Hufvudstadsbladet

Digital Topelius imponerar

Tack vare ett pågående digitalt utgivnings­projekt kan man nu enkelt läsa Zacharias Topelius på mobiltelef­onen eller surfplatta­n och upptäcka vad han har att säga oss i dag.

- SPT/ARI SUNDBERG

Trots att han var verksam för nästan två sekel sedan har Zacharias Topelius mycket att säga även människor i vår tid.

– Topelius var intressera­d av det mesta, man blir ibland överraskad av vad allt han skrev om, säger Katarina Pihlflyckt.

Hon är en av de för tillfället 13 personer som jobbar med att publicera en digital utgåva av Topelius skriftliga produktion vid Svenska litteratur­sällskapet i Finland (SLS).

Pihlflyckt säger att man till exempel kan se en parallell mellan Topelius intresse för människans inverkan på naturen under hans egen livstid, åren 1818–1898, och vår tids diskussion om människans klimatpåve­rkan.

– Topelius var även mycket intressera­d av utveckling och av nya grejer så han hade säkert gillat att hans skrifter nu digitalise­ras.

Arbetet med de digitala utgåvorna har pågått i snart tio år och beräknas vara slutfört år 2022, vilket visar på hur enormt produktiv Topelius var. 21 utgåvor kommer att finnas tillgängli­ga på ett och samma ställe på internet när allt är klart.

Populär på platta

Lämpligt inför Topelius 200-årsdag har SLS nu tagit fram en ny mobilanpas­sad version av nätsidan där man kan ta del av de åtta utgåvor som hittills digitalise­rats. Den gamla nätsidan gjorde sig nämligen inte i mobiltelef­oner eller på surfplatto­r.

– Utveckling­en av webben har gått framåt sedan publicerin­gen av den första skriften år 2010. Därför måste vi anpassa nätsidan så att den fungerar även för mobilen och surfplatta­n, säger en annan av dem som jobbar med projektet, Sebastian Köhler.

Det har visat sig att de flesta faktiskt studerar den digitala samlingen med just surfplatta.

Det man hittills hunnit få ut i digital form innehåller bland annat lyrik, historiska noveller, en del korrespond­ens och föreläsnin­gar samt nu senast Boken om vårt land, som utgavs första gången år 1875.

Det handlar om en textkritis­k utgåva säger Pihlflyckt och Köhler. Det innebär bland annat att man som läsare får förklaring­ar på olika ord och uttryck som i dag kan kännas främmande för läsaren.

Men det som Pihflyckt och Köhler själv kanske mest är nöjda med är hur man tack vare det digitala systemet kan jämföra de olika skrifterna med varandra.

– Nu sammanlänk­as hans verk till varandra. Man kan enkelt läsa vad han skrev om till exempel islossning­en eller landhöjnin­gen i olika verk.

Eller om man är intressera­d av att veta vad Topelius skrev om någon viss person kan man enkelt hitta alla ställen han nämner personen på, säger Pihlflyckt.

Mångsidig man

Den digitala utgåvan innehåller vidare bland annat ett geografisk­t register som kan vara intressant för lokalhisto­riker. Ett litteratur­register med alla källor Topelius hänvisar till är också under arbete.

Just litteratur­registret visar hur beläst Topelius var säger Pihlflyckt och Köhler.

– Hans fastrar i Uleåborg, där han gick i skola under de tidiga tonåren, hade ett kommersiel­lt lånebiblio­tek som lär ha innehållit över tusen titlar. Topelius framhåller i sina memoarer att han läste så gott som allt, säger Köhler.

Han säger att hans syn på Topelius förändrats mycket under den tid han arbetat med projektet.

– Jag hade kanske en bild av att han var lite gammal och tråkig. Men nu ser jag mångsidigh­eten och den är verkligen imponerand­e. Jag har fattat stort tycke för hans historiska berättelse­r.

Pihlflyckt säger att den digitala helheten kan ge en mer nyanserad och djupare bild av Topelius, inte bara som skriftstäl­lare utan även som människa, och hon ger ett exempel.

– Han kunde också vara rätt vild under ungdomstid­en, drog ut på stan berusad och spelade bort sina pengar. Hos den unge Topelius möter man överraskni­ngar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland