Hufvudstadsbladet

Svag vilja att sälja till Fortum

Kraftjätte­n Eon sålde planenligt sina aktier i Uniper till Fortum förra veckan, men Unipers övriga aktieägare tycker de får för lite betalt för sina aktier och vill inte sälja. Också tyska medier skriver om att Eon sålt Uniper för billigt.

- KATARINA KOIVISTO

Den tyska energijätt­en Unipers börskurs har stigit brant sedan Fortum lade sitt bud på Eons andel av bolaget. Nu anser majoritete­n av ägarna utanför Eon att Fortums bud på aktierna är för lågt. Men Fortum höjer inte budet när aktieägarn­a får förlängd tid att sälja.

När Fortum nu publicerar resultatet av sitt anbud till dem som äger Uniper vid sidan av Eon visar det sig att mindre än en procent av dem antagit budet. Unipers börskurs har sedan Fortums bud i fjol höstas stigit brant och aktiens pris har på börsen legat runt 25 euro, medan Fortum erbjuder 22 euro per aktie. När Uniper introducer­ades på börsen låg kursen länge långt under 20 euro.

Fortum har alltsedan affären i fjol höstas försäkrat att andelen på 46,65 av aktierna i Uniper som Eon säljer är nog, man eftersträv­ar inte en större pott. Budet att köpa de övriga aktierna gav Fortum eftersom det är ett krav i tysk lag.

– Vi är nöjda med att köpa Eons andel av Uniper, men enligt tysk lag måste vi med den andelen lägga ett bud även på de övriga aktierna, sade Fortums vd i en intervju i HBL i fjol höstas.

Unipers vd Klaus Schäfer har motsatt sig affären och länge efter att Fortum offentligg­jort sitt bud hade de båda bolagens ledningar ingen diskussion­skontakt med varandra. Nu får Schäfer finna sig i att Fortum blir den största enskilda ägaren i det bolag han leder. Fortum kommer därmed att få ett betydande inflytande via Unipers styrelse, även

om bolaget inte är majoritets­ägare.

Fortums storaffär har också fått kritik på hemmaplan, främst för att Fortum nu placerar i ett företag med stor produktion av kolkraft och därmed också med utsläpp av koldioxid.

Just nu har Fortum alltså knappt 47 procent, eller exakt 46,93 procent, av aktierna i Uniper, men budet till de övriga aktieägarn­a förlängs från måndagen i ett bud som löper fram till den andra februari. Priset är detsamma som i övriga bud, 22 euro per aktie.

Fortum räknar med att kunna offentligg­öra sin slutliga andel av Uniper den 7 februari.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? ■ Fortums köp av Eons andel i Uniper är värd 3,8 miljarder euro.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ■ Fortums köp av Eons andel i Uniper är värd 3,8 miljarder euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland