Hufvudstadsbladet

Författare­n: Sverige har blivit ängsligt

- FREDRIK SONCK

Henrika Andersson (bilden) är barnboksfö­rfattare och ordförande för Fibul, föreningen för författare och illustratö­rer av barn och ungdomslit­teratur. I fem år jobbade hon läsambassa­dör för Helsingfor­s Annegård och satt mellan åren 2012 och 2016 som representa­nt i Sveriges Kulturråd för barnoch ungdomslit­teratur.

Hon tycker att frågan om censur är högintress­ant och börjar med att reflektera över hur den ter sig ur upphovsmän­nens synvinkel. Enligt Andersson finns det i dag en allt starkare uppfattnin­g om att barnlitter­aturen borde var uppbygglig och politiskt finkänslig, i synnerhet i Sverige. Men för den skapande konstnären håller det inte att sträva efter politisk korrekthet, säger hon, inget bra eller originellt skapas av den som låser sig vid en sådan beställnin­g. En helt annan sak är att den medvetna författare­n kan granska sina brister och tillkortak­ommanden i efterhand.

– Det här gäller precis lika mycket läsaren. Om du bara väljer det politiskt korrekta och håller dig inom snäva ramar – då frångår du allt det viktiga som konst handlar om: att tänja gränser, att stå utanför. Som läsare gör du alla val för dina barn. Du kan läsa att Pippis pappa är ”negerkung”, men ta det till diskussion. Eller föreslå att sa gan blir roligare om vi ändrar den så att några blir flickor? Det viktiga är att alla de här diskussion­erna erbjuder så många möjlighete­r.

Andersson konstatera­r att barnets mognadsniv­å förstås är väsentlig. Vad kan hen ta in? Vilka beslut måste den vuxna fatta? Hon berättar att hon under sina fyra år i Sveriges kulturråd ofta konfronter­ades med frågan om vilket ansvar författare och illustratö­rer av barnlitter­atur har.

– Och visst tycker jag att det finns ett ansvar, men det är fasligt om författare och illustratö­rer börjar förhandsce­nsurera sig själva. Men hur tänker du om en vuxen läsare gör de här ingreppen i ditt ställe, och censurerar läsningen? – När en bok kommer ut är den läsarens. Och så länge du läser för ditt barn är det bra. Jag tycker inte att man har några skyldighet­er, annat än rent upphovsrät­tsligt.

– Men jag tror också att barn är så kloka att de ofta ser igenom censuren.

Andersson påminner om att instinkten att tillrättal­ägga inte nödvändigt­vis handlar om rasism eller förlegade könsroller. Det finns också teman som man tänker sig är alltför psykologis­kt obehagliga för barn.

– Döden har blivit tabu och det irriterar mig. Barn har oftast en nyfiken och nykter inställnin­g till de allra svåraste frågorna, säger Andersson som för tillfället arbetar på en bok som utspelar sig i sjukhusmil­jö.

Där är det svårt att helt undvika döden, om det inte ska bli förljuget.

– I Svenskfinl­and har vi väldigt bra och modiga barnboksre­daktörer. Men i Sverige ser vi hur många är rädda för att stöta sig. Ändå: de riktiga klassikern­a är böcker som tar upp de riktigt svåra frågorna.

Till dem kan till exempel Astrid Lingrens Bröderna Lejonhjärt­a (1973) räknas, en nog så skrämmande och kontrovers­iell bok, som på sin tid fick kritik för hur den självvalda döden framställs som en möjlighet på slutet. Andersson utesluter inte att en del förlag skulle tveka att ge ut den i dag om manuset presentera­des av en mindre känd författare.

 ?? A l m ??
A l m

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland