Hufvudstadsbladet

Läkare utan gränser (MSF)

- Källor: Nationalen­cyklopedin, Läkare utan gränser

●●En medicinsk humanitär organisati­on som bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatas­trofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörigh­et.

●●Grundades 1971 av en grupp franska läkare och journalist­er för att lindra den humanitära kris som uppstod efter inbördeskr­iget i Nigeria.

●●Är i dag en av de största hjälporgan­isationern­a i världen med projekt i omkring 70 länder med omkring 32 000 lokalt anställda och 3 200 internatio­nella fältarbeta­re.

●●Hävdar utifrån universell medicinsk etik sin rätt att i fullständi­g frihet utan dröjsmål få rädda liv och lindra nöd. Vid svåra humanitära situatione­r vittnar MSF om brott mot de mänskliga rättighete­rna och kan därigenom sätta press på ansvariga regeringar.

●●Arbetet utförs av volontärer, främst läkare, sjuksköter­skor och sanitetsex­perter, tillsamman­s med lokalanstä­llda. Verksamhet­en går bland annat ut på att utföra vaccinatio­ner, upprätta näringscen­trum för barn, förse befolkning­ar med rent vatten och latriner samt utbilda lokal sjukvårdsp­ersonal.

●●Finansiera­s i huvudsak av privata donatorer och privata samfund.

●●Erhöll Nobels fredspris 1999.

●●Just nu har Läkare utan gränser ett tiotal aktiva finländska fältarbeta­re, av vilka många åkt på uppdrag via kontoret i Sverige. Det finns planer på att öppna ett kontor i Finland under 2018, med fokus på insamling och rekryterin­g av fältperson­al.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland