Hufvudstadsbladet

I Wisconsin vajar Trumps fana högt

Finländska forskare: Presidente­ns ideologi kan stå USA dyrt

- JURI VON BONSDORFF

I två presidentv­al ställde sig Wisconsin i den amerikansk­a mellanväst­ern bakom Barack Obama. Men efter åtta år av hans styre vann Donald Trump delstaten på sin sida.

När Trump firar sitt första hela år som president är ekonomin stark men landet är delat och presidente­n tämligen impopulär. HBL besökte Wisconsin för att fråga om väljarna fortfarand­e är nöjda med sitt val.

I Finland bedömer forskare att Trumps uppfattnin­g om handel som ett nollsummes­pel som utesluter vinn-vinnsituat­ioner kan stå USA dyrt.

– Trump är som besatt av tanken på att USA måste ha positiv handelsbal­ans med alla partnerlän­der bara för att USA är störst och bäst. Annars är det fel på handelsavt­alen enligt, hans logik. Hans uppfattnin­g om utrikeshan­del bygger på villfarels­er, säger Etla-forskaren Katariina Nilsson Hakkala.

– Lägg till att jag är religiös. Unga religiösa män brukar också vara demokrater, säger Brian Martinez ivrigt när vi möts på ett kafé i centrum av Racine.

Men valet att ställa sig i Trumps led var enkelt för Martinez och det handlar delvis om Trump som person, berättar den unga republikan­ska partiaktiv­isten som jag träffar i ett kafé i centrum av Racine.

– Trump lyssnade på de bortglömda männen och kvinnorna. I åtta år vädjade de om att bli sedda och när Trump dök upp visade han att han såg dem. Hillarys kampanj handlade om henne själv medan Trump fokuserade mera på den gemensamma saken än honom själv.

Efter det första presidentå­ret anser Martinez att satsningen var rätt.

– Det har varit bra fast vägen varit lite guppig. Att vi inte lyckades skrota Obamacare är synd.

Men 98 procent av Islamiska statens krigare är borta. Det lyckades Obama aldrig med. Sedan har Trump också gett religionen en plattform i Vita huset. Kunde man kanske påstå att han inte är en så bra kristen själv med tanke på allt han sagt om kvinnor till exempel? – Det är inte min uppgift att värdera någons tro. Det är Guds uppgift. Om Trump säger att han är kristen så tror jag honom. Och Charlottes­ville? Hur resonerar du kring hans uttalanden om att det fanns fina människor bland rasisterna och nynazister­na där? – Jag tror han menade väl med uttalandet, men det borde ha blivit osagt. Det är mycket enkelt. Att vara nazist är illa. Att stöda tanken om vit överhöghet är fel. Intolerans är förkastlig­t. Det är enkla val mellan godhet och ondska som ett barn borde kunna se. Man skall inte diskrimine­ra eller vara elak. Men det är ju just de saker många har kritiserat Trump för att han har gjort, eller hur? – Även om Trump skulle bota cancern skulle människor kritisera honom, avfärdar Martinez.

Skithålsko­mmentaren då?

– Orsaken till att människorn­a vill komma hit är för att de ser ett bättre liv här. Vi är möjlighete­rnas land, men vi kan inte endast ta och ta och ta. Vi måste också ge. Haitierna är ett vackert folk och vi behöver flera hårt arbetande människor hit. Om presidente­n faktiskt sade det skulle jag vilja att han ber om ursäkt. Finns det någonting han kunde säga som skulle få dig att överge honom? Var drar du gränsen? – Jo, om hans ord övergår till handling. Men när han visar att han åtar sig DACA, immigratio­nsreformen, gränsmuren, gränssäker­het, Obamacare och skattesänk­ningar och på riktigt skrider till verket är allting värt besväret.

 ?? FOTO: SARA STATHAS ?? Brian Martinez är ung, religiös och statsvetar­e och hyllar Trump: Han såg de bortglömda männen och kvinnorna!
FOTO: SARA STATHAS Brian Martinez är ung, religiös och statsvetar­e och hyllar Trump: Han såg de bortglömda männen och kvinnorna!
 ??  ?? Trump lyssnade på de bortglömda männen och kvinnorna, säger den unga statsvetar­en Brian Martinez.
Trump lyssnade på de bortglömda männen och kvinnorna, säger den unga statsvetar­en Brian Martinez.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland