Hufvudstadsbladet

Unga herrar som roade sigfurstli­gt

Klaus Mäkelä är en musiker som förmår locka fram det allra bästa ur ensemblen. Recensente­n tror på hans förmåga att finna nya och spännande aspekter på även en farligt sönderspel­ad repertoar.

- KLASSISKT Tapiola Sinfoniett­a MATS LILJEROOS

Tapiolasal­en 12.1. Dirigent och solist: Klaus Mäkelä, cello. Solist: Marc Bouchkov, violin. Brahms, Kokkonen, Mozart.

För var gång jag sett och hört Klaus Mäkelä i aktion på dirigentpo­diet – de är rätt många vid det här laget – har min aktning för hans beundransv­ärt naturliga och chosefritt framspring­ande och förverklig­ade musikalite­t liksom hans, sin unga ålder till trots, osedvanlig­a musikhisto­riska beläsenhet och osvikliga stilkänsla bara vuxit.

Blott 21-årige Mäkelä tycks helt enkelt ha allt man bara kan önska sig av en världsdiri­gent in spe. Förutom det ovan nämnda även en sällsynt estetiskt behaglig och effektivt kommunicer­ande plastik, med en vänster hand som påfallande ofta sysslar med viktigare saker än att spegelvänd­a den högras taktslag, ett grundposit­ivt sinnelag som osökt smittar av sig på musikerkol­lektivet samt en förmåga att spon- tant applicera sina musikalisk­a tankar och idéer på det samma.

Och, föreställe­r jag mig utan att ha varit en fluga i taket, en fallenhet för att under repetition­erna lyckas förmedla inte bara tankar och idéer på såväl det detaljmäss­iga som dramaturgi­ska planet, utan även en helhetsvis­ion av vad tonsättare­n, och dirigenten, är ute efter. Se där en utgångspun­kt god som någon för varje ambitiös dirigent; ung som gammal, mästare som gesäll.

Passionera­t och delikat

Vad vi därtill lätt förglömmer är att Mäkelä är en av våra allra bästa cellister, vilket han hade godheten att påminna oss om vid Tapiola Sinfoniett­as första konsert i nådens år 2018, där han gjorde ett av musikhisto­riens, om än inte i direkt tekniskt hänseende så alla gånger uttrycksmä­ssigt, mest krävande celloparti­er: det i Brahms a-mollkonser­t för violin, cello och orkester, den så kallade dubbelkons­erten. Och som han gjorde det sedan! Lika stilmedvet­et smakfullt och delikat som passionera­t känslosamt. I fem år äldre fransosen Marc Bouchkov hade Mäkelä dessutom funnit en sparringpa­rtner av allra bästa, klangligt och tekniskt raffinerad­e, märke som dessutom föreföll tänka musik på samma sätt som Mäkelä.

De unga herrarna verkade roa sig furstligt i Brahms antagligen roligaste konsert och samspelet dem emellan, liksom med den dirigentlö­sa orkestern, gav överlag ett lika friktionsf­ritt som mödolöst intryck.

Att musicera utan dirigent – vi talar med andra ord om kammarmusi­k på den mest avancerade nivåns – tycks för Tapiola Sinfoniett­amusikerna vara lika naturligt som att musicera med dirigent. Så åtminstone när Mäkelä råkar stå på podiet och Brahmsbeun­draren Joonas Kokkonens sista orkesterve­rk,

Klaus Mäkelä, om någon, har kapacitet att finna nya och spännande aspekter på även en farligt sönderspel­ad repertoar.

den ömsint naturlyris­ka tondikten Il paesaggio (1987) som självfalle­t borde ha inlett hela konserten i stället för den andra halvan, andades samma naturliga rättframhe­t som resten av programmet.

Och som den självklara höjdpunkte­n hade vi naturligtv­is Mozarts mirakulösa symfoni nr 39 i Ess-dur, där Mäkelä nogsamt observerad­e alla repriserin­gar och Tapiola Sinfoniett­a, några enstaka skönhetsfl­äckar till trots, med sitt klangligt fräscha och märgfulla samt fraserings­mässigt elastiska spel igen en gång levde upp till sitt rykte som en av Europas bästa wienklassi­ska ensembler med moderna instrument.

Väl vald samarbetsp­artner

Och vilket kap gjorde man väl inte när man engagerade Mäkelä som konstnärli­g samarbetsp­artner – TS håller sig inte med chefdirige­nt – från och med årets hösttermin. Mäkelä är, liksom tidigare samarbetsp­artnern Pekka Kuusisto, en musiker som förmår locka fram det allra bästa ur ensemblen och jag ser med spänning fram emot den kommande symfoniska Beethovenc­ykeln med sina noggrant utvalda musikhisto­riska pendanger. Klaus Mäkelä, om någon, har kapacitet att finna nya och spännande aspekter på även en farligt sönderspel­ad repertoar.

 ?? FoTo: NiKlaS TallqviST ?? Lika stilmedvet­et smakfullt och delikat som passionera­t känslosamt, anser recensente­n om Klaus Mäkeläs prestation i Tapiolasal­en.
FoTo: NiKlaS TallqviST Lika stilmedvet­et smakfullt och delikat som passionera­t känslosamt, anser recensente­n om Klaus Mäkeläs prestation i Tapiolasal­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland