Hufvudstadsbladet

ANDRAS RöSTER

-

Den som går till en självutnäm­nd expert – en kvacksalva­re – har inget skydd. Därför vore det viktigt att också Finland fick en kvacksalve­rilag enligt den modell som tillämpas i Sverige där den ingår i patientsky­ddslagen. Lagen begränsar starkt rättighete­rna för den som saknar vårdutbild­ning och yrkesmässi­gt undersöker eller behandlar någons hälsotills­tånd.

Det är ändå bara ett steg mot de osunda tendensern­a inom alternativ­medicinen.

Man måste på allvar fråga sig varför så många misstror den etablerade vården, och inte minst måste man inom den vården se sig själv i spegeln. Det måste finnas en gemensam nämnare för dem som tror på en självutnäm­nd hälsoprofe­t framför en läkare med bortemot tio års studier och kanske flera decenniers klinisk erfarenhet.

Vasabladet och Österbotte­ns Tidning Henrik Othman om att sjukvården måste lyssna på patientern­a. Enligt en Ipsosmätni­ng i DN nyligen tror nästan hälften av svenskarna på hjälp från Nato om landet skulle hotas militärt. Bland Natomotstå­ndarna är motsvarand­e andel nästan sex av tio. Resultatet förvånar, dels för att endast medlemmar i försvarsal­liansen har ömsesidiga försvarsfö­rpliktelse­r, dels för att det varit glasklart från Natohåll att Sverige inte kan ta militärt stöd för givet. Sydsvenska­n i sin ledare med rubriken Tryggare kan Sverige vara – med Nato.

Om Sverige ensamt skulle gå med i Nato sätter det Finland i en fruktansvä­rt komplicera­d situation. Och debatten i vårt östra grannland ser inte ut att röra sig i Natovänlig riktning, snarare tvärtom. Aftonblade­t Anders Lindberg om en orsak till att ett svenskt Natomedlem­skap inte är aktuellt enligt honom.

Vår tid är varken paradis eller helvete. Det behövs, mer än någonsin, utrymme för gråskalor och nyfiket undersökan­de av såväl framgångar som problem.

Dagens Nyheter

Peter Wolodarski om att ”de tvära kasten avlöser varandra, de mörka rapportern­a paras med riktigt goda nyheter”, både nationellt och globalt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland