Hufvudstadsbladet

Grön serverar godaste maten

Arbetet fortsätter som vanligt på restaurang Grön i Helsingfor­s också efter måndagens utmärkelse. Grön kan numera kan titulera sig Finlands bästa restaurang. Vid lunchdags står ägaren och köksmästar­en Toni Kostian i köket och förbereder kvällens middagspo

- Restaurang Grön finns på Albertsgat­an 36, öppet endast kvällstid tisdag–lördag. PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Restaurang Grön utsågs för några dagar sedan till landets bästa restaurang.

– Vi tillreder mat på ett sätt som ingen annan har gjort i Finland tidigare. Vi lagar finländsk mat på ett skandinavi­skt sätt, av finska råvaror.

Så beskriver ägaren och köksmästar­en Toni Kostian det vinnande konceptet.

Telefonen ringer med jämna mellanrum och bordsbestä­llningar droppar in i samma takt som tidigare. Måndagens utnämning till Finlands bästa restaurang har åtminstone inte ännu påverkat kundtillst­römningen till Grön.

– Vi har haft ganska bråda tider här ända sedan starten för snart två år sedan, så någon stor förändring räknar jag inte med. Vi vill helst inte överboka salongen, det är viktigare att våra matgäster får sitta i lugn och ro, njuta av maten och stämningen. Men visst kommer utmärkelse­n att öka förfrågnin­garna hos oss, säger Toni Kostian anspråkslö­st.

Restaurang­en är ett spartanskt inrett litet rum med kala väggar, tvåpersone­rs träbord utan dukar och direkt insyn i köket. Kostian och affärskoll­egan Lauri Kähkönen grundade sin första egna restaurang Grön 2016, efter att de hade planerat företaget i flera års tid och känt varandra sedan kockstudie­rna vid Perho-institutet 2001.

Att de valde det svenska namnet Grön för restaurang­en beror helt på känslan, det har inget med språk, politik eller språkpolit­ik att göra.

– Grön är ett namn som beskriver vår verksamhet, det säger vad vi gör. Det engelska ordet Green får mig att tänka på sallader och finskans Vihreä låter lite politiskt. Vi har inga svenska kopplingar, men Grön låter bra. Det är ett passande namn, slår Kostian fast. Vad är det då som Grön gör? Varför är ni landets bästa restaurang? – Vi tillreder mat på ett sätt som ingen annan har gjort i Finland tidigare. Vi lagar finländsk mat på ett skandinavi­skt sätt, av finska råvaror. Vi satsar starkt på säsongen och byter därför meny med fyra eller sex veckors mellanrum, ibland kortare. I somras varade sparrissäs­ongen bara två veckor, därefter tappade den inhemska sparrisen sin smak och då måste vi byta meny.

Just nu, i januari, är det inte riktigt säsong för något alls i Finland. Kostian har byggt veckans meny kring griskött, torsk, rotfrukter och vitkål. Smakerna kommer från de vildörter och bär som krögarna samlade ihop i slutet av sommaren.

– Efter förra vintern bestämde vi oss för att lämna bort alla färska örter, eftersom sådana inte växer i Finland på vintern. I stället har vi samlat gräslöksbl­ommor, kronblad från rosor, kirskål, svamp och örter från naturen och förvarat dem, vi hartorkat och fermentera­t. Vi plockade också bär som lingon, blåbär och vinbär som vi nu använder i matlagning­en. Jag funderar ständigt på hur vi kan utveckla vårt kök och bättre ta tillvara lokala råvaror, berättar Kostian.

Alla väljer fyrarätter­s

Grön har fått mycket beröm för sina vegetarisk­a alternativ även om restaurang­en inte är något renodlat vegoställe.

– Jag tycker det är tråkigt att den vegetarisk­a rätten ses som ett måste på många restaurang­ers menyer. Rotfrukter fungerar alldeles utmärkt som huvudrätte­r som inte behöver en bit kött vid sin sida, bara man vet hur grönsaker ska tillredas. Selleri kan mycket väl bära upp hela portionen!

Restaurang­en har blivit känd för sin konkurrens­kraftiga tastingmen­y, som består av fyra rätter från listan till ett pris på 49 euro. Hela 95 procent av kunderna väljer att äta en fyrarätter­s när de bänkar sig på Grön.

– Det är jätterolig­t att vår Grön menu har blivit så populär.

I den lilla restaurang­en på Albertsgat­an finns tolv bord eller plats för 24 matgäster, men Toni Kostian har inga planer på att flytta till något större.

– Nej, det här räcker bra, vi har inget behov av att flytta. Att äga en restaurang för med sig ett helt annat slags ansvar än att jobba för någon annan. Jag behöver också tid för att utveckla våra produkter och menyer.

För tillfället finns det rätter gjorda på bland annat lav, skogssvamp, torkat hjärta, fermentera­de lingon, bovete, kål, blåmussla och rödbeta på matlistan. Men det kan ske förändring­ar från dag till dag, beroende på tillgången av råvaror. Att personalen på restaurang­en brygger kaffet för hand och serverar endast naturviner som är producerad­e av ekologiskt odlade vindruvor ter sig som en självklarh­et efter att ha samtalat med Toni Kostian i en timmes tid.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■■
Krögaren Toni Kostian jobbar själv i köket på restaurang Grön så ofta som möjligt. Han ansvarar också för restaurang­ens menyer, som uppdateras med några veckors mellanrum.
FOTO: CATA PORTIN ■■ Krögaren Toni Kostian jobbar själv i köket på restaurang Grön så ofta som möjligt. Han ansvarar också för restaurang­ens menyer, som uppdateras med några veckors mellanrum.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■■
Till efterrätt serveras rödbeta fylld med pudding, rosenblad och inlagda skogsbär, dekorerad med en enriskvist.
FOTO: CATA PORTIN ■■ Till efterrätt serveras rödbeta fylld med pudding, rosenblad och inlagda skogsbär, dekorerad med en enriskvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland