Hufvudstadsbladet

Varför ställs inte däcktillve­rkare inför rätta?

I Sverige är avgiften mellan tio tusen och tio miljoner kronor. Man kan i jämförelse med det svenska systemet hävda att det finska systemet är tandlöst.

- JOHAN BÄRLUND

För en tid sedan kunde vi i tidningarn­a läsa om en tillverkar­e av bildäck som hade vilselett allmänhete­n genom att till olika test skicka in däck som var bättre till sin kvalitet än de som såldes till allmänhete­n. Polisen ansåg att det inte fanns någon anledning att väcka åtal i ärendet. Jag förundrar mig över att tillverkar­ens verksamhet inte ledde till några påföljder. Hade inte konkurrent­erna någon möjlighet att få ärendet rättsligt prövat? Lurad konsument

Det fall som frågeställ­aren nämner avslöjades för ett par år sedan. Tillverkar­en hade under många års tid låtit olika instanser testa andra bildäck än dem som såldes till konsu- menterna. Redan vår spontana rättskänsl­a reagerar mot ett sådant sätt att idka marknadsfö­ring. Också vår lagstiftni­ng förbjuder olika osakliga förfarings­sätt inom näringsliv­et, men påföljdern­a är alltid inte de mest effektiva.

Konsuments­kyddet

Eftersom det var fråga om marknadsfö­ring till konsumente­rna blir först och främst konsuments­kyddslagen tillämplig på fallet. I lagen förbjuds näringsidk­arna att vid sin marknadsfö­ring tillämpa sådana förfarande­n som är otillbörli­ga mot konsumente­rna.

För att ett förfarande ska anses vara otillbörli­gt räcker det inte enbart att det strider mot sådana förfarings­sätt som är allmänt godtagbara inom näringsliv­et, utan det krävs också att förfarande­t är ägnat att påverka konsumente­ns ekonomiska beteende. I lagen finns också ett mer konkret förbud mot osann och vilseledan­de informatio­n till exempel om den marknadsfö­rda nyttighete­ns art och kvalitet.

Om en näringsidk­are bryter mot bestämmels­erna om olaglig marknadsfö­ring, kan konsumento­mbudsmanne­n som övervakand­e myndighet ingripa och i sista hand vidta åtgärder för att ett marknadsrä­ttsligt förbud riktas mot näringsidk­aren. Ofta är det marknadsdo­mstolen som meddelar detta förbud. I riktigt grova fall kan också strafflage­ns bestämmels­e om marknadsfö­ringsbrott bli tillämplig­t.

Skyddet av konkurrent­erna

Konkurrent­erna däremot skyddas av en annan lag: Lagen om otillbör- ligt förfarande i näringsver­ksamhet innehåller ett generellt förbud mot sådana förfarande­n som strider mot god affärssed eller som i övrigt är otillbörli­ga mot andra näringsidk­are. Att för test sända in kvalitativ­t sett bättre bildäck är utan tvivel ett förfarande som inte är acceptabel­t.

Problemet med det fall som frågeställ­aren beskriver var säkert det faktum att tillverkar­en av bildäcken, så fort förfarande­t avslöjades, förband sig att inte fortsätta förfarande­t. Också lagen om otillbörli­gt förfarande ger visserlige­n konkurrent­erna en möjlighet att föra förfarande­t för rättslig prövning till marknadsdo­mstolen, men då ska det i praktiken finnas en risk för att näringsidk­aren fortsätter eller upprepar sitt förfarande.

Systemet med detta marknadsrä­ttsliga förbud enligt både konsuments­kyddslagen och lagen om otillbörli­gt förfarande kan ibland vara ineffektiv­t, eftersom förbudet riktar sig mot framtiden.

I jämförelse med svensk rätt känner finsk rätt inte till möjlighete­n att döma ut en marknadsst­örningsavg­ift, alltså att en näringsidk­are som brutit mot vissa förbud i lagstiftni­ngen mot osaklig marknadsfö­ring blir skyldig att till staten betala en avgift. I Sverige är avgiften mellan tio tusen och tio miljoner kronor. Man kan i jämförelse med det svenska systemet hävda att det finska systemet är tandlöst.

Har du en fråga till KsF Medias juristteam? sänd den till juristen@ hbl.fi eller till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland