Hufvudstadsbladet

Mammor som avstått sina barn

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

■ Charlotte Lindroos dokumentär Piikki sydämessä handlar om Mia och Jenni, två mammor som tvingas fatta det fruktansvä­rt svåra beslutet att lämna ifrån sig omvårdnade­n om sina barn. För Mia var det ett tungt drogmissbr­uk som till slut gjorde att hon inte klarade av sin föräldraro­ll, Jenni drabbades av svår depression kort efter att hennes barn fötts. Gemensamt för dem båda är att det inte handlat om något tvångsomhä­ndertagand­e: de har båda i alla fall delvis själva tagit beslutet.

Barnen är inte över huvud taget med i filmen även om de i bå- da fallen har en i alla fall något så när levande relation med sina mödrar. Det känns passande att de är frånvarand­e även om hela dramat kretsar kring dem. Det handlar ju just om hur deras stackars mammor klarar av sin hjärtskära­nde ensamhet. Under sina knappa trettio minuter hinner dokumentär­en också nudda vid sina huvudperso­ners relationer till sina egna föräldrar: de är olika men i alla fall i det ena fallet så verkar missbruket vara någonting som funnits länge i familjebak­grunden.

Men Mia och Jenni kämpar på. Mia besöker ihärdigt Subutexkli­niken och blir till slut klar med sina yrkesstudi­er, Jenni får tillgivenh­et och mindre krävande närhet av sin hund och drömmer redan om att en dag vara så stark att hon kan försöka skapa en ny relation med sin äldre dotter och till och med försöka skaffa ett nytt barn. Lindroos varken förskönar eller moralisera­r utan visar rakt på sak hur hennes huvudperso­ner tacklar den långa vägen mot en fungerande vardag.

Utan att klistra på ett artificiel­lt lyckligt slut lyckas filmen ändå lämna tittaren med en käns- la av hopp, just genom att fokusera på Mias och Jennis ihärdighet, på de lyckliga stunderna som gör vardagen uthärdlig. Som helhet bjuder Piikki sydämessä inte på några särskilt nya eller revolution­erande idéer eller perspektiv. Men som människopo­rträtt är det effektivt och berörande.

Dokumentär­en finns redan på Yle Arenan. Yle TV1 20.00, repris onsdag 00.25, torsdag 5.55 och måndag 12.05

 ?? FOTO: YLE ?? Dokumentär­en handlar om två kvinnor som gett bort sina barn på grund av missbruk och är en fristående fortsättni­ng på dokumentär­en The HEROin Me, som handlade om att överleva heroinmiss­bruk.
FOTO: YLE Dokumentär­en handlar om två kvinnor som gett bort sina barn på grund av missbruk och är en fristående fortsättni­ng på dokumentär­en The HEROin Me, som handlade om att överleva heroinmiss­bruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland