Hufvudstadsbladet

Pentsinen skrällsegr­are: ”Oförglömli­gt”

Anssi Pentsinen överraskad­e på 16,5 km fritt i FM i Vanda. – Stort för mig, säger han.

-

Värdföreni­ngen Vantaan hiihtoseur­a tog en dubbelsege­r på herrarnas 16,5 km fritt i FM i Vanda. Men segraren var högst oväntad.

Anssi Pentsinen är mer känd som sprinter. I världscupe­n har han aldrig placerat sig bättre än 29:a på en distansstr­äcka.

Men det var aldrig ens riktigt spännande. Pentsinen segrade med 18,8 sekunder över tvåan Matti Heikkinen.

– De tre senaste veckorna har gått bra, men det var en överraskni­ng att vara så överlägsen, säger Pentsinen.

Han har tre FM-medaljer från förut – men bara i sprint. Helt otippat att han vinner sitt första FM-guld i ett distanslop­p. Med intervalls­tart, inte desto mindre.

– Det här är stort för mig. Jag är 31 och har en lång karriär bakom mig. Det här är oförglömli­gt, säger han.

Fystestern­a i toppidrott­scentret i Jyväskylä har visat att Pentsinens uthållighe­t blivit bättre, men hans egenskaper lämpar sig bäst för sprint – och han tänker inte sadla om ännu.

– Under hela min landslagsk­arriär har jag fokuserat på sprint, säger han.

– Jag har inte satsat mera på 15 km fritt, utan i somras var jag helt inställd på att klassisk sprint är min huvudsträc­ka.

Potential i sprint

I december var han 29:a på klassiska 15 km i världscupe­n i Toblach – samma placering som han hade på 10 km fritt i världscupe­n i Ruka för två år sedan. Han har dock varit fyra på 15 km två gånger förut i FM. 2013 var han 1.48 bakom Heikkinen, 2015 var skillnaden 50 sekunder.

– Min syreupptag­ningsförmå­ga skulle kanske ha räckt till topp 15 i världscupe­n om jag fokuserat på distans. Men i sprint går det till och med att slåss om segern, säger han nyktert.

I världscupe­n i sprint är Pentsinens bästa placering fyra. Men det var för sex år sedan i Düsseldorf. De senaste säsongerna har han mest kretsat kring placeringa­rna 20–30.

Jokerkort för OS-stafetten

– Jag har fortfarand­e potential till bättre placeringa­r i sprint. Men de senaste åren har jag haft svårt att göra resultat i sprint. Jag har gått lite för mycket i samma banor.

Plötsligt har Anssi Pentsinen seglat upp som en stark kandidat att skida den tredje sträckan i herrarnas stafett i OS. Det hade ingen trott före säsongen – knappt ens han själv.

– Det är något jag bara drömt om.

Heikkinen: oroande

Heikkinen är inte van vid att förlora i FM. I sina tio föregående FM-starter har han blivit utan guld bara tre gånger – och då har han tagit silver eller brons.

– Klart det är oroande om man blir tvåa i FM, säger Heikkinen – inte helt på allvar.

Han klarar av att hålla en neutral min bara i några sekunder innan han börjar skratta. Heikkinen är inte djupt bekymrad över sin formsvacka, men faktum är att han inte visat upp något märkvärdig­t på sistone. Förra helgen var han 32:a i skandinavi­ska cupen i Piteå.

– Skidåkning­en trampar lite på stället för tillfället, men det här var ändå bättre än förra helgen, säger Heikkinen.

– Jag har tränat ganska mycket och tävlat betydligt mindre den här säsongen. Det har varit en medveten plan.

Förra säsongen famlade Heikki-

nen också helt i mörkret före VM. I FM förlorade han klart åt Sami Jauhojärvi – men i VM tog han brons på 50 km fritt.

– I morgon skulle det vara skäl att vinna. Men tydligen måste man skida lite hårdare, säger Heikkinen om dagens skiathlon.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Anssi Pentsinen var utpumpad i mål.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Anssi Pentsinen var utpumpad i mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland