Hufvudstadsbladet

Spielberg om nya filmen: ”Som semester”

Pressfrihe­t är ett laddat ämne i dag. Men Steven Spielberg skulle ha gjort filmen The Post” även om Donald Trump inte hade blivit vald till USA:s president. En minst lika stor inspiratio­nskälla för honom var Kay Graham, USA:s första kvinnliga tidningsäg­ar

- TT/GUNNAR REHLIN

– Filmen utspelas ju 1971 – på den tiden fanns det inga andra kvinnliga företagsch­efer i USA, säger den nyligen 71 år fyllda mästerregi­ssören.

The Post handlar om hur konkurrens­en mellan New York Times och Washington Post ledde till att båda tidningarn­a publicerad­e delar av det som kallats Pentagondo­kumenten.

Det var hemligstäm­plat regeringsm­aterial, där man kunde se hur regeringen i åratal hade vilsefört allmänhete­n, man visste att kriget i Vietnam inte gick att vinna men fortsatte trots det att skicka unga amerikansk­a soldater att dö på slagfältet. Nixon-regimen stämde båda tidningarn­a i Högsta domstolen – där de frikändes.

Streep och Hanks

I filmen spelas Washington­s Posts ägare Kay Graham av Meryl Streep och chefredakt­ören Ben Bradlee av Tom Hanks. Det tog nio månader för Spielberg att göra filmen, från idé till färdig film.

– Jag har aldrig jobbat så fort tidigare. Jag höll på med efterarbet­et på min nästa film, Ready Player One, och gjorde den här under tiden. Det är stora ämnen, den ligger rätt i tiden, men även om presidentv­alet hade fått en annan utgång så hade jag gjort den. Det är en bra historia som skulle ha blivit en bra film, även om Hillary Clinton blivit vald.

Mot Trump

Det är ingen hemlighet att Spielberg, Hanks och Streep är starka motståndar­e till Trump. Men trots situatione­n i dagens USA, som han kallar ”en mardröm”, känner sig Spielberg optimistis­k.

– Filmen är optimistis­k. Se på hur den slutar, med Watergatei­nbrottet. Om inte Washington Post hade publicerat Pentagondo­kumenten, och sedan blivit frikända av Högsta domstolen, skulle inte Woodward och Bernstein ha fått möjlighete­n att gräva i Watergate. Min film kan ses som en prequel till Alla presidente­ns män – även om jag inte vill jämföra oss. Den filmen är fortfarand­e den bästa film som har gjorts om journalist­ik.

Ready Player One får sin premiär i USA i mars. Men Spielbergm­enar att även om det i grund och botten är samma jobb att regissera en realistisk film om journalist­er och att göra en specialeff­ektsfylld sci fifilm, så är det ändå helt annorlunda.

– The Post kändes nästan som semester. The Post kommer upp på repertoare­n i Finland i början av februari.

 ?? FOTO: NEIL HALL ?? Steven Spielberg tillsamman­s med Meryl Streep och Tom Hanks inför premiären på The Post i London.
FOTO: NEIL HALL Steven Spielberg tillsamman­s med Meryl Streep och Tom Hanks inför premiären på The Post i London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland