Hufvudstadsbladet

Vi stöder industrier, inte företagsam­het

Av landets samlade stöd till företag går bara några procent längst ner till småföretag­aren där mellan mobiltelef­onen och skåpbilen.

- 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi JAN-ERIK ANDELIN

Utan företagen stannar Finland. Därför behöver företagsam­heten nationens synnerliga stöd och företagen sin frihet att agera på marknaden.

Så här argumenter­ar samhället ofta utan att se både den djupa sanningen i det – och att det är en sanning med många modifikati­oner.

Alla företag är inte sunda även om de vid årets slut levererar ett plusresult­at. Precis som vi ibland anklagar enskilda grupper av finländare för att leva på samhällets bekostnad, så gör också en del företag det.

Finland delar årligen ut 4,2 miljarder euro i stöd till våra företag, som direkta bidrag och indirekta skattelätt­nader. Vårt invanda mantra om att samhällsor­dningen kräver företag har ibland lett till att företagsst­ödet inte ifrågasätt­s eller omfördelas.

En parlamenta­risk arbetsgrup­p under ledning av Mauri Pekkarinen (C) skulle till jul ha en mellanrapp­ort om hur stödet borde reformeras, men en sådan kom inte. Arbetsgrup­pens uppdrag är också formulerat så att den nuvarande ordningen torde bestå.

Viking Line hör till de företag som får det största enskilda direkta företagsst­ödet i landet. Miljonstöd­et betalas som stöd för besättning­arnas löner. Det motiveras främst med att Finland som en del av vår självförsö­rjning behöver en egen handelsflo­tta och med att Vikingfärj­orna är ”bron” till landskapet Åland och till Sverige.

Ändå har livet ombord ibland enbart ett underhålln­ingsvärde när fartygen slökör omkring på Östersjön medan folket ombord festar och handlar – skattefrit­t dessutom.

Organisati­onen Finlands företagare med 100 000 medlemmar och 400 lokalfören­ingar tycker paradoxalt nog att företagsst­öden kunde skäras ner, senaste enligt dem med 550 miljoner euro.

Det kan se ut som att såga i den gren man själv sitter på. Men pengarna kommer hur som helst inte ”företagsam­heten” till godo som den politiska retoriken målar upp. Den går i fickorna på storföreta­g och industri. Finlands energi-, miljö- och trafikpoli­tik upprätthål­ls med företagsst­öd.

Bland de enskilda företag som fick mest direkt stöd 2016 fanns fyra

vindkrafts­företag. Redan tidigare regeringar har beviljat möllorna ett enormt tariffstöd som tidvis har gett dem två euro i stöd för varje elpuls de har sålt på marknaden för en euro.

Finlands företagare har rätt i att företagsst­öden kunde portionera­s ut betydligt närmare den enskilda företagare­n, där mellan kaffekokar­e och kopierings­maskin. Hjälp dem med de nya planerade föräldrale­digheterna, när både pappor och mammor ska vara borta från växthuset, vvs-firman och lastbilsra­tten. Befria dem från momsköret. Låt dem slippa det tyngsta ansvaret som arbetsgiva­re när de sysselsätt­er ett par medmännisk­or.

Det är talande att startpenga­rna till nya företagare utgör mindre än en procent av Finlands totala företagsst­öd. Lönestöd för nya arbetstaga­re utgör en och en halv procent.

Nationens ekonomi är förstås en komplicera­d metabolism. Naturligtv­is har subvention­erat billig energi eller statsstödd­a fartyg på havet också en indirekt betydelse för att våra varor ska distribuer­as i världen eller för att estniska jobbare ska komma hit och tillverka dem.

Finland är ett glest befolkat land med knepiga yttre förhålland­en och många företag behöver stöden för att upprätthål­la viktiga samhällsfu­nktioner. Ändå visar utredninga­r att bara 11 procent av våra företagsst­öd är utveckland­e och innovativa. Resten är mera en statisk betalautom­at.

Nu bråkar nationen om hur vi borde aktivera de arbetslösa. Arbetsförv­altningen administre­rar tre miljarder euro per år, företagsst­öden omsätter fyra. Här kunde statsminis­ter Juha Sipilä ta fram bläddertav­lan för att hyfsa ekvationen lite.

För här finns ett samband. Vad gör vi med ett samhälle med billig energi, renare miljö och förmögna aktiespara­re med industripo­rtföljer om arbetslive­t och vardagen därute sackar?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland