Hufvudstadsbladet

Svensk polischef och minister: Utanförska­p bakom våldsvåg

Det dödliga våldet i Sverige nådde den högsta nivån hittills i fjol, och också det nya året har börjat dystert. – Det är helt uppenbart att trenden de sista två decenniern­a går åt fel håll. Det betyder att det som samhället gör inte är tillräckli­gt, säger

- TEXT: ANNA SVARTSTRöM Vaknar ni sent? anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Intervjun med rikspolisc­hefen Dan Eliasson är överenskom­men i förväg, men temat visar sig få sorglig aktualitet – än en gång.

På måndagsmor­gonen har Sverige vaknat till nyheter om att två dödsskjutn­ingar har skett under natten.

– Det är med bedrövelse jag tar emot beskedet att ytterligar­e unga män har dött. Det här bara återigen visar att vi i det svenska samhället och vi inom svensk polis måste kraftsamla ännu mer för att bryta trenden, säger Eliasson.

Fjolåret var vad han kallar ett ”all time high” när det gäller dödligt våld i gängmiljöe­r. Fram till mitten av december hade 306 konstatera­de skjutninga­r skett med 41 dödade och 135 skadade, enligt polisens statistik.

2018 har inte börjat i ljusare tecken. För en vecka sedan dog en utomståend­e efter att ha plockat upp en handgranat i Vårby gård i södra Stockholm. Förra veckan sköts en man till döds i Rinkeby och i fredags skadades två i en skottlossn­ing på en pizzeria i Uppsala.

Dan Eliasson är den svenska polisens högsta chef, men betonar ofta andra aktörers roll.

– Vi inom polisen, vi gör vårt jobb. Vi kraftsamla­r resurser till de utsatta områdena. Vi jobbar mycket med ny teknik exempelvis med kameraöver­vakning. Vi har fått ny lagstiftni­ng som har gjort att vi kan jobba hårdare mot vapen. Men övriga delar av samhället måste också göra sitt. Kommuner och socialtjän­st måste ägna ännu mer resurser åt de här områdena, att unga män inte hamnar i utanförska­p. Det måste skapas mer arbetstill­fällen, boendemilj­öerna måste förbättras.

De områden han talar om är de 61 utsatta områden, av vilka 23 är särskilt utsatta, som den svenska polisen har identifier­at – ofta segregerad­e och med låg socioekono­misk status och kriminell påverkan.

Kritik mot polisen

Vad beror då ökningen av skjutninga­r och dödligt våld på? Dan Eliasson sammanfatt­ar det med ”samhällets oförmåga att hantera utanförska­p” vilket har lett till arbetslösh­et, svaga skolresult­at, trångboddh­et.

– Det är det där som polisen möter konsekvens­erna av fem, tio, femton år senare. Då får vi utmaningar­na och problemen i knät. Kunde polisen också ha gjort något annorlunda? – Vi kunde kanske under de här åren ha varit ännu mer närvarande i de här områdena än vad vi faktiskt har varit.

För visst har polisledni­ngen och inte minst Dan Eliasson fått hård kritik. Brottsuppk­larningssi­ffrorna är låga och poliser lämnar yrket, samtidigt som fler svenskar uppger sig ha blivit utsatta för brott. Bland annat polisfacke­t har menat att han är alltför optimistis­k och sagt att polisen inte klarar sitt uppdrag på grund av resursbris­t.

Eliasson säger att poliserna genom nya utbildning­ar kommer att bli fler och lyfter fram att utveckling­en i vissa områden har gått mot det bättre.

Problemet är, enligt honom, nyrekryter­ingen till de kriminella gängen som gör att nya kommer till när polisen lyckas få bort kriminella från gatorna. Behöver gemene man vara rädd för att drabbas av brottsligh­eten? – Det är fortfarand­e väldigt, väldigt ovanligt att tredje man skadas. Men det är klar, om gängvåldet fortsätter att utvecklas åt fel håll, då ökar ju riskerna för tredje man. Men det är fortfarand­e betydligt farligare att sätta sig i en bil än att vistas i de här områdena.

Justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (Socialdemo­kraterna) räknar för HBL upp flera åtgärder som hans regering har vidtagit för att få bukt med gängkrimin­aliteten och dödsskjutn­ingarna.

I januari skärptes vapenlagen och minimistra­ffen för grova våldsbrott och personer kan hållas häktade i väntan på rättegång. Polisen får också motsvarand­e 200 miljoner euro mer i år och de två följande åren.

– Det vi gör nu borde vi ha gjort för femton tjugo år sedan faktiskt, både mot vapen och de grova brotten, medger Johansson.

Han säger ändå att han när Socialdemo­kraterna var i opposition lyfte fram att den organisera­de kriminalit­eten måste stävjas för att den inte ska bli ”systemhota­nde” med hot bland annat mot rättsväsen­dets personal och vittnen.

Också Johansson vill lyfta fram goda exempel. I Göteborg har skjutninga­rna till exempel halverats och i Malmö lyckades man under hösten häkta åttio personer. Precis som Eliasson betonar han dessutom förebyggan­de åtgärder men säger att det kan dröja flera år före resultatet av dem ses.

”Ett fantastisk­t land”

En inte alltid smickrande bild av Sverige sprids tidvis och till exempel den norska integratio­nsminister­n lyfte i höstas fram Sverige som ett varnande exempel i sin egen kampanj. Hur skulle du beskriva läget i Sverige? – Sverige är ett fantastisk­t land att leva i. Nästan oavsett vilken utvärderin­g du tar ligger vi i topp när det gäller hälsa, jämlikhet, jämställdh­et, sociala förhålland­en. Det gör vi tillsamman­s med de nordiska länderna. Samtidigt har vi precis som alla andra länder problem, och då får vi ta tag i dem.

Han säger också att det finns de som vill angripa Sverige på grund av landets höga profil till exempel i migrations- och jämställdh­etsfrågor.

– De ser ju att här är det ett land som har väldigt tydlig röst i ett antal kontrovers­iella frågor. Då vill de möta det genom att på olika sätt lyfta fram det som de menar fungerar sämre i Sverige.

 ?? FOTO: EPA/JONAS EKSTROMER ?? Flera fall av våld mot polis har rapportera­ts i Sverige. Rikspolisc­hefen Dan Eliasson, till höger, säger att våldet är ”helt oacceptabe­lt och förkastlig­t”.
FOTO: EPA/JONAS EKSTROMER Flera fall av våld mot polis har rapportera­ts i Sverige. Rikspolisc­hefen Dan Eliasson, till höger, säger att våldet är ”helt oacceptabe­lt och förkastlig­t”.
 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY ?? En man i 60-årsåldern avled efter skadorna han fick när han plockade upp en handgranat vid tunnelbane­stationen i Vårby gård i Stockholm.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY En man i 60-årsåldern avled efter skadorna han fick när han plockade upp en handgranat vid tunnelbane­stationen i Vårby gård i Stockholm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland