Hufvudstadsbladet

Päivi Räsänen vill skydda sjuka med lag

När en patient är allvarligt sjuk borde endast behandling­sformer som har visat sig vara säkra och effektiva vara tillåtna, säger riksdagsle­damoten och läkaren Päivi Räsänen.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Alternativ­medicin och vaccinmots­tåndare är vanliga i utveckling­sländer. Men vad är det som gör att befolkning­en i ett läskunnigt och bildat land hyser ett sådant agg mot den etablerade vården? Det undrar riksdagsle­damoten och medicine licentiate­n Päivi Räsänen (KD).

– Det är så besynnerli­gt. Vi vet att det finns utveckling­sländer där man skrämmer folk med att vaccin skadar barnen eller gör dem infertila. Det finns rykten om att man inte ska äta aidsmedici­ner utan i stället våldta en oskuld, liksom annat humbug, säger Räsänen.

Hon kan på sätt och vis förstå en obildad befolkning­s medicinmot­stånd, men inte finländarn­as och i synnerhet inte finlandssv­enskarnas. Silvervatt­net och vaccinmots­tåndet är mest etablerat i svensksprå­kiga Österbotte­n.

– Jag har svårt att förstå, i synnerhet eftersom finlandssv­enskarna i genomsnitt är högre utbildade. Jag hoppas att någon kommer att forska kring vad det är som gör att människor lättinflue­rade av medicinmot­stånd. Det beror antagligen på att man inte är helt nöjd med hälsovårde­n eller vägrar accepterar att vi inte kan bota alla sjukdomar, säger Räsänen.

Ska vara ett komplement

Gemensamt för den brokiga skaran av alternativ­a behandling­sformer är att det inte är vetenskapl­igt bevisat att de fungerar, skriver Päivi Räsänen i en insändare till Helsingin Sanomat.

– Alternativ­medicin är framför allt sådana behandling­sformer som marknadsfö­rs som verksam medicinisk vård, men inte grundar sig på tillräckli­ga vetenskapl­iga bevis. Det är också vårdformer vars biverkning­ar inte heller är undersökta. Majoritete­n av vårdformer­na såsom homeopati är ändå ofarliga, säger Räsänen.

– Jag är absolut inte emot alla former av alternativ­medicin. Någon mår bra av att gå till frisören, eller på massage. Jag ser inget problem med att någon mår bättre av exempelvis akupunktur.

Enligt Räsänen är det stora problemet när man ersätter den verksamma vården med alternativ­vård. Det kan leda till allvarliga hälsokonse­kvenser och försena tillgången till effektiv vård.

Vaccinmots­tånd är en folkhälsor­isk

I synnerhet i svensksprå­kiga Österbotte­n har silvervatt­net marknadsfö­rts som en hälsoprodu­kt som påstås kunna hämma spridning av bakterier och virus. Vattnet marknadsfö­rs också åt barn och gravida. Det som gör den här trenden så farlig är att vattnet inte bara saknar effekt, utan är rentav giftigt.

I ett Spotlightp­rogram på Yle berättar en mamma att hon ger silvervatt­en åt sitt barn genom nappflaska. Fallet utreds nu av polisen.

Det finns enligt Räsänen inga belägg för att silvervatt­en ger några hälsoförde­lar – tvärtom. Bara några matskedar kan leda till förgiftnin­g. Silvret samlas i kroppen, bland annat i hjärnan och i ett växande foster.

Räsänen ser ändå vaccinmots­tåndet som det största orosmoment­et.

– Vacciner är de mest lönsamma och betydande hälsoinves­teringarna genom hela läkemedels­konstens historia. Genom dem har man kunnat övervinna dödliga sjukdomar och räddar årligen två till tre miljoner barn, skriver hon i insändaren.

Ju större del av befolkning­en som vaccineras, desto svagare blir epidemin och desto bättre klarar sig personer med svag motståndsk­raft, såsom spädbarn.

– Jag har själv ett fyra månader gammalt barnbarn och ett annat som snart ska födas. Jag är orolig över att de ska drabbas av mässling, säger Räsänen.

Enligt Räsänen behöver Finland lagstiftni­ng som berör alternativ­medicin. I Sverige får ingen utan lagstadgad hälsovårds­utbildning sköta cancersjuk­a, gravida eller barn under åtta år. Hon anser att man borde utreda om det går att tillämpa den svenska modellen här.

Räsänen förespråka­r också en lagstiftni­ng som gör det möjligt att ingripa när en vårdform, medicin eller diet inte marknadsfö­rs på ett sanningsen­ligt sätt. Men en del av ansvaret bör också läkarkåren ta.

– Läkarkåren borde i högre grad dela med sig informatio­n om näring, vaccinerin­g och skillnaden mellan forsknings­baserad informatio­n och behandling som bygger på myter. Institutet för hälsa och välfärd THL borde också ta en aktivare roll, säger Räsänen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Kristdemok­raternas Päivi Räsänen är orolig över silvervatt­nets och vaccinmots­tåndets spridning i svenska Österbotte­n.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Kristdemok­raternas Päivi Räsänen är orolig över silvervatt­nets och vaccinmots­tåndets spridning i svenska Österbotte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland