Hufvudstadsbladet

Leva för hiv-smittade barn

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Vad får en ung man att överge en karriär som grafisk designer i USA för att viga sitt liv åt hiv-smittade barn i Indien? Ett besök i landet fick amerikanen Rocky Braat att lämna sitt tidigare liv bakom sig och för att ta hand om barnen på ett barnhem för hiv-smittade i en liten by i delstaten Tamil Nadu.

Den frågan ställer sig också Rockys vän Steve Hoover, som är dokumentär­filmare. Han beslutar sig för att göra en dokumentär om sin vän och följer med honom till Indien.

Den bakgrund som ges är att Rocky Braats egen uppväxt var svår, med en mamma som var missbrukar­e och en våldsam styvpappa. Efter fem år i Indien känner han sig inte längre hemma när han besöker USA.

I Indien rusar barnen emot honom när han återvänder. De kastar sig upp i hans famn och det är uppenbart att de är mycket fästa vid honom. Han är en fadersfigu­r som ger dessa barn närhet och omvårdnad, och han är ständigt omgärdad av dessa barn.

Från den rusiga glädjen då Rocky återvänder till barnhemmet, går dokumentär­en ner i mörkret som har med sjukdomen, fattigdome­n och döden att göra. Trots bromsmedic­iner är döden ständigt närvarande – barnen dör med jämna mellanrum, vilket får Rocky att längta efter en egen familj som ingen kan ta ifrån honom. Han vill trots alla kulturkroc­kar det innebär gifta sig med en indiska, men när det gäller kärleksliv­et är han förtegen inför sin vän dokumentär­makaren.

Det står bortom alla tvivel att den unge amerikanen betyder väldigt mycket för de här barnen, men också att de betyder mycket för honom. Vad som får någon att välja bort ett liv i västerländ­sk bekvämligh­et mot ett liv i fattigdom bland människor man ständigt förlorar förblir något av ett mysterium. Det är som om någon drivkraft förblev outtalad.

I sluttexter­na tackar Rocky sin frälsare Jesus, och det är också på den här punkten som dokumentär­en fått kritik: att den döljer att huvudperso­nen, men även dokumentär­makaren, är troende kristna. Det får en också att misstänka att Rocky kanske inte är en så ensam, västerländ­sk aktör i byn som han framstår i dokumentär­en. Det här gör förstås inte hans insats för barnen mindre betydelsef­ull, eller suspekt, men frågan varför detta inte alls framgår i dokumentär­en kvarstår. Yle Fem 22.00

 ?? FOTO: YLE KUVAPALVEL­U ?? Rocky Braat lämnade USA för en volontärst­illvaro på ett barnhem i Indien.
FOTO: YLE KUVAPALVEL­U Rocky Braat lämnade USA för en volontärst­illvaro på ett barnhem i Indien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland