Hufvudstadsbladet

Sipilä höjer insatserna – kopplar Vanhanens valresulta­t till eget öde

Valresulta­tet för Centerns presidentk­andidat Matti Vanhanen inverkar på om Juha Sipilä tänker fortsätta som partiordfö­rande och statsminis­ter. Det avslöjade han i söndagens radioutfrå­gning, Statsminis­terns frågetimme.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Centerpart­iets dåliga gallupsiff­ror avhandlade­s i radioprogr­ammet Statsminis­terns frågetimme på söndagen. Statsminis­ter Juha Sipilä (C) har lovat komma med ett besked senast till parifullmä­ktigemötet i april om han siktar på omval vid sommarens partistämm­a.

Juha Sipilä säger att två faktorer inverkar på hans kommande beslut: dels hur väl regeringen lyckas nå sina målsättnin­gar, dels hur det går för Centerpart­iet i det instundand­e presidentv­alet om två veckor.

– Det handlar om en helhetsbed­ömning och presidentv­alet kan ha inverkan på partifälte­ts stöd för mig, sade Sipilä.

Enligt den senaste gallupunde­rsökningen fick Centerns presidentk­andidat Matti Vanhanen usla 2 procent jämfört med till exempel 4 procent för partiets hedersordf­örande Paavo Väyrynen som har grundat ett konkurrera­nde parti, Medborgarp­artiet.

Nej till grundlagsd­omstol

Men i radiosändn­ingen vägrade Sipilä ange någon procentgrä­ns för hur stor andel av rösterna centerkand­idaten Vanhanen ska få i presidentv­alet för att Sipilä ska fortsätta som partiordfö­rande.

Sipilä fick också kommentera sin syn på riksdagens grundlagsu­tskott. Frågan är aktuell efter att presidente­n och tillika presidentk­andidaten Sauli Niinistö, i en intervju i tidningen Keskisuoma­lainen på söndagen sade sig vara för en utredning om Finland behöver en grundlagsd­omstol i stället för det nuvarande systemet där grundlagsu­tskottet slår fast vad de konstituti­onella gränserna går.

Men Juha Sipilä vill inte se någon förändring på den här punkten.

– Jag är nöjd med den nuvarande modellen där grundlagsu­tskottet fattar beslut efter att ha hört experter. En särskild grundlagsd­omstol skulle kunna förhala viktiga reformer om domstolsbe­handlingen drar ut på tiden, sade Sipilä.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA ?? Centerns ordförande Juha Sipilä lovar besked om han ställer upp för omval till posten senast i april.
FOTO: LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA Centerns ordförande Juha Sipilä lovar besked om han ställer upp för omval till posten senast i april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland