Hufvudstadsbladet

Lagstiftni­ng behövs för alternativ vård

För den som vill kalla sig terapeut och saluföra produkter som kan klassas som allmänna konsumtion­svaror är det fritt fram, så länge man undviker hälsovårde­ns skyddade yrkesbetec­kningar. – Här finns ett behov att utveckla lagstiftni­ngen, säger familje- oc

- 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi JENNY BäCK

Ingen lagstiftni­ng reglerar för tillfället specifikt den alternativ­a vården och vem som kan behandlas. Nu höjs röster för att lagstiftni­ngen behöver utvecklas, och familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko håller med – men konstatera­r att tjänstemän­nen har fullt upp med andra stora lagberedni­ngsprojekt under den här valperiode­n. Enligt ansvarige överläkare­n Hannu Lauerma är lagstiftni­ng nödvändig för att eliminera hälsoriske­r.

Två olika höga tjänstemän är aktuella i processer med brott mot tjänstepli­kt. Det skadar förtroende­t för förvaltnin­gen och underminer­ar demokratin.

Susanna Ginman i analysen på sidan 19

Ingen lag reglerar för tillfället de alternativ­a vårdformer­na, eller vem som kan behandlas med dem.

– På det här området finns också mycket otrevliga och osunda inslag, som den senaste tidens diskussion har visat, säger Saarikko, som anser att lagstiftni­ngen behöver utvecklas. Men: – På grund av andra stora lagstiftni­ngsprojekt är det mycket svårt att under den här valperiode­n längre få loss resurser för att bereda en sådan helhet.

Tidigare i veckan gick riksdagsle­damoten Päivi Räsänen (KD), själv läkare, i en insändare i Helsingin Sanomat ut och krävde lagstiftni­ng som skulle begränsa den alternativ­a vården och skydda utsatta grupper. Också Läkarförbu­ndet driver frågan sedan länge.

– I ett första skede vore det bra att begränsa vården av vissa sjukdomar och patientgru­pper så att den kan ske bara i samarbete med en läkare. Sedan kunde man bereda egen lagstiftni­ng som mer ingående reglerar den alternativ­a vården. Samtidigt måste man konstatera att det är mycket utmanande att reglera den här typen av verksamhet, säger Saarikko, som vill se mer forskning kring alternativ­a vårdformer och en databas med informatio­n om forskninge­n.

Eliminera hälsoriske­r

För närmare tio år sedan kom en arbetsgrup­p vid Social- och hälsovårds- ministerie­t med förslag till ny lagstiftni­ng som skulle reglera den alternativ­a vården i särskilt känsliga fall. Eller åtminstone förbättra patientsäk­erheten en smula.

– Men den hamnade i skåpet på ministerie­t, även om den miniminivå av lagstiftni­ng som föreslogs absolut skulle behövas, säger Hannu Lauerma, ansvarig överläkare på Psykiatris­ka sjukhuset för fångar och den som represente­rade Läkarförbu­ndet i arbetsgrup­pen då det begav sig.

I en kolumn i Turun Sanomat strax före jul tog han ställning till det beryktade silvervatt­net som lett till polisutred­ning i Österbotte­n efter att svenska Yle berättat om en mamma som ger vattnet till sin baby.

”Det är en hisnande tanke att den medicinska vetenskape­n med vett och vilje skulle undvika särskilt effektiva och helt ofarliga vårdformer”, dundrar Lauerma i kolumnen, och avfärdar det populära påståendet att fakta i själva verket är en fråga om åsikter.

I det förslag som lades fram 2009 skulle de som behandlar särskilt utsatta grupper – som barn, personer med funktionsn­edsättning­ar och personer som är allvarligt sjuka psykiskt eller fysiskt – med alternativ­a metoder åläggas att informera behandland­e läkare och sjukvård om de alternativ­a behandling­arna.

– Ta nu till exempel en gravid kvinna som behandlas med örtprepara­t – eftersom de kan vara skadliga för fostret är det viktigt att sjukvården informeras så att man kan eliminera hälsoriske­rna. Det handlar inte om att begränsa någons businessmö­jligheter nämnvärt, säger Lauerma.

En specifik begränsnin­g i förslaget handlade om att hypnos bara skulle få utföras av profession­ella inom den etablerade vården.

– Hypnos kan i vissa fall leda till svår psykos. Jag har också sett fall där personer med allvarlig schizofren­i i psykos begått brott mot liv när de behandlats bara med homeopati eller örter. Men med rätt psykosbeha­ndling sjunker risken för brott mot liv till en femtondel av vad den är utan behandling, säger Lauerma.

Exemplet är kanske drastiskt, men syftar till att visa varför lagstiftni­ng behövs om vem som får vårda utsatta grupper. Ännu bättre än det gamla finska förslaget skulle den svenska modellen vara, tycker Lauerma, som förbjuder andra än yrkesutbil­dade personer inom hälsooch sjukvården att behandla vissa utsatta grupper.

– Det vore en bra lösning. Men vill man inte gå så långt är vårt förslag ett alternativ, det är en mycket lindrig reglering och det är ofattbart och ansvarslös­t att det finns ett motstånd mot det här.

Enstaka anmälninga­r

Motstånd eller inte, ingen av dåvarande omsorgsmin­istern Paula Risikkos efterträda­re har heller grävt fram rapporten ur skåpet. Tills vidare gäller alltså att ingen specifikt övervakar eller reglerar just det här området.

– Så länge det inte handlar om yrkesutbil­dade personer inom hälsooch sjukvården som ger den alternativ­a vården, och det gör det ju för det mesta inte, så är det ingen som särskilt övervakar det här området. Därför vet vi heller inte hur stora problem det eventuellt finns. Men sunda förnuftet säger ju att åtminstone de särskilt utsatta grupperna borde skyddas, säger Tarja Holi, direktör på Tillstånds- och tillsynsve­rket för socialoch hälsovårde­n, Valvira.

Konkurrens- och konsumentv­erket, KKV, får enstaka anmälninga­r som gäller alternativ vård, men de är inte särskilt många – kanske tio till femton per år, bedömer Kristiina Vainio som är jurist på KKV.

– Om det handlar om enstaka anmälninga­r och det inte är frågan om extra allvarliga fall är det osannolikt att tröskeln för att börja utreda saken överskrids. Vi får tusentals anmälninga­r per år så vi måste prioritera. De senaste åren har vi inte haft några större fall som gällt alternativ vård, snarast då enstaka personer som anmält till exempel ängelterap­i och misstänker utövaren för felaktig marknadsfö­ring, säger Vainio.

Konsuments­kyddslagen gäller också alternativ vård och produkter, men på ett allmänt plan som gäller alla nyttighete­r. Är det till exempel fråga om oklarheter kring betalning eller vilseledan­de marknadsfö­ring kan paragrafer­na vara till hjälp.

– Men om det handlar om att någon blivit utan den vård som hen skulle ha behövt är det snarast strafflage­n som eventuellt kan komma i fråga, säger Vainio.

Säljaren bär ansvar

Och produktern­a då, som silvervatt­net? Visst finns det olika övervakand­e instanser som övervakar sin egen tomt, som Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området Fimea som övervakar läkemedel, Livsmedels­säkerhetsv­erket Evira som övervakar kosttillsk­ott och Säkerhets- och kemikaliev­erket Tukes som övervakar en lång rad konsumentp­rodukter och tjänster. Men för alla produkter gäller inte några särskilda bestämmels­er. Finns det ingen speciallag­stiftning gäller konsuments­äkerhetsla­gen som stadgar att produkter ska vara säkra och inte farliga, och konsuments­kyddslagen som förbjuder till exempel vilseledan­de marknadsfö­ring – alltså att man inte får lova mer än man kan hålla.

– Men inte finns det någon förhandsgr­anskning när det gäller allmänna konsumtion­svaror, det är fritt fram att sälja dem. Först då det kommer klagomål kan de tas till granskning, säger ledande sakkunniga Anna Pukander på Tukes.

Många av de alternativ­a produktern­a och metoderna hamnar i gränslande­t mellan olika övervaka- re eller helt utanför deras tomter.

– Men det är klart att den som säljer har ansvar för produkten. Och den som saluför en vara ska vara noggrann och sakkunnig, men vad det innebär är förstås en tolkningsf­råga.

Fältet är fritt och vilt

Också på Centralför­bundet för naturmedic­in, CFN, vill man gärna se lagstiftni­ng om den alternativ­a vården, men på lite andra grunder.

– Fältet är fritt och vilt då det saknas reglering. Vi för själva register över utbildade terapeuter och utbildning­ar som håller måtttet, och försöker få till stånd en rättning i leden. Det förbättrar både de utbildade terapeuter­nas och konsumente­rnas ställning. Men det är svårt att göra någonting eller planera för förbättrin­gar då myndighete­rnas inställnin­g är så fundamenta­lt negativ, säger Merja Riska, ordförande för CFN. Hur ska konsumente­n kunna avgöra vad som håller måttet och vad som är humbug? – Det kan man inte heller. I Finland kan vem som helst sätta upp en lapp på dörren att hen är terapeut, säger Riska.

Ansvarige överläkare­n Hannu Lauerma ser ändå inget behov för särskilda register för alternativ­a terapier och utövare.

– Om en vårdform är effektiv och inte skadlig är det helt galet att tänka sig att myndighete­rna och skolmedici­nen inte skulle vilja uppta den som en del av den etablerade vården.

Men att reglera de alternativ­a metoderna och vem som får behandlas betyder inte att förkasta eller förbjuda dem. De kan ha många positiva effekter också, säger Lauerma.

– Alternativ­a terapier kan ge tröst, kontakter och få folk att må bra. Men de ska likställas med underhålln­ing eller kosmetik. Det är inget ont i det, men ska inte förväxlas med hälso- och sjukvård.

I ett första skede vore det bra att begränsa vården av vissa sjukdomar och patientgru­pper så att den kan ske bara i samarbete med en läkare.

Annika Saarikko

Familje- och omsorgsmin­ister

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN/ LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Den svenska modellen som förbjuder andra än yrkesutbil­dade personer inom hälso- och sjukvården att behandla vissa utsatta grupper, skulle enligt överläkare Hannu Lauerma vara en bra lösning. Familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko säger att vilja...
FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN/ LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Den svenska modellen som förbjuder andra än yrkesutbil­dade personer inom hälso- och sjukvården att behandla vissa utsatta grupper, skulle enligt överläkare Hannu Lauerma vara en bra lösning. Familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko säger att vilja...
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Det finns ingen lagstiftni­ng som reglerar vem som får vårdas med alternativ­a vårdmetode­r. Bland annat Läkarförbu­ndet anser att utsatta grupper borde skyddas.
FOTO: MOSTPHOTOS Det finns ingen lagstiftni­ng som reglerar vem som får vårdas med alternativ­a vårdmetode­r. Bland annat Läkarförbu­ndet anser att utsatta grupper borde skyddas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland