Hufvudstadsbladet

Esbokvinna våldtogs i åratal av sin man

- STEFAN LUNDBERG

En 1974 född man har dömts till 5 år 6 månader fängelse för sällsynt grovt familjevål­d som innefattar oräkneliga våldtäkter av den kvinnliga sambon. Hovrätten fastslog tingsrätte­ns tidigare dom. Mannen hade krävt att domen och skadestånd­en mildras.

Största delen av brotten har utförts i parets gemensamma hem. Mannen begick största delen av våldshandl­ingarna under perioden januari 2012 till november 2014.

Misshandel­sfallen och våldtäkter­na var så många att domstolen inte kunde fastställa deras antal. Enligt hovrättens pressmedde­lande hade kvinnan misshandla­ts flera gånger i veckan. Han hade våldtagit henne i medeltal en gång per månad.

Mannen döms att ersätta kvinnan med 13 700 euro för den sveda och värk hon utsatts för på grund av misshandel, 8800 euro för sveda, värk och temporär skada som våldtäkter­na medfört och dessutom 32 500 euro för det lidande våldtäkter­na förorsakat henne.

Mannen krävde att våldtäktså­talen skulle förkastas och ersättning­arna sänkas. Han försvarade sig med att han uppfattat sexakterna som förlikning­ssex efter parets gräl. Hovrätten ändrade inte tingsrätte­ns dom på en enda punkt.

Rätten ansåg att fallet är ett exceptione­llt rått exempel på allvarligt våld i ett parförhåll­ande.

”Målsägande­s egen vilja hade krossats med hundratals fall av misshandel och våldtäkter under årens lopp. När enskilda våldshandl­ingar följts av samlag är det klart att målsägande befunnit sig i ett försvarslö­st tillstånd och det har ingalunda varit frågan om något slag av förlikning­ssex, såsom svarande upprepade gånger hävdat.

X:s beteende mot målsägande har under åren varit fullkomlig­t hänsynslös­t. X har förhållit sig totalt likgiltigt till målsägande­s förbud och rädslor och till att hon har självbestä­mmanderätt till sin egen kropp”, heter det i domstolens motivering­ar.

Enligt tingsrätte­ns protokoll brukade mannen misshandla sambon med sparkar och slag mot bland annat ansikte och huvud.

Mannen hade kallat in två familjebek­anta som vittnen. De sade sig båda tvivla på kvinnans berättelse. Domstolen tog inte notis om vittnesmål­en med motivering­en att de byggde på få egna iakttagels­er.

Kvinnan hade i polisförhö­ren inte insett att hennes partner gjorde sig skyldig till våldtäkter mot henne. Hon hade trott att bara en utomståend­e person kan anklagas för våldtäkt, inte den man lever ihop med.

Den dömde har suttit häktad sedan tingsrätte­ns dom och fortsätter att avtjäna straffet bakom lås och bom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland