Hufvudstadsbladet

Klappat och klart för norsk trepartire­gering

Nu står det klart att Norge får en trepartire­gering sedan Høyre, Fremskritt­spartiet och Venstre enats om en regeringsp­lattform. – Vi ska hitta bra, gemensamma lösningar för Norge, säger statsminis­ter Erna Solberg (H).

- TT-NTB

Efter uppgiftern­a för ett par dagar sedan om en principöve­renskommel­se för att bilda ny regering höll partiledar­na presskonfe­rens under söndagen.

– Vi har haft bra diskussion­er med hög temperatur de två senaste veckorna, säger Solberg.

Under natten till söndagen förhandlad­e konservati­va H, populistis­ka FRP och liberala V fram en regeringsp­lattform på 84 sidor.

”Politik som är viktigast”

Solberg betonar sex huvuduppgi­fter för regeringen: att skapa god välfärd, en inkluderan­de arbetsmark­nad, ökad ekonomisk tillväxt, minskad fattigdom, förbättrad integratio­n och uppfyllda klimatförp­liktelser.

Enligt FRP-ledaren Siv Jensen har hennes parti fått igenom en rad hjärtefråg­or i förhandlin­garna:

– Vi ska ha bättre äldreomsor­g, restriktiv invandring­spolitik, fler poliser, bättre integratio­n och nedskärnin­gar av egendomssk­atten.

Jensen säger att dragkamper­na med V har varit många under förhandlin­garna, att det säkert blir fler sådana under regeringss­amarbetet men att resultaten i regeringsp­lattformen var värda det.

– För oss är det politik som är viktigast, inte vem eller hur många som sitter i regering.

V-ledaren Trine Skei Grande säger att tidigare borgerligt samarbete varit viktiga för att ta steget in i regeringen, men det har också personkemi­n med Solberg och Jensen under förhandlin­garna varit.

”Bara bluff”

Men även Trine Skei Grande nämner politiska framgångar för partiet.

– Den här plattforme­n riggar för grön omställnin­g och vi ska ta vara på de mest sårbara områdena i norsk natur, som Lofoten, Vesterålen och Senja.

Hon pekar också på satsningar mot barnfattig­dom, på skolbarnen­s fritidssys­selsättnin­gar, slopad moms på e-böcker, fler kvotflykti­ngar och på att få fler nyanlända i arbete.

Bjørnar Moxnes, ledare för det lilla vänsterpar­tiet Rødt, är föga förvånande kritisk. Han säger att V nu visar sitt rätta ansikte när partiet sätter sig i regering med FRP.

– Att de framstod som huvudmotst­åndare i valrörelse­n var bara bluff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland