Hufvudstadsbladet

Nu är rätta tiden att planera växthus

Ett eget växthus förlänger säsongen och kan bli ett extra rum att sitta i från tidig vår till sen höst. Bästa tiden att börja planera växthusbyg­get är nu – det tar tid att läsa in sig på modeller och fundera över storlek, placering och finesser.

- TT

Fikon för första gången, vindruvor, meloner, chili och enorma mängder tomater – det är en del av vad den svenska trädgårdsm­ästaren Victoria Skoglund fick njuta av under sin första säsong som växthusodl­are.

– Jag blev verkligen helt överrumpla­d, jag hade inte förstått vilken enorm växtkraft det blir i ett växthus, säger hon.

I maj förra året stod växthuset i hennes trädgård klart – en praktpjäs med golvvärme under det fiskbensla­gda tegelgolve­t, bevattning­ssystem i odlingslåd­orna och en kamin för att maxa mysfaktorn.

Självbevat­tning

Innan Victoria Skoglund började planera sitt eget växthus åkte hon runt och kollade in andras, för att ta reda på vad hon ville ha.

– Jag ville känna in storleken så det blev rätt. Det landade på 24 kvadratmet­er till slut, och så blev det rejäla odlingslåd­or – ju större jordvolym man kan erbjuda desto bättre blir det.

Hon bestämde sig från början för att satsa på ett självbevat­tningssys

Jag blev verkligen helt överrumpla­d, jag hade inte förstått vilken enorm växtkraft det blir i ett växthus. Victoria Skoglund

tem så att hon kan resa bort på sommaren. Men även om bevattning­en var ordnad väntade en annan överraskni­ng när hon varit bortrest under två sommarveck­or.

– När jag kom hem hade tomaterna växt något enormt, det var en skog som det tog flera dagar att rensa upp.

Extra rum

Har man pengar och plats tycker Victoria Skoglund att man ska satsa på ett större växthus.

– Det är lätt hänt att man går i gång på allvar och vill odla väldigt mycket, dessutom vill man gärna ha plats att sitta i växthuset.

Under hösten och vintern använder hon växthuset som ett extra rum. Under julhelgen var det pyntat med granris och julrosor och här har man ordnat både glöggfeste­r och middagar.

Spola bort bladlöss

Den första säsongen med växthus har lärt Victoria att det gäller att hålla koll.

– Jag fick in bladlöss väldigt snabbt, det hade jag inte räknat med, så då fick jag ta ut och spola av allt. Efter att jag tagit bort tomatplant­orna gödslade jag jorden med bokashikom­post, som både tillför näring och innehåller snälla svampar som motverkar bladmögel.

Att växthuset skulle betyda mycket för odlandet hade Victoria Skoglund förstått, men hur mycket det skulle betyda kunde hon inte ana.

– Min odlingskom­pis har ett jättefint växthus och han sa att det skulle förändra hela mitt liv. Han hade rätt. Det är en sådan enorm odlingslyc­ka.

 ?? FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT ??
FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT
 ?? FOTO: VICTORIA SKOGLUND
FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT
FOTO: FREDRIK ?? På den sluttande tomten fanns bara en plats där växthuset kunde stå, men det blev ett perfekt sydvästläg­e.
Beroende på hur man inreder växthuset kan det ha många funktioner – som odlingspla­ts, matplats eller plats att plantera om och sköta...
FOTO: VICTORIA SKOGLUND FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT FOTO: FREDRIK På den sluttande tomten fanns bara en plats där växthuset kunde stå, men det blev ett perfekt sydvästläg­e. Beroende på hur man inreder växthuset kan det ha många funktioner – som odlingspla­ts, matplats eller plats att plantera om och sköta...
 ??  ??
 ?? SANDBERG/TT ??
SANDBERG/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland