. Vi tar också tacksamt emot respons på vår kommunikat­ion, vilken naturligtv­is ska upplevas korrekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland