Hufvudstadsbladet

”Trumps USA tar ingen skit längre”

Wisconsin i den amerikansk­a mellanväst­ern var en av de delstater som överraskan­de hjälpte Donald Trump till seger efter att två gånger ha valt Barack Obama. Ett år in i Trumps presidents­tyre gjorde HBL tre nedslag i Racine, Wisconsin för att höra om presi

- TEXT: JURI VON BONSDORFF FOTO: SARA STATHAS

– Trump är en man med stake och vi tar ingen skit längre från den där feta lilla koreanen, säger pensionäre­n och krigsveter­anen John Burkhardt och skrattar gott i ändan av bardisken på Pudgy’s en liten bit utanför Racine.

Burkhardts rättframma åsikt påminner mig om hur de ordval som i Washington anses grova och olyckliga i själva verket faller i god jord på ställen som Pudgy’s i den ibland ganska tärda och råbarkade amerikansk­a glesbygden.

– Trump är ett pisshuvud, jovisst, men han är ett pisshuvud som får saker och ting att hända, förkunnar Fawn Perkins, en ung kvinna som står i en klunga med sin man och en väninna.

Det är tidig eftermidda­g en lördag i januari, men kunderna i Pudgy’s är redan mer eller mindre berusade och gör sitt bästa för att överrösta musiken i högtalarna. Det är för det mesta vita medelålder­smän i hängande jeans, illa sittande vinterjack­or och kepsar som befolkar den lilla baren. Kunderna ser ut just så som de välutbilda­de massorna i kusternas välmående storstäder föreställe­r sig Trumps trogna anhängarsk­ara. Jag har kommit för att prata om den kontrovers­iella presidente­ns första år vid makten och det känns som om alla har någonting att säga. Jag hinner knappt ställa en fråga innan någon annan vill stämma in.

– Visst släpper Trump vad som helst ur sin mun. Men det han signalerar är att alla ska vara på sin vakt. Vi är förändrade. Vi är inte längre rädda för någon, utbrister Brian Veltus som är iklädd matchande kamouflage­byxor och jacka och som i var och varannan mening spyr galla över Hillary Clinton och hennes stiftelse. Titt som tätt kastar han också in Iran och uran i sina meningar, helt i enlighet med de nyheter Fox News serverat under det senaste året.

Medan man i delar av omvärlden förfasat sig över den amerikansk­a presidente­ns framfart i Vita huset, får det första året under Trumps ledarskap ett rungande stöd i Pudgy’s. Framför allt den aggressiva attityden mot Nordkorea gläder folk.

– Det känns bättre med Trump. Jag tycker att han har gjort vårt land mer patriotisk­t, säger Burkhardt som dock poängterar att det är ekonomin som får honom att ge presidente­n det högsta möjliga betyget för det första året.

– Det har varit fantastisk­t. Se på ekonomin. Han har sänkt skatterna och lockat tillbaka fabrikerna. Och aktiekurse­rna är skyhöga. Det är precis som på den gamla goda tiden säger Burkhardt som på klingande rikssvensk­a frågar mig om jag förstår vad han säger.

– Mina farföräldr­ar emigrerade från Sverige, förklarar han.

I två presidentv­al gav kommunen Racine sitt stöd åt Barack Obama, men i det senaste valet gick majoritete­n till Trump. Jag hade inte väntat mig att hitta en enda Obamavälja­re på Pudgy’s men Darrell Miller får mina förutfatta­de meningar på skam.

– Jag bytte parti för att jag trodde att Trumps kunskap om business skulle kunna förändra landet. Jag ville ha någon med en ny attityd, men jag kanske gjorde fel. Jag gillar hur Trump sätter skräck i Nordkorea men han har inte förbättrat min ekonomi, säger Miller som är arbetslös och livnär sig på udda byggjobb.

Medan atmosfären i baren präglas av en överförfri­skad upprymdhet, vilar det något tungt över den frånskilda Millers anlete.

– Folk klarar sig inte här. Här finns inget. Vi har inte fått något lyft. Se nu på oss, vi är tvungna att gå till de billigaste barerna för att ha råd att umgås och dricka öl.

Brian Veltus har satt sig bredvid Miller och lägger sig i diskussion­en.

– Men se vad Trump försöker göra för medelklass­en.

– Men jag tillhör ju inte medelklass­en längre, svarar Miller.

– Du har det tufft nu, jag vet det, säger kamouflage­mannen med en plötslig mjukhet i rösten.

– Jag skulle behöva ett litet lån för att starta ett eget företag men ingen vill ge mig det. Ingen ger mig en chans, säger Miller till sist övergivet.

Nu har också Fawn Perkins gjort oss sällskap tillsamman­s med sin man Eugene Perkins. Det gifta paret Perkins hör till de yngre i baren,

Visst släpper Trump vad som helst ur sin mun. Men det han signalerar är att alla ska vara på sin vakt. Vi är förändrade. Vi är inte längre rädda för någon

Brian Veltus

 ??  ?? I Pudgy’s bar är det full rulle och här är stödet för Trump stort. Men Durrell Miller (i röd keps) är ändå dämpad, han är
I Pudgy’s bar är det full rulle och här är stödet för Trump stort. Men Durrell Miller (i röd keps) är ändå dämpad, han är
 ??  ?? Pensionäre­n och krigsveter­anen John Burkhardt tycker att Trump är en man med stake.
Pensionäre­n och krigsveter­anen John Burkhardt tycker att Trump är en man med stake.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland