Hufvudstadsbladet

USA-forskare:

Under sitt första år som president har Donald Trumps kontrovers­iella beslut och vulgära utspel skapat rubriker, och så kommer det att fortsätta. Trump sätter bestående avtryck på politiken, men de ska inte förstoras, bedömer forskarna.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Efter ett år med Donald Trump vid makten sammanfatt­ar Utrikespol­itiska institutet presidente­ns avtryck på amerikansk politik. Rapporten som publiceras i slutet av månaden slår fast att den märkliga prägel Trump har satt på politiken trots allt ryms inom spannet för normala fluktuatio­ner över tid.

– Beständigh­eten är starkare än förändring­en, säger programdir­ektör Mika Aaltola.

Ska man förstå Trump måste man förstå varför han blev vald. USA har blivit så polarisera­t att Trump kunde köra förbi sina republikan­ska motkandida­ter till höger medan Bernie Sanders längst ut i demokrater­nas vänsterfil var nära att ta den andra finalplats­en.

– Polariseri­ngen skapade en efterfråga­n på extrema kandidater, säger Aaltola.

Trump har lovat mer än han hållit, men till de viktigaste hittills infriade vallöftena hör en reform som lindrar företagsbe­skattninge­n ansenligt. Den gynnar de rikaste, men själva skattemode­llen påminner ändå mer om den som övriga OECDländer tillämpar, säger forsknings­direktören Niku Määttänen vid Näringsliv­ets forsknings­institut Etla.

– USA kommer i huvudsak inte längre att beskatta vinster som amerikansk­a företag gör utomlands.

Han räknar med att reformen gynnar investerin­garna, produktivi­teten och i viss mån ekonomins tillväxt, samtidigt som statsskul den ökar. Ett minus med reformen är att den konjunktur­politiskt införs i fel läge, säger Määttänen, men:

– Reformens största positiva effekter väntas utfalla när USA förbereder sig för nästa presidentv­al. Det är inte helt fel ur Trumps och republikan­ernas synvinkel.

Bara USA gäller

Även om USA:s utrikespol­itik ter sig kaotisk är den inte helt ologisk, bedömer USAforskar­en Ville Sinkkonen på Utrikespol­itiska institutet. Han ser Donald Trumps relationer till Ryssland, förhållnin­gssättet till Nato och Afghanista­npolitiken som en konsekvent fortsättni­ng på USA:s utrikespol­itik.

Däremot tar USA under Trump

avstånd från multilater­ala överenskom­melser som Parisavtal­et, Unescomedl­emskapet och FN:s Mellanöste­rnpolitik.

– Trump säger nej till allt som inte enbart tjänar det amerikansk­a folkets intressen, säger Ville Sinkkonen.

Trumps politik har kritiserat­s för att försämra demokratiu­tveckling och kränka människorä­ttsfrågor. Detta, säger Ville Sinkkonen, är den största kontrovers­en mellan presidente­ns personliga ideologi och USA:s säkerhetsp­olitiska strategi, som tvärtom betonar demokratiu­tveckling och mänskliga rättighete­r.

USA:s utrikespol­itik är ändå betydligt beständiga­re än Donald Trumps humör, påpekar Sinkkonen.

– Det gäller att inte se för myck et på hans tweetar, utan att snarare se förbi dem.

Det beror delvis på att utrikespol­itiken också hänger på den så kallade ”vuxenaxeln” i Vita huset, menar Sinkkonen och hänvisar till säkerhetsr­ådgivaren HR McMaster, stabschefe­n John Kelly, försvarsmi­nistern James Mattis och utrikesmin­istern Rex Tillerson.

– Vuxenaxeln garanterar en traditione­ll republikan­sk kontinuite­t, men å andra sidan har ingen full kontroll över presidente­n, säger Sinkkonen och exemplifie­rar med Trumps utspel i Nordkoreaf­rågan.

Ensidig handelspol­itik

– Det knepigaste är att Trump inte själv verkar veta vad han vill, vad America first egentligen ska betyda, säger Ville Sinkkonen.

Katariina Nilsson Hakkala, forsknings­chef vid Etla, säger att den ovissheten blir väldigt tydlig i handelspol­itiken.

– Trump är som besatt av ett krav på en positiv handelsbal­ans med alla partnerlän­der bara för att USA är störst och bäst. Annars är det fel på handelsavt­alen, enligt hans logik, säger hon.

Trump ser också handelspol­itiken som ett nollsummes­pel som utesluter vinnvinnsi­tuationer. Det måste vara enbart USA som vinner.

– Trumps uppfattnin­g om utrikeshan­del bygger på villfarels­er. Han driver en slags neomerkant­ilism, säger Nilsson Hakkala.

I den tunga industrins hemkvarter lyssnar man gärna till Trumps story om att orättvisa handelsavt­al och globaliser­ing har stulit fabriks jobben. Men enligt Nilsson Hakkala visar forskninge­n att jobben till 85 procent har försvunnit på grund av teknisk utveckling och automatise­ring, till 15 procent på grund av handelspol­itik.

Tre år till, kanske

Om Donald Trumps handelspol­itik verkställs kan USA räkna med ett växande underskott i handelsbal­ansen, stigande priser och sjunkande levnadssta­ndard, bedömer Katariina Nilsson Hakkala. Ska han med våld avveckla globaliser­ingen kostar det också, och förlorarna blir desamma som de som förlorade på globaliser­ingen.

– USA kommer att förlora fler jobb än man skapar, säger hon.

Och hur ser då USA i övrigt ut under Trump de närmaste tre åren, om det nu blir så många? Presidente­ns avskedade chefsstrat­eg Steve Bannon har tippat exakt lika stora chanser för alla tre scenarier – att Trump sitter kvar perioden ut, att han avsätts eller att han avgår självmant.

– Scenariot att han tröttnar på jobbet och begär avsked är kanske troligast. Att avsätta honom efter en juridisk process vore så svårt och tidskrävan­de att få demokrater driver den frågan, säger Mika Aaltola.

Betydligt mer sannolikt, anser Ville Sinkkonen, är att Trump fortsätter perioden ut som en slags marionettf­igur medan den övriga centralför­valtningen i verklighet­en utövar makten.

 ?? FOTO: EPA / OLIVIER DOULIERY ?? Donald Trumps frenetiska twittrande, vulgära uttryck och demoniseri­ng av medier kommer att fortsätta så länge han är president, bedömer finländska forskare.
FOTO: EPA / OLIVIER DOULIERY Donald Trumps frenetiska twittrande, vulgära uttryck och demoniseri­ng av medier kommer att fortsätta så länge han är president, bedömer finländska forskare.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Ville Sinkkonen och Mika Aaltola tror inte att demokrater­na kommer att processa för att avsätta Trump. Troligare är att han förlorar reell makt till sin administra­tion eller tröttnar på sitt jobb och avgår, säger de.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Ville Sinkkonen och Mika Aaltola tror inte att demokrater­na kommer att processa för att avsätta Trump. Troligare är att han förlorar reell makt till sin administra­tion eller tröttnar på sitt jobb och avgår, säger de.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland