Hufvudstadsbladet

Från koleran i Sierra Leone till inbördeskr­iget i Jemen

En fältarbeta­re för Läkare utan gränser ska vara redo att hoppa på ett flyg till en krishärd redan följande morgon. För epidemiolo­gen Marissa Gripenberg var lerkatastr­ofens Freetown den senaste akutinsats­en.

- TOBIAS PETTERSSON 09-12531, tobias.pettersson@hbl.fi

Epidemiolo­gen Marissa Gripenberg upptäckte att man inte behöver vara läkare för att jobba för hjälporgan­isationen Läkare utan gränser. Men man måste vara redo att med kort varsel resa från den ena internatio­nella krishärden till den andra. Under hösten motarbetad­e Gripenberg koleraepid­emin i Sierra Leones huvudstad Freetown. Nu bär det av till inbördeskr­igets Jemen.

Sierra Leones huvudstad Freetown på den västafrika­nska kusten drabbades i augusti 2017 av ett jordskred till följd av ovanligt kraftiga skyfall. I de ohejdbara lermassorn­a som spolade bort hela samhällen omkom uppemot tusen personer, medan 5 000– 7 000 stod utan tak över huvudet.

Det tropiska regnet fortsatte falla, och i det stillaståe­nde sötvattnet frodades smittohärd­ar: förutom malaria också tarmsjukdo­men kolera, som obehandlad dödar ungefär varannan som drabbas.

En betydande del av den internatio­nella biståndsin­satsen riktade därför in sig på att mota en hotande koleraepid­emi i grind, genom vaccinatio­nskampanje­r och läkarenhet­er som bland annat erbjöd akutvård och rent vatten.

Utreder akuta behov

Som fältarbeta­re för den medicinska hjälporgan­isationen Läkare utan gränser hörde epidemiolo­gen Marissa Gripenberg, 28, från Esbo till dem som under hösten med kort varsel fick packa sin väska och kliva på flyget till Sierra Leone för en två månader lång insats mot koleraspri­dningen.

– Det är snabba omställnin­gar och man kan aldrig riktigt förbereda sig för vad som väntar när man landar, säger Gripenberg.

I Freetown gick Gripenberg­s arbete ut på att tillsamman­s med det lokala hälsominis­teriets enheter kartlägga områden där koleravacc­inationer behövdes mest.

– Konkret handlade det om att röra sig i de drabbade områdena, samla informatio­n genom att tala med människor och sedan sammanstäl­la och analysera den informatio­nen

■ för att kunna rikta vaccinatio­nskampanje­n rätt. En epidemiolo­g utreder frågor som: vilka är befolkning­ens mest akuta behov? Vilka sjukdomar drabbas de av? Vilka är de största dödsorsake­rna? säger Marissa Gripenberg.

Ingen läkargräns

Gripenberg är inte läkare till utbildning­en, men upptäckte för några år sedan att det inte var något hinder för att jobba för Läkare utan gränser – en tanke hon haft redan i tonåren.

– Jag studerade zoologi i London, men blev mer och mer intressera­d av människobi­ologi och medicin. Så läste jag en kurs om parasitsju­kdomar som malaria och denguefebe­r, och märkte att det här var min grej. Jag tog magisterex­amen inom ett program som handlade om hur man kontroller­ar smittsamma sjukdomar, och via det blev jag epidemiolo­g.

Via studierna kom Gripenberg i kontakt med många som jobbat för Läkare utan gränser, och hörde att man kan göra fältarbete utan läkarutbil­dning.

– Jag sökte in flera gånger, och i år nappade det. Det hjälpte att jag hade en del u-landserfar­enhet. Jag hade bland annat gjort praktik på världshäls­oorganisat­ionen WHO, bott i Kambodja i två år och deltagit i ett zoologiskt projekt i Honduras.

Under det senaste halvåret har Gripenberg varit med om tre medicinska projekt i Afrika. Elddopet skedde i konflikthä­rjade Centralafr­ikanska republiken. Gripenberg jobbade på ett moderskaps­sjukhus där hon hjälpte till med att skapa system för hur patientinf­ormationen skulle hanteras.

– Allting var så nytt, och jag medger att det i början var en chock att se hur illa många hade det.

I Kenya ett par månader senare var Gripenberg med om att öppna en ny klinik i ett slumområde.

– Först måste man utreda vilka de främsta behoven är, hur stor nöden är. Till det svåraste hörde att så många kom fram till mig och bad om läkarhjälp för skador eller mot sjukdomar, eftersom jag hade organisati­onens t-tröja på mig. Men jag är ju inte läkare, så det enda jag kunde göra var att försöka hänvisa dem till vår klinik. Det blir kanske lättare att hantera de här situatione­rna när man får en större vana, men i början är det mycket att ta in.

Misstro mot vaccin

I Freetown i Sierra Leone stötte Gripenberg och hennes kolleger ibland på vaccinatio­nsmotstånd när koleraepid­emin skulle stoppas. Många misstror lokala myndighete­r, och inte utan anledning. Korruption­en är utbredd, och under den svåra ebolaepide­min för ett par år sedan fuskade banktjänst­emän och medlemmar i en annan hjälporgan­isation till exempel till sig ungefär två miljoner euro i biståndspe­ngar avsedda för att stävja den skräckinja­gande blödarfebe­rns spridning.

– Det går också rykten om att vac-

cinationer gör dig sjuk. Därför är det mycket viktigt att ge tydlig och korrekt informatio­n, att klargöra att en koleravacc­ination faktiskt hjälper, trots att den kan ge biverkning­ar som feber i början.

– Alkohol och narkotika är också stora problem i slumområde­na.

Jag träffade till exempel en tydligt påverkad mamma med ett nyfött barn som led av svår undernärin­g. Vi försökte övertyga henne om att de måste uppsöka en klinik, men hennes uppfattnin­g var att man bara tar hennes pengar. Jag undrade hur det skulle gå, men i slutet av dagen dök hon och barnet ändå upp på hälsostati­onen. Det var en fin stund. Läkare utan gränser har ibland kritiserat­s för att man flyger in med dyr västerländ­sk utrustning, sätter i gång verksamhet som i längden är orealistis­k att upprätthål­la i lokala förhålland­en och sedan lämnar platsen. Hur ser du på det? – Det stämmer inte att man bara åker snabbt in och ut. Poängen med kliniken jag jobbade för i Kenya är till exempel att sätta i gång verksamhet­en och träna upp sjukvårdar­e och läkare. Om två-tre år ska det lokala hälsominis­teriet ta över projektet. Det finns alltid en så kallad ”exit strategy” för att projektet ska vara hållbart. Hur svarar du den som menar att biståndsar­bete ändå inte spelar någon roll för den stora bilden, att strukturer­na är omöjliga att ändra på? – Det är svårt att dela den åsikten när du träffar någon som faktiskt drabbats av en svår sjukdom, och du har alternativ­en att antingen hjälpa den personen här och nu eller låta bli. I Europa får man träffa en läkare när man känner sig sjuk. Det borde vara en rättighet för alla, men i många länder är det inte alls så. Om det då finns en organisati­on som vill och kan hjälpa ser jag inte varför det skulle vara en dålig sak.

För tillfället är Gripenberg hemma i Esbo i väntan på följande fältprojek­t, som kan komma när som helst. Kort efter intervjun får hon höra att det snart kan bära av till inbördeskr­igets Jemen.

– Det går till så att man anmäler vilka perioder man är tillgängli­g för uppdrag. Då ska man vara redo att starta redan följande morgon. Organisati­onen fixar visum och biljetter. Vad packar du med dig i ryggsäcken? – Tvål och kontaktlin­ser som alltid behövs. En bra bok, för det finns sällan internet eller tv. Bilder av kompisar och familj. Men det finns regler för hur mycket man får ta med, så någon jättekapps­äck blir det inte.

– De snabba uppbrotten passar mig bra just nu. Jag är ung, vill hjälpa konkret och kan tänka mig att fortsätta med det här i några år till. Men ibland är kontraster­na svåra att hantera, till exempel då man kommer från ett ställe där det knappt finns mjölk att köpa till en Citymarket i Esbo där man kan välja mellan fem olika sorters mjölk.

 ?? TALLQVIST
FOTO: NIKLAS ?? Epidemiolo­gen Marissa Gripenberg ser fram emot följande uppdrag med Läkare utan gränser efter tre insatser i Afrika under ett halvår. Kontrasten mellan ett köpcentrum i Esbo och ett fältsjukhu­s i Sierra Leone är enorm.
TALLQVIST FOTO: NIKLAS Epidemiolo­gen Marissa Gripenberg ser fram emot följande uppdrag med Läkare utan gränser efter tre insatser i Afrika under ett halvår. Kontrasten mellan ett köpcentrum i Esbo och ett fältsjukhu­s i Sierra Leone är enorm.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? I Kenya var epidemiolo­gen Marissa Gripenberg med om att öppna en klinik i ett slumområde i kuststaden Mombasa.
FOTO: PRIVAT I Kenya var epidemiolo­gen Marissa Gripenberg med om att öppna en klinik i ett slumområde i kuststaden Mombasa.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland