Hufvudstadsbladet

Ståupp eller sittned

- NALLE

Är en ståuppkomi­ker roligare än en sittnerdit­o? Alla gånger. Åtminstone i drömmen jag hade, efter en lyckad litteratur­dag på Ålands Brändö, innan hösten ännu övergått i vinter. Ett fullsatt auditorium med förväntans­fulla blickar och en ståuppkomi­ker. Vem var denna person? Jag. Och nu satte jag i gång. (Kylig avvaktan från publiken.)

Hur gör man publiken mjuk? Ungefär som Backyard Babies på Guns N’ Roses konsert. I stället för förband ett fourletter word, för vilket det i svenskan kan räcka med en bokstav färre. Nu kör vi. Ingenting går upp mot tre små bokstäver, noga taget två.

– Hasse och Tage konstruera­de en gång en skrivmaski­n med bara två bokstäver på tangentern­a. K och U. Kan ni föreställa er vad det blev när man skrev? (Spridda fnissninga­r, en dam stönar i extas.)

– UKK, så klart. Urho Kaleva Kekkonen, alla tiders president. Eller UKU. Ursulas kyska underkläde­r. (Högljudda skratt.)

Stefan & Staffan lär ha bytt huvud i ett program, för all del ingen större skillnad. Vad sägs? Ska vi börja upptill och fortsätta nedåt, kroppsdel för kroppsdel?

Det här börjar arta sig. Nästa blir att välja ut två damer och en herre med de rätta initialern­a: en Kalle, en Kasper och en Ulla. Dessa får ställa upp sig på estraden i självvald ordning. U placerar sig i mitten, röd i ansiktet som en pion. (Publikens glädje känner inga gränser.) I anständigh­etens namn avfärdas den ena K, den andre blir kvar med sin snabel till näsa och med rejält utstående öron.

– Nästa grej blir att förvandla K till U och U till K. Vad ska vi börja med? Stefan & Staffan lär ha bytt huvud i ett program, för all del ingen större skillnad. Vad sägs? Ska vi börja upptill och fortsätta nedåt, kroppsdel för kroppsdel? (Ja! ja! Skratt, visslingar.)

K och U lägger sig sida vid sida på ett bord, ståuppkomi­kern ikläder sig läkarrock och tar fram en julgransså­g av största modellen. Instrument­et närmar sig U:s hals (man kunde höra en knappnål falla) men stannar en bit ifrån. (Besvikna suckar.)

– Vänta lite. Kirurgi är dyra saker. Alla åländska kommuner har lovat finansiera operatione­n utom en som inte svarat. Det fattas ännu en halv miljon. Alltihop står och faller nu med Sottunga. Jag får lov att ringa upp kommundire­ktören. Hallå? Ja, det är jag. Nå, hur blir det? Va! Jävla snåljåpar!

K och U kliver ner från bordet. (Högljudda protester.) Ståuppkomi­kern ställer sig bakom K och tänjer ut hans öron.

– Jag var beredd på det här. Så för säkerhets skull bytte jag Kaspers huvud mot en elefants. (Taket lyfts. Ett litet barn brister i gråt.) Med andra ord KUK – Knas utan konkurrens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland