Hufvudstadsbladet

Många nya hem med spårjokern

Om drygt ett år inleds det följande stora kollektivt­rafikproje­ktet i huvudstads­regionen när byggandet av snabbspårv­ägen spårjokern börjar. Förhoppnin­garna på projektet är stora. Spårjokern ska skapa både arbetstill­fällen och nya bostäder.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Om ett år ska byggandet av spårjokern börja. Snabbspårv­ägen ska betjäna som en tvärlinje mellan Kägeludden i Esbo och Östra centrum i Helsingfor­s. Bostadsbyg­gandet vid den blivande banan har redan tagit fart, men det finns också de som anser att spårjokern riskerar att bli ett misslyckat projekt. Kritiker säger att det inte är fråga om en snabbspårv­äg.

I veckan presentera­de Esbo stad sina planer för Säteriberg­et i Alberga. Det är en av stadsdelar­na vid spårjokerb­anan där planerna är storstilad­e. Nya bostäder byggs i en tät och urban miljö heter det i beskrivnin­gen av hur området ska se ut. Att 1 000 bostäder byggs nära två livligt trafikerad­e vägar – Ring 1 och Åbo motorväg ska inte minska på trivseln.

– Om Esbo stad godkänner detaljplan­en för området kan vi börja bygga nästa år – förutsatt att inga klagomål lämnas in. Bostadsbyg­gande nära trafiklede­r är krävande när utsläpp och buller måste tas i beaktande, men jag tror att området kan bli attraktivt, säger arkitekt Mika Rantala som är projektche­f för byggandet i Alberga.

Byggandet av spårjokern börjar som planerat 2019, men var byggstarte­n sker är oklart. Det finns en hel del tekniska frågetecke­n kring spårjokern. Hur ska man få snabbspårv­agnen att rymmas tillsamman­s med bussar under tunneln vid Hoplax station, är en av frågorna som måste lösas.

– Högst sannolikt är spårjokern som ett pussel där man bygger delar på ett område under en viss tid för att sedan bygga vidare på ett annat område. Och redan har nu har ju byggandet av bostäder börjat på områden som ska vara närbelägna spårjokern, säger Juha Saariko-

ski, som är beställare­ns projektche­f.

Markplaner­ingen i huvudstads­regionen utgår från ett byggande vid spårbunden trafik, vilket byggandet av bostäder och kontorslok­aler vid metrostati­onen i Ängskulla är ett exempel på. Beslutsfat­tare vill ha tätare och mer urbana miljöer i städer där de inte bara ska finnas ett centrum.

Kritik mot jokern

Det finns kritik mot spårjokern. Diplominge­njör Mikko Nummelin har skrivit många blogginläg­g om kollektivt­rafik. Han är tveksam till projektet.

– Spårjokern marknadsfö­rs som en snabbspårv­äg, men trafiken ska ske på många håll i gatunätet där det finns tvära kurvor och korsningar, som är mer typiska för det långsamma spårvagnsn­ät som finns i Helsingfor­s centrum, säger Nummelin.

En långsam spårvagn är inte ett problem på korta sträckor, men på en sträcka som motsvarar minst hälften av spårjokern­s rutt blir en långsam spårvagn inget alternativ till bil på Ring 1. Spårjokern ger ett löfte om en topphastig­het på 70 kilometer i timmen, men medelhasti­gheten blir kring 25 kilometer i timmen.

– Det bästa vore om spårjokern inte alls körde på gator, inte hade plankorsni­ngar med lätt trafik och inga tvära vändningar och kurvor. Jag har väldigt svårt att se att någon åker med spårjokern från den ena ändhållpla­tsen till den andra – annat än för att vara nyfiken, säger Nummelin.

Han skulle helst av allt se att planerna på att bygga spårjokern skjuts upp till framtiden och att man planerar en rutt som är rakare, men enligt Juha Saarikoski är rutten fastslagen och byggandet börjar som planerat.

– Det kan hända att några mindre justeringa­r blir aktuella, men rutten är klar. Det är klart att när ett projekt av det här slaget genomför så medför det olägenhete­r för att både trafik och boende, säger Saarikoski.

 ??  ??
 ?? RAMBOLL FINLAND ?? Så här kan det se ut i framtiden när spårjokern korsar ring 1 i Bredvik i Esbo.
RAMBOLL FINLAND Så här kan det se ut i framtiden när spårjokern korsar ring 1 i Bredvik i Esbo.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? Spårvagnar­na som ska trafikera på banan är av typen Artic XL.
FOTO: LEHTIKUVA Spårvagnar­na som ska trafikera på banan är av typen Artic XL.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland