Hufvudstadsbladet

”Trump får mig att skaka på huvudet”

För Erik Olesen är bageriet en lyckans plats med en viktig funktion i tider av stark splittring och förbistrin­g.

- JURI VON BONSDORFF

– Jag vill inte påstå att det är en plats för eskapism, men vi vill att våra kunder ska känna sig lugna och tillfreds när de besöker vårt bageri och får njuta av stunden.

Olesen leder bageriet som heter O&H Danish Bakery och som har funnits i Racine i nästan 70 år. Det var bland annat till Wisconsin de danska immigrante­rna strömmade under det förra seklet och många öppnade bagerier som bakade danska wienerbröd. Den berömda och stora cirkelform­ade kringlan är storsäljar­en även för Olesens bageri.

– Vi bakar 6000 kringlor per dag, säger Olesen som i fjol fick sätta in ett lördagsski­ft för att tillfredss­tälla efterfråga­n.

Olesen förnekar inte att ekonomin är bra och att företaget växer, och när president Trumps skattesänk­ningar träder i kraft gör den sänkta företagssk­atten vinsten ännu större. Trump har slagit sig för bröstet och skrutit med höjda löner och bonusar i många företag tack vare skattesänk­ningarna, men Olesen har bestämt sig för att välja en annan väg för sina 200 anställda.

– Visst kommer skattesänk­ningen att synas i lönerna, absolut. Men kommer de anställda att få en automatisk löneförhöj­ning eller bonus? Nej! De ska göra sig förtjänta av den, säger Olesen som däremot lovar investerin­gar i personalen­s skolning och välbefinna­nde.

Vem som borde tillskriva­s förtjänste­n för den starka ekonomin vill Olesen inte säga. Det visar sig snabbt att han inte vill uttrycka sina politiska åsikter över huvud taget. Får jag fråga om du röstade på Trump? – Nej det får du inte, svarar Olesen bestämt och försvarar sig med att han inte vill bli kopplad till ett specifikt parti. Vad tycker du om honom då? Efter en lång tystnad säger Olesen att Trump visserlige­n väcker uppmärksam­het och överraskar folk. Det är neutrala omdömen konstatera­r jag för mig själv, men när Ole- sen säger att han själv aldrig svär och att presidente­ns språkbruk får honom att skaka på huvudet, tolkar jag det som kritik. Men Eric Olesen lever för sitt företag och sin familj och han tror på det demokratis­ka systemet, och då får man lov att anpassa sig och leva med den politiker väljarna valt för landet anser han.

– Trump är säkert inte en person jag skulle vilja umgås med, men jag har träffat många människor under mitt liv som jag aldrig trodde att jag skulle trivas med. Vad har jag för rätt att döma andra, säger bagaren som helst bara önskar att alla är glada i sinnet när de äter hans wienerbröd.

Trump är säkert inte en person jag skulle vilja umgås med, men jag har träffat många människor under mitt liv som jag aldrig trodde att jag skulle trivas med. Eric Olesen Bagare i Racine

 ??  ?? Eric Olesen lever för sitt företag, bageriet som bakar 6000 danska kringlor dagligen.
Eric Olesen lever för sitt företag, bageriet som bakar 6000 danska kringlor dagligen.
 ??  ?? Eric Olesen, här med en av sina anställda i bageriet, ser positivt på Trumps skattesänk­ningar men framhåller att de som jobbar ska göra sig förtjänta av en större inkomst.
Eric Olesen, här med en av sina anställda i bageriet, ser positivt på Trumps skattesänk­ningar men framhåller att de som jobbar ska göra sig förtjänta av en större inkomst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland