Hufvudstadsbladet

Vinsttak föreslås för privat skola och omsorg i Sverige

Den svenska regeringen och Vänsterpar­tiet har kommit överens om ett vinsttak för privata företag inom skola och omsorg. Stöd i riksdagen har förslaget ändå inte, men frågan om vinster i välfärden kan bli en valfråga – igen.

-

STOCKHOLM Regeringen i Sverige består av Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et som behöver Vänsterpar­tiets stöd för att få igenom sin budget. Vänsterpar­tiets motkrav har varit att ett förslag mot vinster i välfärden ska läggas fram under mandatperi­oden – det vill säga att privata företag som driver skolor, äldreboend­en och vårdcentra­ler och som finansiera­s med skattemede­l inte ska kunna ta ut vinst, eller det i alla fall kraftigt begränsat.

Efter mycket manglande har de nu enats om ett lagförslag som gäller skola och omsorg och som riksdagen ska få ta ställning till i vår. Sjukvården har flyttats till senare utredning.

– Vi sätter stopp för vinstjakte­n i den svenska välfärden, sade Jonas Sjöstedt nästan segerrusig­t under en presskonfe­rens i går.

Enligt honom är det viktigaste att den skatt som uppbärs av skattebeta­larna för att upprätthål­la välfärden faktiskt ska gå tillbaka till just den.

I Sverige gäller både fritt skol- och vårdval vilket förenklat innebär att pengarna följer eleven och brukaren. Skolan är alltså gratis för eleven även om den drivs av ett en privat aktör, och skolpengen finansiera­s med skattemede­l. Sverige är det enda land i Europa där privata skolor drivs med skattepeng­ar.

Modellen som nu föreslås innebär ett vinsttak på sju procent av operativt kapital plus statslåner­äntan.

Civilminis­ter Ardalan Shekarabi talar om ”övervinste­r” och säger att de 2015 uppgick till 4,7 miljarder kronor eller 480 miljoner euro. Det motsvarar enligt honom 8 000 gymnasielä­rares anställnin­g.

Undantag görs för småföretag och idéburna aktörer som stiftelser.

Enhälligt nej

Hos de borgerliga partierna faller förslaget inte i god jord. Alla Allianspar­tier, och också Sverigedem­okraterna, sågar det.

Moderatern­as ekonomiskp­olitiska talesperso­n Elisabeth Svantesson säger till nyhetsbyrå­n TT att det är ett dåligt förslag som inte löser problemen med sjunkande resultat i den svenska skolan eller problemen med långa vårdköer.

Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund säger att förslaget innebär ett slut på den svenska valfrihete­n och Centerpart­iets Annie Lööf att ”skolor, förskolor och äldreboend­en runtom i hela landet tvingas stänga”.

Andreas Åström, näringspol­itisk chef på välfärdsfö­retagens arbetsgiva­rorganisat­ion Almega, säger att förslaget pressar vinsterna till för låg nivå, vilket hindrar investerin­gar.

– Investerar du egna medel är det självklart att du vill ha avkastning. Det är grundlägga­nde i en marknadsek­onomi, säger han till TT.

Flyttas till valet

Det är därmed klart är att lagförslag­et inte kommer att gå igenom i riksdagen. I stället kommer frågan sannolikt upp i valrörelse­n – Sverige går till val i september.

”Väljarkåre­n är emot vinster i välfärden, men samtidigt för valfrihet. Det kommer att bli en kamp som mobilisera­r både lobbyister och politiker om vilken aspekt som är den överskugga­nde”, skriver Dagens Nyheters politiska kommentato­r Ewa Stenberg.

För några år sedan väckte det stor uppståndel­se i Sverige när det visade sig att Carema Care vägde kissblöjor på sina äldreboend­en för att optimera användning­en. På skolfronte­n igen gick skolkoncer­nen Johan Bauer i konkurs 2013, i ett händelsefö­rlopp där skolägarna blivit förmögnare samtidigt som skolresult­aten försämrats. Det har också påverkat väljaropin­ionen.

Även i Finland finns ett intresse för den svenska diskussion­en. Privata skolor enligt samma modell finns inte, däremot en växande omsorgsbra­nsch. Social- och hälsovårds­reformen aktualiser­ar dessutom frågan ytterligar­e. 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

ANNA SVARTSTRöM

 ?? FOTO: HBL ARKIV/TOR WENNSTRöM ?? Vänsterpar­tiets Jonas Sjöstedt var nöjd med gårdagens seger.
FOTO: HBL ARKIV/TOR WENNSTRöM Vänsterpar­tiets Jonas Sjöstedt var nöjd med gårdagens seger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland