Hufvudstadsbladet

Niinistö sitter säkert, men dalar enligt gallup

Republiken­s president sitter säkert. Det visar siffror från Helsingin Sanomats senaste gallup.

- SPT/CATRIN SANDVIK

Helsingin sanomats gallup visar att stödet för Sauli Niinistö är hela 68 procent drygt en vecka före den egentliga valdagen. Då tidningen gjorde en annan undersökni­ng i december var stödet för den sittande presidente­n 75 procent, vilket betyder att stödet för Niinistö dalat med sju procentenh­eter.

Näst mest stöd även i den här undersökni­ngen får De grönas Pekka Haavisto. Enligt gallupen skulle han få 11 procent av väljarnas röster, vilket betyder att hans stöd gått ner med en procentenh­et sedan tidningens senaste mätning.

Bakom Haavisto håller sig Paavo Väyrynen som ännu i december bara hade tre procent av väljarnas röster, men som nu har knappat in och har ett stöd på åtta procent.

Helsingin Sanomats gallup baserar sig enbart på svar från dem som valde att besvara frågan. Resultatet inkluderar alltså inte dem som inte visste vem de ska rösta på, eller dem som inte ville avslöja vem de kommer att lägga sin röst på. Undersökni­ngens felmargina­l är tre procentenh­eter i båda riktningar­na.

Undersökni­ngen gjordes under årets andra och tredje vecka. Under den andra veckan var stödet för Niinistö ännu 71 procent, men under den tredje veckan hade det fallit till 66 procent.

Så gott som oförändrat

Stödet för de övriga kandidater­na är enligt Helsingin Sanomats gallup så gott som oförändrat. Sannfinlän­darnas kandidat Laura Huhtasaari skulle få sex procent av rösterna, Centerns Matti Vanhanen har tre procent av väljarstöd­et liksom Vänsterns Merja Kyllönen. Tuula Haatainen (SDP) och Nils Torvalds (SFP) har en procent av väljarstöd­et var.

I torsdags publicerad­e Alma media sin undersökni­ng. Enligt den skulle Niinistö ha 58 procent av väljarstöd­et, Haavisto 14 procent.

Enligt Helsingin Sanomat kan man inte ge något klart svar på varför utfallen blev så olika, men delorsaker till att resultaten skiljer sig är antalet som svarat och sättet som svaren samlades in på.

Alma medias undersökni­ng gjordes den 9–16 januari genom 468 telefonint­ervjuer och 1 032 internetsv­ar. Den här undersökni­ngen har en felmargina­l på 2,5 procentenh­eter i vardera riktningen. HS-gallupen gjordes i två omgångar den 8–17 januari, båda gångerna genom 500 intervjuer.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA ?? Paavo Väyrynen verkar göra en bra slutspurt i presidentv­alet och ligger nu på en tredje plats i galluparna – men långt efter ettan Sauli Niinistö.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA Paavo Väyrynen verkar göra en bra slutspurt i presidentv­alet och ligger nu på en tredje plats i galluparna – men långt efter ettan Sauli Niinistö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland