Hufvudstadsbladet

Dags att stoppa svineriet

- KARL AUGUSTSON Tenala

RIKSDAGEN Om en knapp månad är det dags för riksdagen att börja stifta lagar igen. Finlands riksdag torde vara landets mest generösa arbetsgiva­re. 4,5 månader ledighet per år med full lön. Grundlönen är 6 407 euro, med ålderstill­ägg 6 887 euro. Därutöver 987–1 830 euro i ersättning för olika utgifter (skattefrit­t).

Det som dock är mest iögonfalla­nde är att det är så gott som omöjligt att få sparken. Speciellt inte om riksdagsle­damoten varit berusad, då räknas det bevars som en förmildran­de omständigh­et. Att den berusade trakassera­r sina kvinnliga kolleger förlåtes även så. Samma sak gäller även om den berusade, oftast en manlig riksdagsle­damot, stör lagstiftni­ngsarbetet, som till exempel kan gälla den nya alkohollag­en. Allt förlåtes, han var ju berusad!

Ja, det är verkligen högt i tak och brett mellan väggarna på denna arbetsplat­s. På de flesta arbetsplat­ser i landet är det nolltolera­ns då det gäller alkohol vilket betyder omedelbar uppsägning om personen blåser över noll promille i ett test. I riksdagen som stiftar lagar, bland annat om promillegr­änser till sjöss och på landsväg, anser man sig kunna jobba med mer eller mindre promille alkohol i blodet.

Vore det inte dags för någon som står över riksdagen, till exempel dess justitieom­budsman eller justitieka­nslern att sätta stopp för detta svineri vilket drar skam över hela riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland