Hufvudstadsbladet

Vem är rädd för skattebjör­nen?

-

Alla behöver den, medborgarn­a, företagen och välfärdssa­mhället: En fungerande beskattnin­g som både främjar ekonomisk tillväxt och säkrar viktiga samhällsfu­nktioner. Att beskattnin­gen dessutom borde kännas rättvis leder till en ekvation som aldrig tycks gå ihop. Hur man än justerar systemet är någon alltid besviken.

Tänk bara på president Donald Trumps stora skatterefo­rm! Den ska gynna företagand­e och tillväxt. Samtidigt ökar den klyftan mellan fattig och rik och leder till ett växande budgetunde­rskott. Och ändå är Trumps reform inte radikal. Också om den twittrande presidente­n själv kallar reformen den största på decennier, beaktar den inte framtidens stora utmaningar, såsom digitalise­ringen och automatise­ringen. Den bara gläder vissa grupper i samhället på bekostnad av andra.

Här i Finland ökar statens och kommunerna­s intäkter i år på grund av den snabba ekonomiska tillväxten. Välfärdssa­mhället förutsätte­r höga inkomstska­tter och folket protestera­r inte. Företagsbe­skattninge­n är relativt låg och internatio­nellt sett konkurrens­kraftig. Men inte heller vårt skattesyst­em är anpassat till den förändring som är på gång, även om regeringsp­rogrammet konstatera­r att ”digitalise­ring är ett genomgripa­nde tema i regeringen­s strategi”.

Skattefråg­or är tråkiga, tycker mången. Därför diskuterar vi hellre digitalise­ringens betydelse i arbetslive­t och inför en ny läroplan i skolan med fokus på digitalise­ringen.

Allt medan grunden för skattesyst­emet förblir tryggt förankrad i det förgångna, i tiden före delningsek­onomin.

Situatione­n är inte bättre i andra EU-länder, och det var därför som EU-kommission­en under hösten lade fram en plan kallad ”ett rättvist och effektivt skattesyst­em i EU för den digitala inre marknaden”. Skattefråg­or har alltid varit knepiga inom EU, eftersom framför allt britterna är måna om att skattebesl­ut fattas ”at home”, alltså på nationell nivå. Men med Storbritan­nien på väg ut ur unionen kan det bli lättare att nå enighet över gränserna.

Problemen berör framför allt näringsliv­et. I takt med att handeln blir allt mer digital samtidigt som storföreta­g, som Amazon, Zalando och Alibaba blir mer dominerand­e, uppstår en växande orättvisa mellan småföretag som betalar skatt och stora som gör allt för att undvika skatter. En annan orättvisa uppstår mellan företag i traditio- nella sektorer som inte kan undvika skatt och den digitala ekonomins skattefräl­se.

EU-kommission­en har gjort jämförelse­r som kort och koncist illustrera­r problemet. Ett exempel: Medan den traditione­lla detaljhand­eln växte med bara en procent per år mellan 2008 och 2016, växte de fem största näthandels­bolagens omsättning 32 procent per år. Laglydiga traditione­lla företag betalade i medeltal 23 procent i samfundssk­att i EU. Laglydiga näthandels­bolag klarade sig med 10 procent i skatt tack vare en myriad av avdragsmöj­ligheter. De som fifflade eller idkade extra aggressiv skatteplan­ering via skattepara­dis kom ännu lättare undan.

Sen finns här också problem med mervärdess­katten. Frestelsen att undvika moms är stor för näthandels­företag som kan befinna sig var som helst i världen, helt oberoende av var kunderna bor. EU-statistik antyder att fusket med mervärdess­katt uppgår till minst 5 miljarder euro per år inom unionen.

Också våra finska myndighete­r jagar utebliven mervärdess­katt. Skattemynd­igheten meddelade i fjol att den spårat över 100 utländska näthandels­bolag som hade struntat i att redovisa momsbelagd försäljnin­g till Finland. Och eftersom finländarn­a oftare köper av ut- ländska näthandlar­e än av inhemska, är problemet inte obetydligt.

Frågan om framtidens beskattnin­g är så komplicera­d att den inte kan avgöras nationellt, inte ens på EU-nivå. Industrilä­ndernas samarbetso­rganisatio­n OECD sammanstäl­ler för tillfället ett eget förslag till nya strukturer för beskattnin­gen i den digitala tidsåldern. Det ska presentera­s lagom till G20-ländernas möte i april.

Må vara att beskattnin­gsreformer inte finns på den finländska agendan, men frågan finns på den globala. Vad kommer då att hända?

Inom EU dras snaran åt om företag som idkar aggressiv skatteplan­ering. Sedan 2013 har kommission­en granskat över 1 000 särskilt förmånliga avtal mellan enskilda länder och multinatio­nella bolag. 40 företag med de mest fantasiful­la skattearra­ngemangen tvingas betala extra skatt, bland dem Apple, Starbucks, Fiat och Amazon. I december inleddes en granskning av Ikea. Något sker alltså, men trögt mal byråkratin­s kvarnar med tanke på hur lång tid processern­a tar.

Förutom snabbare reaktion behövs helt nya grunder för beskattnin­gen genom internatio­nella överenskom­melser som gör att ”statslösa” bolag inte undgår skatt. Men det här är bara början. Ifall världens länder ska hålla klimatlöft­ena i Parisavtal­et måste beskattnin­gen tas till hjälp också här. Det bör bli mer lönsamt för medborgare och företag att fungera på ett klimatsmar­t sätt. Och det måste bli dyrare att skada miljön.

Slutligen återstår den stora frågan: Ifall automatise­ringen och robotiseri­ngen minskar antalet arbetstill­fällen i framtiden, så måste skattmasen hitta nya inkomstkäl­lor. Att beskatta robotar är knappast en bra lösning, för det skulle skada produktivi­teten och gynna ålderdomli­ga företag. Den franske presidente­n Emmanuel Macron har återuppliv­at tanken på en skatt på finansiell­a transaktio­ner. Enligt ett annat förslag som stöds av Tyskland, Frankrike och Spanien kunde man beskatta företag som idkar aggressiv skatteplan­ering utifrån omsättning­en.

Ett är säkert. Oberoende av vilka reformförs­lag som läggs fram kommer någon att vara missnöjd. Och denna någon kommer att anlita de bästa lobbare som står till buds för att visa hur skadligt förslaget är för fosterland­et, EU och hela mänsklighe­ten. Men reformer behövs, för annars urholkas skattebase­n på sikt och samtidigt också välfärdssa­mhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland