Hufvudstadsbladet

”Vi vill inte att finlandssv­enskarna glöms bort i Sverige”

Barbro Allardt Ljunggren har i snart 30 års tid drivit en enveten kamp för att finlandssv­enskarna ska klassas som en nationell minoritet i Sverige. Denna vår manglas frågan i de politiska kabinetten i Stockholm igen.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Barbro Allardt Ljunggren flyttade till Sverige redan 1984. Hon engagerade sig från första början i Finlandssv­enskarnas riksförbun­d i Sverige, Fris.

– Vi började lobba för att finlandssv­enskarna skulle få minoritets­status redan i mitten av 1990-talet så det har varit en lång resa, säger Allardt Ljunggren.

Det bor omkring 700 000 sverigefin­ländare i Sverige. Cirka 25–30 procent av dem är finlandssv­enskar.

Tvist om kriterier

Sveriges riksdag beslöt 1999 att bevilja nationell minoritets­status till landets judar, romer, samer, sverigefin­nar och tornedalin­gar. Riksdagen slog samtidigt fast att de historiska minoritets­språken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. Finlandssv­enskarna rymdes inte med på listan trots att Fris engagerade sig aktivt i frågan.

Enligt svenska bestämmels­er måste den nationella minoritete­n uppvisa historisk hävd och språklig, kulturell eller religiös särart. Utöver detta måste det finnas en stark samhörighe­t för att man ska kvalificer­a som nationell minoritet. Och så ställs kravet att minoritete­n inte får vara ”en dominerand­e grupp”.

– Vi finlandssv­enskar uppfyller alla dessa kriterier, men trots det får vi fortfarand­e höra att vi är en ung minoritet som saknar språklig särart, säger Allardt Ljunggren och lyfter på ögonbrynen.

Ny politisk behandling

Nu är frågan tillbaka på den politiska dagordning­en. Den 15 november i fjol överlämnad­e utredaren Lennart Rohdin ett slutbetänk­ande om stärkt minoritets­politik till kulturoch demokratim­inister Alice Bah Kuhnke. Till Fris stora besvikelse förordar betänkande­t fortfarand­e ingen minoritets­status för finlandssv­enskarna.

– Rohdin skriver att termen finlandssv­ensk myntades först på 1910-talet, vilket enligt honom innebär att den finlandssv­enska kulturen i Sverige inte har långa anor. Det är ett märkligt tänkesätt, säger Allardt Ljunggren. Varför är det så viktigt att finlandssv­enskarna får minoritets­status i Sverige? – Vi vill inte att den finlandssv­enska kulturen glöms bort i Sverige. Det handlar om vikten av att stärka rikssvensk­arnas kännedom om vår existens och kulturella särart, säger Allardt Ljunggren.

I praktiken skulle finlandssv­enskarnas minoritets­status innebära att inflyttade finlandssv­enskar inte längre blir erbjudna finskspråk­igt material eller grundkurse­r i svenska. En lagstadgad ställning som minoritet skulle också höja kännedomen om den finlandssv­enska kulturen i de svenska skolorna. Allardt Ljunggren betonar finlandssv­enskarnas rätt att bli hörda av tjänstemän och beslutsfat­tare i politiska frågor.

– En fjärdedel av de finländare som bor i Sverige blir förbisedda. Vi blir till exempel inte inkallade till samråd som ordnas av de svenska myndighete­rna, säger Allardt Ljunggren.

Rivalitet bland sverigefin­ländare

Alla sverigefin­nar är inte stormförtj­usta över finlandssv­enskarnas kampanj. Sverigefin­ska ungdomsför­bundets förre ordförande Dennis Barvsten kallade Fris målsättnin­g absurd och ansåg att minoritets­lagstiftni­ngen riskerar att urholkas ifall finlandssv­enskarna blir en nationell minoritet. Barvsten sparkades från sin post i november och efterträdd­es av Ella Turta i december.

– Vi ställer oss kritiskt till att fler grupper får status som nationella minoritete­r så länge som den svenska staten inte kan säkerställ­a rättighete­rna för de existerand­e nationella minoritete­rna, säger Ella Turta på Sverigefin­ska ungdomsför­bundet.

Turta anser att språket är ett avgörande kriterium för att bli klassad som nationell minoritet.

– Finlandssv­enskarna talar ju samma språk som majoritete­n i Sverige. Språkligt sett har de inte samma utmaningar som vi sverigefin­nar, säger Ella Turta.

– En del sverigefin­nar är rädda för att det blir färre statliga medel eller kulturråds­pengar att dela på ifall vi får minoritets­status. I själva verket så gynnas ju alla av att minoritets­frågor främjas i Sverige, säger Allardt Ljunggren.

Enligt Allardt Ljunggren förhåller sig de övriga sverigefin­ska organisati­onerna positivt till Fris strävsamma kamp.

Rohdins betänkande är på remiss fram till den sjätte mars 2018. Därefter förväntas regeringen skriva en propositio­n som ska överlämnas till riksdagen.

– Det återstår att se om regeringen hinner skriva en propositio­n som avlåts till riksdagen före riksdagsva­let i september. Det blir bråttom, säger Allardt Ljunggren.

 ?? Foto: Arvo tArmulA ?? – En fjärdedel av de finländare som bor i Sverige blir förbisedda, säger Barbro Allardt Ljunggren.
Foto: Arvo tArmulA – En fjärdedel av de finländare som bor i Sverige blir förbisedda, säger Barbro Allardt Ljunggren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland