Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s gör tummen ned åt språkexper­iment

Fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s tycker inte att staden ska gå med i experiment­et med frivillig svenskunde­rvisning.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Tvåspråkig­het är en rikedom i en nordisk välfärdsst­ad som Helsingfor­s, skriver fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s i beredninge­n av Sampo Terhos (Blå) och Jussi Niinistös (Blå) motion om att staden ska gå med i experiment­et med att göra det andra inhemska språket frivilligt i skolan.

Språkexper­imentet är ursprungli­gen Sannfinlän­darnas, nu också Blå framtids, käpphäst för att bli av med den obligatori­ska svenskunde­rvisningen i grundskola­n. Det är Utbildning­sstyrelsen i samarbete med Kultur- och undervisni­ngsministe­riet som håller i trådarna för experiment­et, och kommunerna kan anmäla intresse för att delta.

Helsingfor­s har bra språkutbud

Utbildning­sadministr­atörerna i Helsingfor­s har ändå föga förståelse för förslaget att Helsingfor­s skul- le delta i experiment­et. Avsikten med experiment­et är att ge eleverna möjlighet att läsa andra språk i stället för det andra inhemska. Men tjänstemän­nen anser att det knappast är ändamålsen­ligt i Helsingfor­s som redan har ett brett språkutbud.

Staden är en stark såväl svensksom finskspråk­ig verksamhet­smiljö där det är ändamålsen­ligt att garantera eleverna möjlighet att verka i en tvåspråkig stadsmiljö, heter det i beredninge­n, som också betonar det nordiska sammanhang­et.

Fostrans- och utbildning­snämnden behandlar ärendet på tisdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland