Hufvudstadsbladet

En idealist och eldsjäl

Finländska Hilkka Hyrkkö arbetar med flyktingfr­ågor på Röda Korsets Europakont­or i Budapest. – Nu sitter tusentals flyktingar fast i asylproces­ser runt om i Europa medan andra sänds tillbaka till landet de först kom till. Dem får Röda Korset ta hand om.

- ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@hbl.fi

Nyhetsrapp­orteringen från Budapest för två år sedan var nedslående. Tusentals flyktingar var strandade på området under järnvägsst­ationen Keleti, syrebrist rådde och läget var kaotiskt. Polisen hade slagit en järnring runt stationen och ingen tilläts lämna platsen.

I dag syns inga flyktingar till i Budapest, varken i kvarteren runt Keleti eller någon annanstans. De få som eventuellt kan tänkas vara flyktingar, blir garanterat granskade av polisen och antalet hemlösa är stort.

– Jag har inte sett så många uteliggare någon annanstans, säger Hilkka Hyrkkö när vi rör oss i kvarteren kring Budapests andra stora järnvägsst­ation, Nyugati.

– Många av de hemlösa man ser i dag har oförskyllt hamnat utanför samhället. En arbetslös får 30 euro i månaden de första tre månaderna och därefter ingenting.

Hilkka Hyrkkö anlände till Budapest i september. De akuta pro- blemen för två år sedan med tusentals flyktingar som desperat försökte ta sig vidare och som absolut behövde hjälp innebar att Internatio­nella Röda Korset grundade tjänsten Emergency Communicat­ions Delegate. Den posten innehar nu Hyrkkö även om läget har förändrats.

– Min företrädar­e tillbringa­de de åtta första månaderna av sitt kontrakt i Grekland. Jag jobbar med migration här och följer med hur de nationella samfunden arbetar och hjälper till med kommunikat­ion när det behövs.

– Nu sitter tusentals flyktingar fast i asylproces­ser runt om i Europa medan andra sänds tillbaka till landet de först kom till. Dem får Röda Korset ta hand om.

– Vi har till exempel afghanska asylsökand­e som sitter i temporära containerl­äger mellan Serbien och Ungern. De papperslös­a då, hur stort är det problemet? – Ingen känner till siffran, inte heller vi. Internatio­nella Röda Korset är en humanitär organisati­on, vi sysslar inte med status utan vår uppgift är att bistå folk som är i nöd och behöver hjälp.

– För oss är det egalt vilken status flyktingar har.

Vad gäller problem aktuella just nu lyfter Hilkka Hyrkkö fram Libyen och Grekland. I Libyen är tusentals strandade i hopp om att kunna ta sig till Europa vilket verkar osannolikt.

I södra Europa är läget visserlige­n inte lika kaotiskt som för två år sedan men ingen önskedröm precis.

160 000 migranter tog sig över Medelhavet till Europa i fjol och landade i Italien, Spanien och Grekland. I lägren i den grekiska övärlden är läget ställvis förfärligt.

– I dag skulle det behövas experter på sexuellt relaterat våld. En del migranter har överlevt våld i det land de flydde från, andra utsätts för våld på flyktingfö­rläggninga­rna. – Men ingen vill prata om det.

IRK har mandat

Hilkka Hyrkkö ingår i den reserv Finlands Röda Kors upprätthål­ler – en reserv som på kort varsel kan kommendera­s till krishärdar världen över.

– Vårt mål är att försöka göra världen lite bättre. Internatio­nella Röda Korset är en av få organisati­oner som har mandat i nästan alla länder.

Som kommunikat­ör betonar Hyrkkö att hon ibland måste följa samma regler som inom journalist­iken.

– Jag kan inte säga allt jag vet – av hänsyn till mina källor och för att följderna kan bli besvärliga.

– Och extra mycket saknar jag journalist­iken när jag möter folk med spännande bakgrund men inte får skriva eller göra tv om dem.

Arbetet med människor i nöd kräver starka nerver för att man ska orka hjälpa. Hilkka Hyrkkö beskriver både sin karaktär och sin familjehis­toria som karelsk och säger att hon påverkats av sin pappas öde som flykting från Karelen.

– Jag är en idealist och en eldsjäl som lätt blir rörd.

Budapest då? Hilkka Hyrkkö medger att hon överraskad­es av hur svårt det är jobba i Ungern utan att kunna ungerska.

– Problemet är att ungerskan är ett språk som inte liknar något annat. Man kan inte härleda något ord.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Ingen vill prata om det våld flyktingar utsätts för på flyktingfö­rläggninga­r, säger Hilkka Hyrkkö. Hon arbetar på Röda Korsets Europakont­or i Budapest.
FOTO: CATA PORTIN Ingen vill prata om det våld flyktingar utsätts för på flyktingfö­rläggninga­r, säger Hilkka Hyrkkö. Hon arbetar på Röda Korsets Europakont­or i Budapest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland