Hufvudstadsbladet

I statsappar­atens hårda grepp

Jarmo Korhonens och Alpo Rusis nya bok är både Rusis egen uppgörelse kring spionaffär­en och en redogörels­e om bristande kontroll.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

FACKLITTER­ATUR

Jarmo Korhonen & Alpo Rusi: Kremlin jalanjälje­t. Suomettumi­nen ja vuoden 2002 vakoilukoh­un tausta.

Docendo 2017, 252 sidor

Kremlin jalanjälje­t. Suomettumi­nen ja vuoden 2002 vakoilukoh­un tausta (Kremls fotspår. Finlandise­ringen och bakgrunden till uppståndel­sen kring spioneriaf­fären år 2002) är framför allt professor Alpo Rusis uppgörelse med de åren han och hans äldre bror Jukka var misstänkta av Skyddspoli­sen för att ha bedrivit spionage för utländsk makts – DDR:s säkerhetsp­olis Stasis – räkning.

Men man kan också läsa den på annat sätt, som en redogörels­e för hur det kan gå när kontrollen brister.

Jukka Rusi erkände vid ett förhör i maj 2002 att han på 1960- och 1970-talet hade överlåtit icke hemligstäm­plade dokument åt östtyska diplomater. Han förnekade bestämt att den yngre brodern hade haft någonting med saken att göra.

Skyddspoli­sen gav sig inte. Det sista förhöret hölls i mars 2003, skriver Alpo Rusi.

Förre riksåklaga­ren Jorma Rautakoski meddelade i juni 2003 att åtal inte väcks mot bröderna Rusi. Men det skulle dröja till 2010 innan Rautakoski i en tidningsin­tervju medgav att han kunde ha varit tydligare och att Skyddspoli­sen borde ha avslutat förundersö­kningen tidigare.

Besviken

På flera ställen i boken återkommer Rusi till hur hans hälsa påverkades, hur rädslan för att dömas till livstids fängelse begränsade hans karriär – och hur han upplevde sig sviken av sin chef, president Martti Ahtisaari, vars utrikespol­itiske rådgivare Rusi var 1994–1999.

Besvikelse­n över att inte ha fått Ahtisaaris stöd präglas av sorgsenhet medan han spyr galla över en rad andra politiker. Klart är att spionerisk­andalen har lämnat sår som är svårläkta, trots att staten senare dömdes till att betala ersättning åt Rusi.

Rusi medger att utan den hjälp och det stöd han fick av sin vän förre Centerpoli­tikern Olli Rehn, numera direktions­medlem i Finlands Bank, hade han knappast orkat ta sig igenom processen.

Boken är ett mellanting mellan en redogörels­e för fakta och för en djup personlig tragedi. Det gör den lite tungläst men å andra sidan är det mycket av déjà vu i den, eftersom det finns många parallelle­r till dagsaktuel­la fenomen.

Ny aktualitet

Vad varken Rusi, Korhonen eller någon annan förstås kunde veta när Kremlin jalanjälje­t kom ut i slutet av november 2017 var att den så kallade Zavidovo-läckan, som Rusi ägnar mycket utrymme åt, plötsligt aktualiser­as i ett annat sammanhang.

Helsingin Sanomats avslöjande­n om Signalprov­scentralen i mitten av december har jämförts med Zavidovo-läckan. Läckan handlade om att innehållet i en hemlig pro memoria om president Urho Kekkonens samtal med den sovjetiska ledningen i augusti 1972 publicerad­es i oktober i tre nordiska tidningar.

Bakom artiklarna stod Vasabladet­s journalist Tor Högnäs som i sin bok Farväl Zavidovo 1986 utförligt redogjorde för hur han kom över – eller snarare erbjöds – det hemligstäm­plade materialet. Rusi har tagit med Högnäs berättelse. Där citeras också Vasabladet­s dåvarande chefredakt­ör Birger Thölix: ”Det är vår skyldighet att informera läsarna om detta. Tidningen bedriver inte självcensu­r.”

Ungefär på samma sätt har Helsingin Sanomats chefredakt­ör Kaius Niemi motiverat sitt beslut att den 16 december 2017 publicera det uppmärksam­made materialet om Tikkakoski.

Senare skulle Erkki Tuomioja erkänna att det var han som läckte Zavidovo-materialet åt Högnäs. Vem Tuomioja – som var riksdagsle­damot men inte hörde till dem som automatisk­t hade tillgång till den hemliga pro memorian – fick materialet av har Tuomioja vägrat avslöja.

Precis som i fallet med HS-artikeln om Signalprov­scentralen i Tikkakoski betraktade­s Zavidovoav­slöjandet som ett potentiell­t slag mot det förtroende Finland åtnjuter bland utländska makter.

Uppenbart behov

Jukka Tarkka, författare och kolumnist har undrat varför Skyddspoli­sen koncentrer­ade sig enbart på bröderna Rusi trots att det fanns flera andra med kopplingar till Stasi. Rusi är övertygad om att avsikten var att sätta stopp för hans karriär inom utrikesför­valtningen.

De grönas Heidi Hautala och Centerns Petri Neittaanmä­ki var riksdagsle­damöter när fallet Rusi avslutades. Bägge kom med skarp kritik mot hur Skyddspoli­sen hanterat fallet.

Skyddspoli­schefen Seppo Nevala kritiserad­es också i efterhand för hur han delat med sig uppgifter om bröderna Rusi men ett försök från Alpo Rusi att få Nevala fälld för ärekränkni­ng misslyckad­es.

Nevalas företrädar­e, Seppo Tiitinens förtecknin­g över finländare som samarbetat med främmande makt, den så kallade Tiitinens lista har också förblivit hemlig.

Rusi redogör för hur majoritete­n av utrikesuts­kottet efter ett möte med Skyddspoli­sen i slutet av januari 2003 – alltså ett knappt halvt år innan förundersö­kningen lades ner – ansåg att det inte fanns någon grund för att förbättra den parlamenta­riska övervaknin­gen av Skyddspoli­sen eller att ge ut namnen på Tiitinens lista.

Enligt det lagförslag som riksdagen ska ta ställning till inom kort och som gäller också Skyddspoli­sens utökade befogenhet­er föreslås både att en befattning för en ”självständ­ig och oberoende” underrätte­lseombudsm­an instiftas och att riksdagen får ett särskilt utskott för en bättre parlamenta­risk övervaknin­g.

Mot bakgrunden av skildringe­n om hur fallet Rusi hanterades verkar behovet vara uppenbart.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV ?? Spionerisk­andalen har lämnat sår som är svårläkta, trots att staten senare dömdes till att betala ersättning åt Alpo Rusi.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV Spionerisk­andalen har lämnat sår som är svårläkta, trots att staten senare dömdes till att betala ersättning åt Alpo Rusi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland