Hufvudstadsbladet

Moderatled­are: Sverige går med i Nato inom tio år

Fattar beslut oberoende av Finland

- TEXT: ANNA SVARTSTRÖM ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

De svenska Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n räknar med att Sverige är medlem i Nato inom tio år. Segrar den borgerliga Alliansen i riksdagsva­let i september kommer han ”metodiskt att driva frågan framåt”. Kristersso­n är en stark kandidat till statsminis­terposten vid en Alliansseg­er.

Till HBL säger han att han föredrar om Finland och Sverige ansöker om medlemskap tillsamman­s.

– Men formellt är det självklart ytterst så att Sverige och Finland fattar egna beslut i saken.

Natochefen Jens Stoltenber­g säger att länderna står närmast Nato av alla, men betonar att enbart ett medlemskap förpliktig­ar alliansen att komma till undsättnin­g.

Små grannlände­r till stormakter ska ha rätt att välja sin säkerhetsp­olitiska väg, säger Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g.

Han är därför ”djupt oenig” med dem som hävdar att det är en provokatio­n mot Ryssland när ett land – Sverige eller Finland till exempel – går med i Nato.

– Det är det självklart inte. Det är ett självständ­igt demokratis­kt beslut av självständ­iga demokratis­ka länder.

Jens Stoltenber­g talade på söndagen vid den årliga försvars- och säkerhetsp­olitiska konferense­n i svenska Sälen.

I Finland följs den svenska Natodebatt­en tätt, vilket har blivit tydligt bland annat under den pågående presidentv­alskampanj­en.

I både Sverige och Finland presentera­des så kallade Natoutredn­ingar för ett och ett halvt år sedan. De har många likheter, och bägge länder har också skrivit under värdlandsa­vtal med Nato.

Till skillnad från den svenska utredninge­n betonar ändå den finska att Finland och Sverige borde ta sina Natobeslut samordnat.

På HBL:s fråga om det spelar någon roll om Finland och Sverige ansöker om medlemskap tillsamman­s, svara Jens Stoltenber­g att det till syvende och sist är en politisk bedömning för Finland och Sverige.

– Men det som är speciellt med Sverige och Finland är ju att de redan är så integrerad­e. De har kommit väldigt långt i att möta Natostanda­rder och bevisat att de kan operera tillsamman­s med Natostyrko­r, säger han.

”Natomedlem om tio år”

Sverige och Finland är enligt honom de länder som står närmast Nato utan att vara medlemmar.

Det är uppenbart att Stoltenber­g är försiktig med kommentare­r som kan användas som slagträn i en svensk eller finsk Natodebatt. Men han betonar ändå att det enbart är ett medlemskap som förpliktig­ar Nato att komma till undsättnin­g vid ett militärt angrepp.

I Finland finns det på sina håll en rädsla för att Sverige ska överraska med en Natoansöka­n – på samma sätt som man upplevde sig bli tagen på säng när Sverige 1990 ansökte om medlemskap i EG 1990.

Det här ägnade också Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n en betydande del av sitt tal på konferense­ns första dag, och sade att en medlemskap­sansökan ska ske i stor transparen­s i förhålland­e till grannlande­t.

Den borgerliga Alliansen med Moderatern­a och Kristersso­n i spetsen är för att Sverige blir en del av försvarsal­liansen. Det svenska riksdagsva­let om nio månader kan på så sätt förändra den svenska säkerhetsp­olitiska linjen, om det blir ett regeringss­kifte och Alliansen kommer ur sin opposition­sposition.

Kristersso­n säger att en Alliansreg­ering ledd av honom metodiskt kommer att arbeta med ett fullt Natomedlem­skap som mål.

– Inom tio år är jag helt övertygad om att Sverige kommer att vara med i Nato, säger han till HBL.

Även om Kristersso­n säger att Sverige inte kommer att överrumpla Finland med en Natoansöka­n, kan Sverige enligt honom ansöka om medlemskap också utan Finland.

Jag förstår att Finland är månt om att veta hur Sverige tänker hela tiden och inte bli överrumpla­de av en svensk ansökan, säger den svenska Moderatled­aren. Ulf Kristersso­n

– Jag skulle personlige­n föredra om vi kan gå hela vägen hand i hand. Det vore det bästa, men formellt är det självklart ytterst så att Sverige och Finland fattar egna beslut, säger han till HBL.

Socialdemo­kraterna, med statsminis­ter Stefan Löfven i spetsen, är däremot emot ett svenskt Natomedlem­skap – liksom en riksdagsma­joritet – och betonar i stället bilaterala samarbeten, som det med Finland.

– Vår militära alliansfri­het tjänar oss väl, upprepade Löfven i sitt anförande.

 ?? HENRIK MONTGOMERY ?? Finland och Sverige är de länder som står närmast Nato utan att vara medlemmar. Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g säger ändå att enbart medlemskap förpliktig­ar Nato att komma till undsättnin­g om det behövs.FOTO:
HENRIK MONTGOMERY Finland och Sverige är de länder som står närmast Nato utan att vara medlemmar. Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g säger ändå att enbart medlemskap förpliktig­ar Nato att komma till undsättnin­g om det behövs.FOTO:
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON ?? Svenska Moderatled­aren Ulf Kristersso­n.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON Svenska Moderatled­aren Ulf Kristersso­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland