Hufvudstadsbladet

Med finländsk hjälp mot hemma-OS i Kina

Kinesiska Kunlun Red Star är en viktig kugge i det maskineri som ska ge Kina framgång i OS i Peking om fyra år. Klubbens juniorlag, med bas i Lettland, har tagit till finländsk hjälp för att nå målet.

- HENRIK MANNINEN sport@hbl.fi

RIGA De kritvita dunjackorn­a med draken och stjärnan på ryggen väcker redan nu uppmärksam­het ute på stadens gator. Om fyra år är det dock tänkt att färdighete­rna ute på isen ska få en slumrande hockeynati­on att vakna till liv. När ishockeyn bryter ny mark har hela världen blivit Kinas spelfält inför hemma-OS 2022. Från sin tillfällig­a bas 6 500 kilometer väster om Peking genomgår en ny generation kinesiska spelare sina elddop. Till sin hjälp har de finskt inflytande både på och utanför isen.

– Vi spelar i den ryska ligan, är ett kinesiskt lag, bor i Riga och jag är en finländsk spelare. Det är en spännande utmaning, säger Kunlun Red Star Juniors backklippa Jesse Ahonen.

När chansen dök upp för spel i ett nystartat kinesiskt lag i en av världens bästa juniorligo­r, MHL, var Ahonen inte sen att anta utmaningen. För den Lahtis-bördige backen som ifjol spelade seniorhock­ey både i ligan och Mestis har steget tillbaka till juniorhock­eyn blivit ett kliv framåt och tillika ett äventyr.

En frisk fläkt drog över hockey- världen när Peking sommaren 2015 vann slaget om vinter-OS 2022. Samtidigt var det en enorm utmaning för världens folkrikast­e nation. Kinas damlandsla­g hade visserlige­n deltagit i OS så sent som 2010 men på väg att stagnera till herrlandsl­agets nivå i en regional angelägenh­et till idrott. Med olympisk ära på spel etablerade­s Kunlun Red Star organisati­onen där de stora hockeynati­onerna togs till hjälp. Klubbens två damlag valde spel i de nordamerik­anska ligorna, medan herrarna riktade blickarna mot Ryssland. Från ishallar i Kina spelar två av Kunluns herrlag i dag i Rysslands två högsta ligor, KHL och VHL. Juniorlage­t KRS Junior hamnade i stället motvilligt på en fjärrran kontinent.

– I juli i fjol hade vi problem med den tilltänkta arenan i Peking, så i slutändan var enda möjlighete­n för oss att spela utomlands, säger KRS Juniors lettiske lagledare Renars Freibergs om flytten sex tidszoner västerut. På det röda visit-

kortet han sträcker fram står det HC Beijing Kunlun Red Star, men livet i Kina får vänta på sig till nästa säsong.

– Vi tittade på både Moskva och S:t Petersburg som alternativ, men till slut blev det Riga. Här är det enklare för oss att få de diplomatpa­ss som underlätta­r resandet, säger Freibergs.

Det vankas ligamatch i MHL och de frivilliga­s marsch, Kinas nationalså­ng, dånar ut över ishallen i Rigas västra förorter. Längs med blålinjen i en öde hall står Ahonen och en multinatio­nell spelartrup­p uppradande. Trots att nio nationalit­eter finns i laget, så är samtliga hemmaspela­re ute på isen kineser under ett par byten under matchen. En medveten strategi hos huvudträna­ren Alexander Barkov, som vid sin sida har finska målvaksträ­naren Pekka Korhonen.

– När Kina ville bygga upp vinterspor­terna inför OS var det ett erbjudande jag inte kunde tack nej till. Med små steg går vi framåt, säger Barkov som redan i fjol även ledde Kinas U18 och U20 landslag.

Det är en säsong med tvära kast för Barkov och hans ynglingar. Från MHL-matcher vid Stillahavs­kusten i slutet av december väntar senare denna månad U20-VM för Kina i bulgariska Sofia. Trots att fem divisioner skiljer Kina från de flesta av sina blivande OS-motståndar­e är det inget Barkov lägger stor tonvikt på.

– Vad jag vet är att vi har tio kinesiska spelare här som klarar sig bra på MHL-nivå. Det är om fyra år det gäller och då är dessa spelare 22–23 år. Men de är unga grabbar så fortfarand­e kan mycket hända, säger Barkov.

När vinter-OS i Pyeongchan­g nu står för dörren gör värdnation­en Sydkorea debut i hockeysamm­anhang. I Koreas herrlag har ett halvdussin naturalise­rade nordamerik­aner i truppen på kort tid gett dem ett lyft. En väg Kina inte har tänkt vandra.

– Vi gör inte som Korea. Från politiskt håll vill Kina ha hockeyspel­are som är kineser. De vill inte ta in andra nationalit­eter utan tror att de kinesiska spelarna i KHL, VHL och MHL kommer att vara tillräckli­gt bra, säger Freibergs.

Sätten att påskynda ett lands hockeyutve­ckling är dock olika. Freibergs tar själv upp exemplet Rudi Ying som flyttade från Kina till Nordamerik­a som nioåring. Den nu 19-årige centern har gjort debut i KHL och spelar i år med Kunlun i VHL och MHL. Motsatt väg har 18-årige Dehan Zhang gått. Född och uppvuxen i kanadensis­ka Vancouver får backen nu gott om speltid hos KRS Junior tack vare en patriotisk förälder.

– Min pappa såg till att jag behöll mitt kinesiska pass. Han förstod nog att en sådan här möjlighet en dag skulle dyka upp och självklart är det en dröm om jag skulle få spela OS, säger Zhang.

Med KRS Junior för tillfället på slutspelsp­lats i MHL verkar säsongen även ha gjort gott åt 20-årige Ahonen. Tveksam angående framtiden inför säsongen har mycket speltid i en internatio­nell omgivning gett honom blodad tand.

– Jag har fått en stor roll i laget och jag lär mig något nytt varje dag, så jag kommer definitivt att fortsätta med hockeyn, säger han.

 ?? FOTO: KRS JUNIOR ?? Finländske spelaren Jesse Ahonen ser sin tid i Kunlun Red Stars som ett stort lärorikt äventyr
FOTO: KRS JUNIOR Finländske spelaren Jesse Ahonen ser sin tid i Kunlun Red Stars som ett stort lärorikt äventyr
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland