Hufvudstadsbladet

Dickpics är en förenkling av manlighete­n

– Jag blev nyfiken på varför män skickar bilder på sina könsorgan då kvinnorna som mottar dem uppenbarli­gen inte vill ha dem, säger Caroline Hainer som skrivit boken Män visar kuken för mig.

- JEANETTE ÖHMAN jeanette.ohman@ksfmedia.fi

För två och ett halvt år sedan skickade en man en bild på sin erigerade penis till författare­n och journalist­en Caroline Hainer. Hainer reagerade med förvåning och frågade genast mannen varför han skickat den. ”För att jag trodde att du ville det” blev svaret. Det här blev startskott­et till Hainers bok Män visar kuken för mig, som handlar om mäns vilja att visa upp sin penis för kvinnor och andra män och varför de vill det.

När Caroline Hainer fick sin första dickpic blev hon mer överraskad än illa till mods. Hon hade chattat med en man på ett dejtingfor­um och utan vidare förvarning dök bilden upp. Den kom från en man hon bara utbytt enstaka meningar med och som hon, åtminstone efter bilden, inte hade några intentione­r att inleda en relation med.

”Alla hade fått en”

– Först tänkte jag att det handlade om ett missförstå­nd. Jag tänkte att det var mitt eget fel, att jag oavsiktlig­t hade signalerat att jag ville se hans penis, men när jag senare frågade runt bland mina singelväni­nnor visade det sig att dickpics är ett väldigt vanligt fenomen. Alla hade fått en.

De allra flesta av Hainers väninnor upplevde bilderna som en obehaglig men oundviklig del av nätdejtand­et.

– Jag blev nyfiken på varför män skickar bilder på sina könsorgan då kvinnorna som mottar dem uppenbarli­gen inte vill ha dem.

Först började Hainer skissa på en artikel om fenomenet, men texten blev allt längre och till slut resulterad­e det i en bok som med utgångspun­kten i dickpis diskuterar bland annat exhibition­ism, porr, juridik, konst och kommunikat­ion mellan kvinnor och män. Hon valde att fokusera enbart på de penisbilde­r som skickas i någon form av välvilja med hopp om en positiv respons och uteslöt de som antingen skickats med hotfull underton i syfte att trakassera eller önskade bilder som skickats mellan två personer i en relation.

Det finns ännu ingen storskalig

Den vanligaste avsändaren är en man mellan 40-50. Enligt Hainer grundar sig bilderna till stor del i brist på kommunikat­ion könen emellan. Männen tror att de skickar någonting som kvinnorna vill ha.

forskning på dickpics, men en undersökni­ng visar att var tredje kvinna mellan 19–40 mottagit en penisbild och knappt hälften av alla män på dejtingsaj­ten Match.com har skickat en.

Snoppbilde­r är ett vanlig fenomen

Den vanligaste avsändaren är en man mellan 40-50. Enligt Hainer grundar sig bilderna till stor del i brist på kommunikat­ion könen emellan. Männen tror att de skickar någonting som kvinnorna vill ha. Delvis grundar de sig på en vilsen manlighet. En erigerad penis en enkel symbol för manlighet, styrka och potens.

– I vår kultur ska mannen var stark, redig och ta ansvar. Samtidigt ska han också vara mjuk, förstående och jämställd. Jag tror att detta gjort många män vilsna i vad manlighet egentligen är. Då blir det logiskt att förenkla det hela och bara visa upp sin kuk, den är i alla fall odiskutabe­lt manlig.

Hainer är noga med att påpeka att hennes bok inte handlar om att skriva ner eller håna männen för dickpicsen, i stället ville hon med genuint intresse forska i fenomenet och försöka få ett helhetsgre­pp kring det och manlighets­kulturen.

– Jag tycker till exempel inte att kvinnor som får dickpics och känner obehag ska bestraffa männen genom skratta åt eller håna storleken på snopparna. Gör man det spelar man med i spelet om att storleken har betydelse och att penisen symboliser­ar manlighet.

Det här tankefelet har bland annat Donald Trump gjort. Hainer säger att han är typexemple­t på en person som det är extremt viktigt för att verka manlig.

– Se bara på hur känslig Trump är kring kommentare­rna om att han har små händer, som i sin tur ska symboliser­a en liten penis. Eller hur han vill poängtera att hans kärnvapenk­napp är större än Nordkoreas Kim Jong-Uns.

Hur ska man då göra om man får en oombedd dickpic?

Blir du rädd, illa till mods och det känns som sexuella trakasseri­er kan du polisanmäl­a bilden. Tycker du att det bara är opassande kan du kommunicer­a det till avsändaren. Skriv att det känns obehagligt och förklara varför. Är du en man på väg att skicka en bild, försäkra dig om att mottagare verkligen vill ha en innan du trycker på sändknappe­n.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖHMAN ?? Caroline Hainer är noga med att påpeka att hennes bok inte handlar om att skriva ner eller håna männen för dickpicsen, i stället ville hon forska i fenomenet och försöka få ett helhetsgre­pp kring det.
FOTO: JEANETTE ÖHMAN Caroline Hainer är noga med att påpeka att hennes bok inte handlar om att skriva ner eller håna männen för dickpicsen, i stället ville hon forska i fenomenet och försöka få ett helhetsgre­pp kring det.
 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland